Partidul S.O.S. România se află, acum, în vâltoarea unui scandal cu iz de corupție, principalul acuzat fiind chiar președintele acestei formațiuni politice, Diana Șoșoacă. Ajunsă în Parlamentul European, pe un scaun foarte confortabil din punct de vedere financiar, alături de colegul de partid Luis Lazarus, Diana Șoșoacă a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după ce pe numele ei au fost înregistrate mai multe plângeri penale. Acuzațiile foștilor colegi de partid sunt foarte grave, pornind de la fals, uz de fals, delapidare, infracțiuni asimilate faptelor de corupției, dar și spălare de bani.
Foști șefi de filiale ai partidului S.O.S. au strâns probe și le-au depus la DNA, iar în ce privește o posibilă infracțiune de spălare de bani, urmează ca DIICOT să investigheze modul în care au fost cheltuiți banii din partid, prin ce mijloace ar fi fost „spălați” și cine este deținătorul cardului din care ar dispărea, potrivit acuzațiilor aduse de reclamanți, finanțele partidului.
Prima plângere penală a fost înregistrată la DNA în 31 iulie 2024, împotriva Dianei Șoșoacă, europarlamentar și președintele S.O.S., de către președintele filialei Călărași a partidului, Amalia Bellantoni.
În 13 septembrie 2024 au depus plângere la DNA fostul președinte al filialei Argeș a partidului, avocatul Ingrid Alexandrescu, dar și Ilie Hălmaciu, din Sibiu, om de afaceri, venit din Canada, vicepreședinte, care a organizat singurul congres în care a fost aleasă Diana Șoșoacă președinte, și Cristian Stancovici, IT-ist întors în țară tot din Canada, președinte al organizației județene Constanța, unde Diana Șoșoacă a obținut aproape 8% la europarlamentare. Lor li s-au alăturat în aceste zile mai mulți membri de partid.
Pe lângă aceste acuzații, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizat de Biroul Electoral Central (BEC), în urma unei sesizări a unui membru SOS România, care acuză existența unor semnături false, pe care formațiunea politică ar fi refuzat să le înlăture.
Pe pagina eurodeputatei Diana Șoșoacă, formațiunea acuză „atacuri absurde” la adresa partidului. Cu toate acestea, foștii șefi de filiale susțin că au dovezi cu privire la un aspect care, dacă se va adeveri în urma investigațiilor, ar putea arunca în aer scaunele de europarlamentari ale Dianei Șoșoacă și colegului ei Luis Lazarus. Este vorba de o posibilă ilegalitate în care S.O.S. s-ar afla încă dinaintea alegerilor locale și europarlamentare din acest an.
Ingrid Alexandrescu, fost președinte al filialei S.O.S. Argeș, avocat cu o bogată experiență juridică și apărător al multor personaje din politică, a explicat, într-un interviu la Gândul Exclusiv, ce a stat la baza acestor tensiuni majore din partid.
Dezvălurile lui Ingrid Alexandrescu despre ceea ce ea susține că a descoperit în activitatea partidului în care a crezut reprezintă o bombă la temelia S.O.S. România și a Dianei Șoșoacă. Avocata susține că pe Diana Șoșoacă o susține intens un așa-numit ”Clan al Lupilor”, care îi amenință pe toți cei care au pornit operațiunea de curățare din interiorul acestui partid.
Toți președinții de filale S.O.S. România din țară care au făcut plângerile la DNA au participat la alegerile locale și europarlamentare pe listele partidului. Avocata Ingrid Alexandrescu a explicat de ce abia acum au putut fi făcute aceste sesizări, care a fost momentul în care au constatat că au fost încălcate mai multe legi, inclusiv cea a partidelor politice și cea a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.
“Eu am intrat în acest partid pe data de 1 decembrie și am primit decizia de președinte în luna februarie, astfel încât, la început, mi-a fost greu și aproape imposibil de gândit că partidul nu ar funcționa legal, fiind condus de un avocat care spunea tot timpul că respectă Constituția și legile țării și că este un om corect, astfel încât, la început, nu mi-am pus problema asta. A trebuit să mă ocup de organizarea alegerilor locale. Am candidat și la europarlamentare toți președinții, la solicitarea Dianei Iovanovici Șoșoacă, pentru că avea nevoie de bagaj electoral și oameni reprezentativi la nivel local.
