Howard Dell a jucat baschet de performanță, a câștigat medalii ca atlet, a participat la Olimpiadă cu echipa de bob a Canadei, a jucat fotbal profesionist, a antrenat sportivi, a avut diferite roluri în filme și seriale alături de actori precum Halle Berry sau sub coordonarea unor regizori precum John Woo. A fost nevoit să o ia de la capăt de mai multe ori de-a lungul timpului, iar acum este dispus să facă o nouă schimbare și să se stabilească în România. „În România pot face aceleași lucruri pe care le pot face și în America. Pot antrena, pot juca în filme, vreau să îmi deschid o clinică privată”, spune Dell, care și-a trăit mare parte din viață în Statele Unite ale Americii. O viață nu întotdeauna ușoară.
Medicii: „Nu vei mai putea face sport niciodată”
Pe când era în liceu, Dell juca baschet și avea viitorul înainte. „Jucam grozav. Eram în ultimul an, urma să primesc o bursă la o universitate americană unde să joc baschet, aveam deja scrisori de la multe dintre ele și trebuia să mă hotărăsc. Am avut însă un accident care mi-a distrus genunchii și doctorii mi-au spus că nu voi mai putea face niciodată sport. A fost un accident stupid, făceam tracțiuni cu greutăți la picioare, bara s-a rupt, iar eu am căzut în genunchi pe podeaua de ciment”, își amintește sportivul. Visul de a juca baschet pentru o universitate americană i s-a năruit în acea secundă. A intrat la o facultate în Canada și și-a petrecut următorii trei ani făcând fizioterapie. „După ce am terminat fizioterapia am început să alerg, era singurul sport pe care îl puteam face pentru că nu mă durea când alergam. Prietenii mei făceau decatlon și m-am gândit: cât de greu poate fi? Alergi, arunci și sari, ultima era partea dificilă. Am făcut decatlon pentru universitatea mea. Avantajul meu este că accelerez foarte bine, sunt foarte bun la sprinturi. Decatlonul înseamnă viteză, de aruncat, pot să arunc excelent…”, își amintește Dell, care a început în curând să câștige medalii.
Medalia de bronz la campionatul mondial de bob
Cum mulți dintre prietenii săi de la decatlon făceau și bob, s-a gândit să încerce să li se alăture și în acest sport nou. „Era un proces de tasetare, ți se cereau sprinturi, la care eram foarte bun, era nevoie să împingi și să ridici, lucruri la care eram foarte bun. Am fost 40 de candidați, iar eu am ieșit pe locul al doilea. Și mi-au zis: „Ai un pașaport? Pentru că în două luni mergem în Uniunea Sovietică, la Campionatul Mondial””, povestește sportivul. Antrenorul le-a spus că el se declară mulțumit dacă ajung printre primii 20. „Un echipaj a ieșit pe locul 25, un altul pe locul 17. iar eu și partenerul meu am câștigat medalia de bronz”, spune Howard Dell. A urmat apoi Olimpiada de la Calgary, pentru care au trebuit să se pregătească pe banii lor și unde spune că au fost dezavantajați de schimbările organizatorilor și de circuitul plin de noroi.
„Am fost foarte dezamăgit, am zis că nu mai fac sporturi pentru amatori și m-am hotărât să mă apuc de fotbal”, și-a spus Dell, care a ajuns să joace în liga profesionistă. În paralel însă, ajuta și alți sportivi să se antreneze. „În ultimii 30 de ani am pregătit unii dintre cei mai buni sportivi ai lumii. Dacă joci fotbal, pot să te ajut să devii mai puternic și mai rapid, pentru că înțeleg fotbalul. Dacă joci baschet, te pot ajuta să devii mai rapid și mai agil, pentru că eu însumi am jucat baschet. Am petrecut trei ani antrenând cei mai buni tenismeni din WTA. Ei au un antrenor, iar eu lucrez împreună cu acesta, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile fizice”, spune Dell, care face în prezent același lucru.
