Prima pagină » Interviurile Gândul » EXCLUSIV| Cum îl descrie un analist pe Karl Nehammer, cel care ține România departe de Schengen. „Poziția inflexibilă vine și din trecutul de militar”

EXCLUSIV| Cum îl descrie un analist pe Karl Nehammer, cel care ține România departe de Schengen. „Poziția inflexibilă vine și din trecutul de militar”

EXCLUSIV| Cum îl descrie un analist pe Karl Nehammer, cel care ține România departe de Schengen. „Poziția inflexibilă vine și din trecutul de militar”

Cancelarul austriac Karl Nehammer este văzut de mulți ca fiind omul care – de fiecare dată, cu un implacabil „NEIN” – tranșează soarta României, ținând țara noastră la „poarta” Schengen. Oficialul austriac este cel care a cerut construcția unui zid la granița dintre Bulgaria și Turcia cu fonduri din bugetul UE, însă comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, i-a respins solicitarea. Ștefan Popescu, analist de politică externă, a precizat de unde vine poziția inflexibilă pe care Nehammer o manifestă, cu privire la România și Bulgaria, în ecuația aderării.

Politicianul austriac s-a născut pe 18 octombrie 1972 la Viena și este cancelar al Republicii Austria de la sfârșitul anului 2021 și președinte executiv al partidului federal al Partidului Popular Austriac.

Reamintim că Austria s-a opus prin veto, în decembrie 2022, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală. Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie.

De atunci, oficialul austriact nu a ratat nicio ocazie să spună că România și Bulgaria nu sunt pregătite pentru aderare, invocând migrația ilegală ca principala culpă și cauza refuzului său.

„În vremea guvernului Kurz, domnul Nehammer ocupă funcția de ministru de Interne”

Ștefan Popescu, analist de politică externă, a declarat într-o intervenție pentru Gândul, că  la baza acestei viziuni restrictive în materie migratorie care-l caracterizează pe Karl Nehammer, stă o anumită concepție cu privire la Uniunea Europeană.

„Karl Nehammer este reprezentantul aripii dure din partidul său privind politica față de imigrație, iar această poziție inflexibilă pe care o manifestă cu privire la România și Bulgaria vine și din trecutul său de militar. Totuși, el este un continuator al lui Sebastian Kurz, fostul cancelar conservator – care a avut o strategie electorală privind coagularea tuturor forțelor politice care militează în favoarea unei politici restrictive în materie migratorie.

În vremea guvernului Kurz, domnul Nehammer ocupă funcția de ministru de Interne. Dar la baza acestei viziuni restrictive în materie migratorie careia i-a căzut victimă aspirația României de a deveni membră a spațiului Schengen stă o anumită concepție cu privire la Uniunea Europeană. Este vorba de o Uniune cu mai multe viteze de integrare și o Uniune în care libera circulație să fie limitată.

Trebuie spus că, actualul context caracterizat de intensificarea traversărilor spre Italia și interesul mai multor țări europene de a găsi o modalitate de a controla frontierele, nu au darul de a determina o poziție de compromis din partea guvernului austriac și a cancelarului Nehammer în particular”, a conchis analistul de politică externă.

Implacabilul cancelar a lucrat ca trainer de formare pentru ofițerii de informații pentru Ministerul Federal al Apărării

Despre cancelarul Karl Nehammer au apărut o serie de informații, unele dintre ele conturându-i  rigiditatea comportamentului. Acesta are în spate o carieră militară, fiind și cel care a instruit ofițerii de informații.

Totodată, Karl Nehammer a fost acuzat că și-a angajat soția la Ministerul Apărării în timp ce el era ministru de Interne. Austriacul a fost și primul lider european care s-a întâlnit cu Putin, după începerea războiului.

Nehammer a crescut într-o familie catolică și conservatoare din Viena și a fost implicat în campania electorală pentru ÖVP încă de la vârsta de 14 ani, conform biografiei sale.

  • În 1992 a absolvit liceul și apoi a servit ca voluntar un an în Forțele Armate austriece, înrolându-se în cele din urmă până în 1996 și obținând gradul de locotenent.
  • Din 1997, Nehammer a lucrat ca trainer de formare pentru ofițerii de informații pentru Ministerul Federal al Apărării și ca formator pentru comunicare strategică, printre altele pentru Institutul de Formare Profesională (BFI) și Academia Politică a ÖVP.
  • Timp de mulți ani, tatăl său, Karl Nehammer senior, a fost directorul general al LGV Frischgemüse Wien, o cooperativă comercială a 100 de companii de grădinărit din Viena și Austria Inferioară.
  • Mama lui, Grete Nehammer, era director general al unei asociații horticole de stat, care reprezenta interesele grădinarilor și florarilor vienezi.