Înainte, în timpul campaniei electorale, am primit mai multe informații cu privire la aspectele care au apărut ulterior în ceea ce privește comportamentul său și faptul că nu ar fi interesată decât să obțină două mandate la europarlamentare și mai puțin de rezultatul alegerilor locale. Două! Adică al domniei sale și al lui Luis Lazarus.
În seara în care s-au dat rezultatele, practic, văzând scorul prezentat la televizor la nivel de județ, am înțeles că ceea ce am auzit anterior este adevărat și din momentul acela am început să fiu atentă. Eu am fost cea care am descoperit ilegalitatea partidului și modul în care acesta își desfășura activitatea, condus de Diana Iovanovici Șoșoacă, care practic este singură în acest partid. Ea reprezintă partidul la nivel de președinte și de secretar general, și de trezorier, și de casier, și de BEC, și de toate. Ea este în tot și în toate, este partidul ei, că ea îl numește «partidul meu».
Din momentul acela am analizat legalitatea partidului, am studiat statutul, am studiat registrul public al partidelor politice, am studiat site-ul Tribunalului București pentru că știam că ea trebuia să depună niște modificări cu privire la sediul, conducerea partidului… Vă amintiți că în luna februarie a fost ditamai circul făcut de ea cu Comitetul Național, prin care și-a exclus soțul din partid și din funcția de vicepreședinte. Am constatat cu stupoare, la începutul lunii iulie, că aceasta funcționează cu un partid ilegal, în sensul că întreaga conducere înregistrată la Registrul Partidelor Politice, cea care a fost aleasă la congresul organizat de domnul Ilie Hălmaciu, nu mai exista, și nu mai exista din 2022, respectiv 2023.
Oamenii au demisionat în masă, astfel încât ea nu mai avea nici măcar legitimitate, pentru că știm că, atunci când, practic, conducerea partidului nu mai există, este obligatoriu a se face congres și alegeri. Mai mult decât atât, am constatat că modificările care trebuiau făcute și înregistrate cu privire la excluderea din partid a soțului său, Silvestru Șoșoacă, și cu privire la eventualele modificări ale conducerii partidului și ale statutului și ale sediului erau suspendate din luna aprilie din cauza sa, pentru că nu depusese, conform solicitărilor instanței, documentele cerute”, a spus Ingrid Alexandrescu.
În legătură cu acest aspect legat de o conducere bicefală într-un partid care nu ar mai funcționa legal, Ingrid Alexandrescu a afirmat, în interviu, că S.O.S. România “avea o conducere în acte și o conducere în fapte”, ceea ce ridică probleme inclusiv cu privire la ”aspectele de legalitate ale mandatelor de europarlamentar”.
”Erau obligați să ia act (n.red. – cei de la Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă), pentru că am constatat ulterior, din documentele care mi-au fost puse la dispoziție de cei din conducerea înregistrată, care erau demisionari, că aceștia depuseseră la AEP înștiințări din care rezulta că au demisionat din conducere, astfel încât AEP avea obligația de a face aceste verificări.
Am constatat o oarecare îngăduința a AEP față de Diana Iovanovici Șoșoacă, deoarece aceasta nu s-a supus nici măcar controalelor de la AEP. Deși a fost chemată de foarte multe ori, nu a depus situația financiară la AEP, conform Legii partidelor politice și nici măcar nu s-a luat vreo sancțiune asupra sa, decât aceea de a fi amendată și de a i se indisponibiliza, confisca anumite sume de bani intrate în contul partidului în mod nelegal.(…)
Nu s-a verificat legalitatea partidului și nici măcar, conform legii, AEP nu a sesizat instituțiile statului și Curtea de Conturi, pentru că, potrivit Legii 334, AEP are obligația de a sesiza Curtea de Conturi ori de câte ori un partid politic nu respectă legislația în privința contabilității. Mai mult decât atât, are obligația fiecare partid politic ca, până la data de 30 aprilie a fiecărui an, să publice în Monitorul Oficial toate încasările și toate dovezile cu privire la banii care au fost primiți în contul partidului. Nici acesta nu există OK.