Halle Berry îi spunea „Domnul Mușchi”
Pasionat de televiziune și industria filmului, Howard Dell a primit primul său rol într-un serial în anii 1991, când a jucat alături de Halle Berry în „A Different World”. „Îmi amintesc că Halle Berry îmi zicea Domnul Mușchi”, spune zâmbind canadianul, care vorbește și despre indicațiile pe care i le dădea regizorul John Woo, când lucra la „Oncea Thief”. „Îmi spunea mai puțină vorbă, mai multe acțiune”. Timp de patru ani, a avut rol de detectiv în serialul „Tânăr și neliniștit”. „Pe fiecare actor din show pe care l-am arestat și interogat în acei patru ani, îl urmărisem pe vremea când eram la colegiu. Era suprarealist”, spune Howard Dell.
Un telefon dramatic: „Mai ai maximum șase luni de trăit”
În 2006, viața lui a luat o turnură dramatică. Antrena câțiva sportivi la Academia de tenis când a primit de la doctorul său un telefon . „În primul moment, m-am întrebat de ce mă sună chiar doctorul și nu mă sună secretara. Mi-a spus că am două boli rare de ficat, este o probabilitate la un milion să faci fie și una singură din ele. Nu știu de ce le faci, știu sigur de ce nu le faci. Nu le faci din cauza băuturii sau a drogurilor, pur și simplu, într-o zi, ficatul tău încetează să funcționeze. Am vorbit 23 de minute și îmi amintesc că a spus două lucruri: „Ai un minut?” Și mai târziu, pe parcursul conversației noastre, mi-a spus: „Ai afacerile în ordine?”. Mi-a mai dat între trei și șase luni de trăit”, spune Howard Dell. A vândut tot ceea ce avea, s-a împrumutat cât a putut și a început să călătorească prin lumea în căutarea unui tratament care să îl țină în viață cât mai mult timp. A fost în China, în Thailanda, în Europa, în Australia și Noua Zeelandă sperând că va găsi un leac. „Am făcut tratamente naturiste, homeopate, orice. Dacă cineva făcea pe undeva Voodoo eram în stare să îi zic: Fă chestia asta pe mine. În loc să mor în 3-6 luni, am trăit doi ani și nouă luni. Eram deja la spital, în comă, când a fost disponibil un ficat. Transplantul de ficat este un iad, în primele două luni aveam dureri de nesuportat, îmi venea să mor”, își amintește de acele clipe grele Howard Dell.
În șase luni deja, participa la o competiție sportivă destinată celor care au suferit transplanturi, unde a câștigat competiția de atletism, stabilind un nou record. „La astfel de competiții nu poți participa la mai puțin de un an de la transplant, dar eu am mințit în formular. După ce am câștigat, m-au dus direct la spital. Am insistat însă să vin la ceremonia de premiere, care era la doua zi. Aveam încă brățara de la spital la mână”, spune sportivul. În cei patru ani de la transplant, Howard Dell a câștigat numeroase astfel de competiții.
Planurile lui Howard Dell pentru România
Howard Dell spune că vine în România din 2003, când făcea pregătire cu fosta tenismenă Raluca Sandu. Acum s-a hotărât să se stabilească aici, unde lucrează de câteva luni ca master trainer la un club pentru sport și relaxare și unde a terminat filmările la o peliculă cu Steven Seagal, în care a interpretat rolul negativ. În plus, vrea să își deschidă o clinică privată, pe care vrea să o doteze cu două aparate EECP, o procedură destinată persoanelor cu probleme cardiace. ” Este o procedură non invazivă și chiar dacă ești o persoană obișnuită, fără probleme cardiace, acest aparat te va ajuta să te simți excelent. Este o procedură decontată în sistemul de sănătate american pentru anumite boli de inimă. Însă ea este folosită și pentru pregătirea sportivilor și pentru relaxare, pentru că îmbunătățește circulația”, spune Dell.