Karl Nehammer, unul dintre cei trei manageri publici de criză în timpul pandemiei COVID-19

În octombrie 2015, Nehammer a fost numit secretar general adjunct și purtător de cuvânt al organizației federale a Uniunii Muncitorilor Austrieci (ÖAAB), asociația sindicală a ÖVP. A devenit secretar general al ÖAAB în 2016 și a deținut această funcție până în ianuarie 2018.

  • La alegerile federale din 2017, Nehammer a fost ales ca reprezentant al Vienei, iar în timpul formării ulterioare a guvernului, a fost membru al echipei de negociere a ÖVP în domeniul apărării.
  • La 8 noiembrie, a fost ales vicepreședinte al grupului parlamentar al ÖVP și a fost numit purtător de cuvânt. În 2018 devine secretar general al ÖVP.
  • Nehammer a fost numit ministru de Interne în cel de-al doilea guvern Kurz, iar sub conducerea sa, guvernul austriac a depus la mijlocul anului 2020 acuzații împotriva unei persoane care mărturisise că a spionat pentru serviciile secrete ale Turciei.
  • A fost unul dintre cei trei manageri publici de criză în timpul pandemiei COVID-19, fiind responsabil pentru aplicarea închiderilor restricțiilor. Este considerat un susținător puternic al politicii de refugiați a lui Sebastian Kurz.

Omul care ține România la „poarta” Schengen nu trece printr-o perioadă de invidiat

Cel care este cu „Nein-ul” în suflet, în ceea ce privește respingerea aderării României la Schengen, este ținta unor critici dure în Austria. Mai exact, oficialul austriac a fost nevoit să înlocuiască o fotografie pe care a distribuit-o pentru a promova campania publicitară „Să crezi în Austria!”, lansată de Partidul Popular Austriac (ÖVP) pe care îl conduce, după ce internauții au observat că imaginea a folosit ruble în loc de euro.

Mai exact,  Karl Nehammer a publicat pe contul său de Twitter o poză cu ruble rusești folosită în campania publicitară lansată recent „Crede în Austria”. Fotografia  avea scopul de a ilustra politicile anti-inflaționiste ale guvernului de la Viena.

Campania promovată de Nehammer, lansată cu un an înaintea alegerilor legislative

Cancelarul austriac Karl Nehammer a lansat o campanie de relaţii publice cu mesaje optimiste, menită să crească încrederea publică în coaliţia sa de guvernare, cu un an înaintea alegerilor şi în timp ce partidul său conservator este ţinta criticilor.

Campania este lansată cu un an înaintea alegerilor legislative, într-un moment în care Partidul Popular Austriac se află pe locul doi în intenţiile de vot, cu un procent de 24%, în urma formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cotat cu 30%, conform unui sondaj publicat mai devreme luna aceasta.

Nu este singurul scandal în care este implicat Nehammer. Cancelarul este criticat în Austria în urma unor declarații controversate.

Mai exact, acesta a spus, în cadrul unei întâlniri cu membrii partidului său, că oamenii sunt săraci pentru că nu vor să muncească mai mult și că e imposibil să existe în țară copii care nu au o masă caldă, din moment ce un hamburger la McDonalds costă doar 1,4 euro.

Reuniuni JAI în 2023. Mize și strategii pentru România

Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE, cel în care se poate vota pentru primirea de noi membri în Spațiul Schengen, mai are programate în anul 2023 încă două reuniuni. Cea din septembrie a avut loc chiar în aceste zile, însă subiectul Schengen nu a fost pe agenda oficialilor.

  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 19-20 octombrie 2023
  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 4-5 decembrie 2023

Austria a spus „NEIN” la aderarea României la Schengen

Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.

Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.

„Nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice”

Marcel Ciolacu a spus că va folosi ”tot ceea ce avem la îndemână şi tot ce este legal de făcut, fiindcă locul României este în spaţiul Schengen.”

”Eu nu o să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că nu am nimic cu România şi că spaţiul Schengen este depăşit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croaţia. E o întrebare legitimă nu a mea, ca şi prim-ministru, e o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. (..)

Dacă este atât de distrus Schengen-ul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice, nu am nicio problemă. Dacă Austria îşi doreşte această abordare cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a anunțat că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”.

Oficialul român a precazat că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.

”Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”

Premierul Ciolacu a respins acuzațiile Austriei legate de migrație, făcând referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

 

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și