Totodată, am constatat că partidul este inactiv din punct de vedere fiscal din data de 14.08.2024, deoarece nu s-a conformat solicitării venite din partea ANAF de a depune situația fiscală și financiară a partidului la zi, acestea fiind fapte asimilate faptelor de corupție, conform articolului 13 din Legea 78/2000 privind activitatea desfășurată de un partid politic și de către conducerea acestuia”, susține fostul președinte al filialei S.O.S. Argeș.
Aducând în discuție infracțiunile de care Diana Șoșoacă este acuzată în plângerea penală înregistrată la DNA, avocata Ingrid Alexandrescu a dezvăluit, la Gândul Exclusiv, faptul că există dovezi legate de o posibilă mită electorală, în sensul că unui președinte de filială i s-au cerut 50.000 de euro de către Șoșoacă pentru a participa la alegerile parlamentare care urmează să aibă loc.
„Veți vedea că se cer bani până la 50.000 de euro. Avem pe președintele de la organizația Suceava care a declarat, la ședința organizației, săptămâna trecută, ședință care a fost publică pe un site de socializare și înregistrată, că i s-au cerut 50.000 euro, din partea Diana Iovanovici Șoșoacă, acesta spunând că pentru a putea candida, acum, la alegerile parlamentare. Atâta i s-a cerut colegului nostru. Și dacă nu are, să se împrumute eventual, motiv pentru care a și înlocuit toți președinții organizațiilor județene care au obținut rezultate bune, pentru a pune persoane pe care le avea pe liste mai demult discutate împreună cu colegul său de Parlament European, domnul Luis Lazarus. Conform probelor pe care le-am depus la DNA și care, repet – și așa cum am declarat și la ieșirea din DNA, când a fost depusă plângerea -, aceste probe parvin de la foști președinți de organizații și vicepreședinți ai partidelor politice.
Mai nou, chiar în 17 septembrie, fondatorul partidului, domnul Gib, a ieșit public și a spus că este extrem de dezamăgit de ceea ce se întâmplă în sus și de atitudinea Dianei Iovanovici Șoșoacă. Și a spus că aceasta și-a însușit donațiile partidului cu privire la un act de caritate, donații despre care mulți vicepreședinți și președinții de organizații din diaspora spun că ar fi fost însușite și din actele de caritate făcute de oameni, virând în contul partidului mai multe sume cu titlu de donații sau cotizații pentru victimele de la Crevedia”, a detaliat Ingrid Alexandrescu.
În timpul interviului la Gândul Exclusiv, într-o intervenție telefonică, Amalia Bellantoni, fosta președintă a filialei S.O.S. Călărași, cea care a depus plângerea penală în 31 iulie, a făcut, la rândul său, dezvăluiri care zdruncină și mai mult imaginea și poziția de “politician fără pete” a Dianei Șoșoacă.
„Tot ceea ce a fost depus la DNA și, ulterior mie, au depus și alți membri de partid, sintetizează tot ceea ce v-a spus doamna avocat (n.red. – Ingrid Alexandrescu). Vorbim despre ilegalitatea în care s-a regăsit partidul fără cunoștința noastră, a președinților de filiale. Din nefericire, acest partid a fost făcut, din ceea ce am observat, pe persoană fizică, adică Diana Iovanovici Șoșoacă întotdeauna a spus că este «partidul meu, eu fac ce vreau», demonstrând până la urmă că nu există un birou de conducere, nu există o întrunire cu ceilalți membri. Practic, nu există membri, pentru că, din ceea ce s-a descoperit la Registrul Partidelor Politice și – împreună cu doamna avocată, am făcut cercetări – tot ceea ce există în documente, nu există în fapte. Adică oamenii ei nu mai sunt și, evident, aici ne gândim doar că ne-a folosit pe noi, toți cei care suntem în continuare președinți ai acestor filiale.
Avem un mandat până în data de 31.12.2024, suntem singurii care avem acest drept de a semna listele pentru alegerile parlamentare, pentru că, până la urmă, bătălia ei a fost la europarlamentare. Că întotdeauna ne-a spus că nu are importanță cine candidează, important este să luptăm pentru europarlamentari.
Am fost duși de nas, am fost creduli, nu numai noi, președinții și membrii partidului S.O.S., ci toți românii care au votat-o, toți românii care au trimis bani, toți românii care au avut speranța că această individă – sperăm într-o zi să-i putem spune inculpată – Diana Iovanovici Șoșoacă ar fi salvarea noastră.
Ulterior, după cercetările făcute, ni s-a demonstrat că ea a făcut parte din politica românească încă din perioada cabinetului domnului ministru Dijmărescu și chiar ea însăși a declarat acest lucru, ceea ce pe noi ne face să ne gândim că, de fapt, am fost doar o unealtă pentru ca ea să-și atingă scopul, scopul ei de a devenit europarlamentar. Și nu numai ea, ci și colegul ei de partid și de infracțiuni, domnul Luis Lazarus, pentru că ei au lucrat într-un grup, unul trăgea pe altul și împreună ne făceau nouă o imagine a unei patrioate (…)
Votăm cu oricine altcineva, dar nu cu această hoțomană care efectiv a vândut locurile muncii noastre, pentru că au fost scoase la licitație și au fost scoase pe bani grei locurile tuturor filialelor din partidul SOS care au avut rezultate bune. Eu și cu doamna avocat Alexandrescu am fost printre primele care am fost date afară tocmai pentru că am sesizat aceste nereguli.
Vreau să mulțumesc tuturor celorlalți membri care au avut inteligența de a pune la îndoială cuvintele Dianei Iovanovici Șoșoacă și a se gândi: «dar dacă este adevărat ce spun aceste doamne?» Într-adevăr, este bine să faci echipă cu o femeie inteligentă, nu cu o femeie care diseminează ură, ură de rasă, ură de tot felul, care incită la agresiune, care înjură, care nu are respect pentru nimeni, nici măcar pentru familia ei, nu are respect nici măcar pentru copilul ei minor, în grija căreia, din nefericire, a fost lăsat. Și noi am avut, ar trebui să avem grijă chiar și de copiii săi.
Este o femeie care nu are dreptul, în momentul de față, nu ar trebui să mai aibă dreptul de a deveni un om politic, pentru că ea astăzi ne spune că în politică ai nevoie de bani și în politică trebuie să băgați toți bani, dar, ea și cu domnul Luis Lazarus, cei doi candidați și câștigătorii alegerilor europarlamentare, nu au băgat nici măcar un leu. În schimb au încasat, și au încasat mulți bani. Au încasat din America, au încasat de la toți oamenii care au gândit că pot ajuta România prin gura ei. Pentru că Diana Iovanovici Șoșoacă este doar declarativă. Faptic, nu a făcut niciodată nimic, dimpotrivă, a băgat foarte mulți oameni și la pușcărie, și la spitalul de psihiatrie, eu personal cunoscând doi oameni care au fugit din țară pentru că Diana Iovanovici Șoșoacă, în calitatea sa de avocat, s-a precizat faptul că ea ar fi avocatul acestor cauze și oamenii au trebuit să fugă pentru că au primit sentință executorie.
Această individă, din nefericire, nu ne-a prezentat niciodată CV-ul, nu ne-a prezentat niciodată unde a lucrat, nu ne-a spus niciodată dacă are studii în domeniu, spune că este avocată, dar nu ne-a spus niciodată la ce facultate, la ce universitate, nu ne-a spus unde și-a dat licența. Foarte multe nereguli (…)
Pentru noi, Diana Iovanovici Șoșoacă a fost o speranță. Sunt o persoană cu studii superioare și cu afaceri în România, și consider că nu sunt atât de ușor de dus de nas. Dar uite că Diana Iovanovici Șoșoacă, prin tehnicile sale, practicând și hipnoză, a reușit să ne spele creierul tuturor. La fel, evident, împreună cu partenerul ei Luis Lazarus, prin această platformă prin care a manipulat mințile tuturor, efectiv ne-a spălat creierul, astfel încât noi să credem că ea ar fi soluția salvatoare pentru România. Nu este și nu va fi.
În schimb, pentru familia ei, da, a fost soluția, singura soluție să iasă din dizgrație, să iasă din sărăcie și să se aventureze într-o viață nouă în Parlamentul European. Dacă era cu adevărat un lider, o iubitoare de țară, nu alegea, ca prim exemplu, să se ducă în Parlamentul European și să-și părăsească România. Toți diasporenii se întorc în țară. Ea, care arată cu degetul, a fost prima care a fugit de îndată ce a avut această posibilitate și stă și ne povestește nouă cum este România din viața unui europarlamentar cu zeci de mii de euro”, a mai spus Amalia Bellantoni.
CITEȘTE ȘI: