EXCLUSIV | Profesorul Mihail Jianu face dezvăluiri din culisele practicii medicale. “Nu-mi închipui un om de știință care să nu creadă în Dumnezeu”

Publicat: 13/04/2023, 13:00
Actualizat: 13/04/2023, 18:47

România nu are mai multe cazuri de scolioză decât alte state din Europa, dar le are pe cele mai grave, tratate necorespunzător, spune profesorul universitar doctor Mihail Jianu, care în cei peste 40 de ani de carieră a consultat aproape 15.000 de bolnavi cu scolioză și a făcut mii de intervenții chirurgicale.

Profesorul Mihail Jianu povestește cum în multe cazuri vin părinți cu copii la consultație având deja un diagnostic primit de la alți specialiști, dar, în urma investigațiilor, vede că acele probleme medicale nu există, iar de aici începe munca grea, de lămurire de ce diagnosticul pus de el este total diferit.

Peste 600 de pacienți cu scolioză au fost operați de profesorul dr. Mihail Jianu, cei mai mulți în perioada în care a fost la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”, unde a condus Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.

Profesorul Mihail Jianu este medicul care a schimbat cursul vieții pentru mii de tineri pe care i-a operat de scolioze grave, dar și un om religios, care are convingerea că tot ce se întâmplă sunt minuni de la Dumnezeu. La fel ca și marele savant francez Louis Pasteur, fondatorul microbiologiei și creatorul vaccinului antirabic, profesorul doctor Mihail Jianu crede că un om de știință nu poate fi fără credință în Dumnezeu.

În interviul pe care l-a acordat la GÂNDUL EXCLUSIV, profesorul dr. Mihail Jianu, președintele fondator al Societății Române de Ortopedie Pediatrică, face lumină în privința unor subiecte controversate și în multe dintre problemele care țin de ortopedia pediatrică.

“N-am nimic contra înotului, dar să nu-l iei ca un panaceu, ca o medicație”

Înotul are beneficiile sale, dar nu poate fi tratamentul miraculos pentru diverse afecțiuni ale coloanei, spune profesorul Mihail Jianu

“Înotul de vârste mici poate să creeze probleme respiratorii. Este o altă marotă acum cu înotul. Eu n-am găsit în lumea asta nicăieri unde să scrie că înotul este cel mai bun. În fine, o să am multe dislike-uri pe treaba asta. (…)

Înotul este bun ca sport, îți dezvoltă deltoizii, pectoralii, dar picioare nu ți le dezvoltă, pentru că este singurul sport care nu încarcă picioarele cu greutatea corpului. Când alergi, ăsta e sportul, fotbal, baschet, volei, orice care folosește picioarele. La înot, dai din picioare, cel mult, în plan orizontal sau la polo le mai forțezi, dar nu le încarci cu greutate.

Nicăieri nu scrie, dar toată lumea știe treaba asta: înot, înot! N-am nimic contra înotului, dar să nu-l iei ca un panaceu, ca o medicație.

Tuturor le spun, și colegilor, și pe la congrese: spuneți-mi și mie, unde ați citit voi de înot? (…) Nu te-ai dus la sursă, nu te-ai dus să vezi unde scrie că înotul e bun. Este numai din ce auzi de la altul, dar nimeni nu poate să spună unde a citit treaba asta”, afirmă profesorul dr. Mihail Jianu.

“Grefele de os se prind cel mai bine”

Profesorul universitar doctor Mihail Jianu a pus bazele Băncii de os din Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Această bancă de os a fost brevetată la OSIM în 1998 și de atunci a furnizat țesuturi osoase și cartilaginoase necesare medicilor în diverse intervenții chirurgicale, inclusiv în cazurile de scolioză.

În interviul la GÂNDUL EXCLUSIV, profesorul dr. Mihail Jianu a explicat cât de greu a fost să se obțină finanțare pentru această bancă de țesuturi osoase, dar și ce presupune conservarea lor și care sunt beneficiile aduse chirurgiei ortopedice.

“A fost tema tezei mele de doctorat. La ce folosește banca de os. În timpul operațiilor de scolioză, plasez, bag șuruburile alea pe care pun niște tije, pe care le corectez și le îndrept. Dar operația în sine, numită artrodeză vertebrală, are nevoie de niște grefoane, pe care le pui acolo ca să facă un calus.

Pe vremuri, acum 25-30 de ani, după un an de la operație se scoteau implanturile, pentru că stătea coloana prin aceste grefoane. Iei câte un pumn de grefoane și-l plasezi acolo, după ce deperiostezi, după ce faci oasele alea să sângereze, ca să se prindă.

Grefoanele astea le luai de la pacient, ori din creasta iliacă, deci încă o incizie, încă o suferință. Așa că am luat oase din diverse accidente (…) Oasele alea se pun într-o bancă de os, care are mai multe compartimente. Unul dintre ele cel în care stau la minus 196,5°, în vapori de azot lichid, ani de zile.

Grefele de os se prind cel mai bine, mult mai bine decât alte organe, ficat, rinichi, inimă. (…) Stau acolo, la banca de os, doi, trei, cinci, șase ani. În momentul în care operezi și ai nevoie de grefoane osoase, cu o jumătate de oră înainte de a le folosi, le scoți într-un alt compartiment, care să le aduci la 36-37 de grade, temperatura corpului, pe urmă le fragmentezi și le pui. (…)

Normal că două vertebre una după alta, care erau strâmbe și le-ai îndreptat, ele stau lipite și sunt monobloc, adică nu mai sunt două vertebre care sunt mobile între ele, sunt două care stau drept. Dar noi avem grijă să nu imobilizăm partea de jos, dintre sacru și vertebra patru, a cincea lombară, ca să poți să faci mișcările, să te apleci”, a explicat profesorul dr. Mihail Jianu.

Despre nașterea naturală la femeile care au “și 20 de șuruburi în ele“

În opinia profesorului dr. Mihail Jianu, o operație de scolioză bine făcută îi permite unei femei chiar să nască natural, și nu prin operație de cezariană, care au ajuns să fie o practică și chiar unii medici ajung să le convingă că nu pot naște altfel.

”Cu operațiile astea cezariene este o nebunie ce se întâmplă la noi. Eu am operat peste o mie de scolioze grave și (femeile respectiv – n.r.) sunt măritate în toate țările lumii acum, și mă sună disperate să-mi zică: «Uite, aici, în America sau în Brazilia, nu vrea să îmi facă cezariană» Păi de ce, dacă bazinul este normal? Nasc cu 20 de șuruburi în ele (…) dacă obstetricianul vede că bazinul este normal și pot să nască.

Dar, la noi, medicii, în general, conving pacientele că nu pot să nască altfel. Iar cezariana este o operație, cu durere. Eu văd pacienții mei cu scolioză în aceleași reanimări unde sunt femei care au născut, care merg și se țin de burtă, că nu știau că este așa. Foarte multe au ideea că «mă taie puțin, îmi scoate copilul și nu știu ce». Și este un atentat la siguranța națională, vă dați seama, că nu poți să naști mai mulți prin cezariene, doi, maxim trei.

Dar acum este o politică. Ca ginecolog, trebuie să stai în sala de travaliu până naște, astea sunt ore în șir, pe când, dacă o planifici pentru cezariană, într-o jumătate de oră – 40 minute ai plecat, copilul îl ia neonatologul, mămica merge în reanimare cu anestezistul, iar medicul își ia cheile de la mașină și pleacă.

N-am făcut o statistică, dar am impresia că, cel puțin, în București – nu vorbesc la țară -, șapte din zece nasc prin cezariană”, a mai spus profesorul Mihail Jianu.

Sponsorul din Franța care a susținut cheltuielile intervențiilor de scolioză în România timp de 15 ani

În medicină, pe lângă efortul medicilor de a salva viețile pacienților, este nevoie de suport logistic, bugetar. Întrebat cât de mare a fost implicarea Ministerului Sănătății, ce fonduri sunt alocate în intervențiile la pacienții cu scolioză, profesorul dr. Mihail Jianu a povestit că la început nu a existat niciun fond, dar ajutorul a sosit de unde nu spera, de la un bancher francez, fost ministru de Finanțe.

“Eu, când am început lucrul acesta, nu am avut niciun fond. Întâmplător, am avut o șansă deosebită să îl cunosc, la Paris, pe un bancher, fost ministru de Finanțe al Franței, șeful de cabinet al lui Valéry Giscard d’Estaing (fost președinte al Franței) și a prins drag de mine, de ce fac eu (…) Am fost și cu soția (n.r. – medic pediatru, șefa Departamentului Pediatrie dela Sanador), ne-a invitat acolo cu ambasadorul român, am luat masa într-un apartament privat, în patru persoane, și a întrebat: «Cum, nu vă dă nimic?» Nu. De atunci, timp de 15 ani, mi-a dat câte 100.000 de euro pe an. În 2010, mi-a dat 200.000 de euro pentru șuruburi la copii.

Statul român a început să dea niște fonduri, dar dădea niște fonduri ulterior, care nu-mi ajungeau la 10 copii pe an, pe când eu aveam o listă de așteptare două sute și ceva de pacienți. Am avut și probleme pe tema asta, că ei se duceau la minister – am avut două-trei persoane, părinții – să reclame că nu le mai vine rândul să îi operez. Au venit de la minister la mine: «Ce se întâmplă!?» Păi ce se întâmplă?! Eu am o listă de așteptare, fetița asta care a venit cu tatăl la dumneavoastră e a 170-a. Acum sunt la numărul 30. În plus de asta, dumneavoastră nu mi-ați dat bani niciodată. Eu tot ce operez, operez cu banii din altă parte, deci iau banii din altă parte, îi ajut pe aceștia și sunt reclamat că întârzii intervenția… Deci este cu dus și întors”, a mai spus fondatorul Societății Române de Ortopedie Pediatrică.

Profesorul Mihail Jianu a subliniat că, la acest moment nu știe dacă programul național pentru scolioză mai funcționează așa cum a fost implementat la început, dar acum există medici sau kinetoterapeuți care merg prin școli și “te scot bolnav ca să vii la kinetoterapie“.

“Nu mai știu care este situația acum, dar eu am făcut un program național care acum nu știu dacă mai funcționează. Am făcut 12 centre mari în țară și, lunar sau trimestrial, îmi dădeau câți au depistat cu scolioză, deci activ. Acum este un program, cred că mai bine finanțat, dar nu mai merge în populație. Am înțeles că vin pacienții la spital cu apendicită și… ia să vedem, ai scolioză, nu te duci să-l cauți tu?

Acum a ieșit o altă metodă, care nu este corectă. Se duc tot felul de medici sau kinetoterapeuți prin școli și te scot bolnav ca să vii le kinetoterapie. Vin părinții disperați la mine: «Știți că e grav!?» Când îi spun că n-are nimic, de acolo începe o discuție și îmi pierd timp și răbdare”, a subliniat profesorul dr. Mihail Jianu.

De unde vine obiceiul ca pacientul să dea ceva medicului, deși actul medical nu este condiționat

Întrebat de ce se spune că noi, românii, suntem un “popor care nu are coloană vertebrală” și ce fel de “tratament” ar trebui să urmăm pentru a ne îndrepta și a avea o mentalitate sănătoasă, profesorul  Mihail Jianu a explicat de unde ni se trage această atitudine.

“Am mers frecvent și am asistat la consultații în Franța, la profesori celebri. La rândul lor, au venit la mine, la «Grigore Alexandrescu». Venea câte un pacient, îl consultam, scotea din buzunar un pachet de Kent, îl punea pe masă. Vă dați seama că este absolut jenant să îi spun nu. Cum era începând de la boierii care mergeau la Poarta Otomană și dădeau mai mulți galbeni, mai mulți saci (…) Și era metoda asta cu, cum să spun, cu mita, cu șpaga. Așa este poporul. Nu-i ceri nimic, dar trebuie să dea ceva.

La studenți, de atâția ani, câți am școlit, cam 14.000, le-am spus: «Niciodată!» Sau dacă e cineva acum să-mi spună că vreodată am condiționat, să intre direct să spună. Studenților le-am spus să nu condiționeze sau să ceară, pentru că sunt metode parșive.

Pe de altă parte, sunt oameni, am întâlnit, care se supără dacă nu îmi lasă ceva: «Hai, domnule! Sunt ultimul om pe lumea asta?». Deci, lumea este foarte variată. Treaba asta e de mentalitate”, este de părere profesorul Mihail Jianu.

“Marea Schismă s-a bazat pe considerente ce țin mai mult de putere”

Profesorul universitar doctor Mihail Jianu a contribuit, de-a lungul timpului, la scrierea a peste 20 cărţi de specialitate şi de monografii, a participat la numeroase congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale cu peste 113 lucrări ştiinţifice, a condus şi coordonat 121 lucrări de diplomă şi doctorat. Dincolo, însă, de cabinetul de consultații și de sala de operații, profesorul Mihail Jianu are câteva hobby-uri: este pasionat de fotografie și de istoria religiilor.

Și pentru că ne aflăm în perioada de dinaintea Învierii Domnului, în Postul Paștelui, profesorul Mihail Jianu a vorbit în interviu și despre Divinitate și încărcătura divină din actul medical.

Profesorul Mihail Jianu a scris și două cărți, Sinoadele ecumenice ortodoxe – Dogme și erezii și Marea Schismă din 1054.

Vorbind despre Marea Schismă, profesorul Mihail Jianu este de părere că separarea Bisericii Ortodoxe de Biserica Catolică s-a bazat “pe niște considerente care țin mai mult de putere, de umflare în pene, nu religioase”.

„Ulterior s-au schimbat și niște probleme religioase, și sunt analizate, începând cu Sfântul Duh, că vine de la Tatăl, cum a fost stabilit la Primul Sinod de la Nicea, din 325. Pe urmă, catolicii au zis că și de la Sfântul Duh.

Imaculata concepțiune, catolicii au spus că și Maica Domnului a fost născută fără de păcat, din dumnezeștii părinții Ioachim și Ana, ceea ce pune pe Fecioara Maria mai sus decât Hristos, care s-a mântuit prima, înaintea lui Iisus Hristos.

Pe urmă, este celibatul, că trebuie să fii căsătorit la ortocși, necăsătorit (la catolici – n.r.). Dar Sfântul Petru a fost căsătorit, că n-a fost nici Sfântul Petru primul Papă. Primul Papă a fost Iacob (fiul Sfântului Iosif – n.r.), ruda Domnului. Iosif – care avea șapte copii, patru băieți și trei fete – a luat-o pe Fecioara Maria… Dar foarte greu este să spui că Iacob ăla care a fost primul Papă este frate cu Hristos, nu poți să le explicit unor oameni cum era frate. Dar i se spune Iacob cel Drept, iar ca dovadă, primul Sinod – după ce a murit crucificat Iisus Hristos -, în anul 50, la Ierusalim, l-a condus Iacob, Sfântul Petru era în bancă”, a spus profesorul Mihail Jianu.

”Sunt minunile lui Dumnezeu, nu poți să le vezi altfel”

Întrebat cât loc ocupă credința în formarea unui medic și apoi în toată cariera lui, profesorul dr. Mihail Jianu a spus, citându-l pe Louis Pasteur, unul dintre cei mai mari savanți ai secolului XIX, fondatorul microbiologiei și creatorul vaccinului antirabic: ”Nu-mi închipui un om de știință care să nu creadă în Dumnezeu”.

”Nu sunt alte căi. Și aceia care cred că nu există, cred în ceva, și ei au religia lor. Aici nu este pe demonstrate, pentru că sunt 50 la sută șanse să crezi așa, 50 la sută șanse să crezi invers. (…)

Cum a apărut viața? Acum vin cu particula, cu Marea Explozie. Bine, dar particula aia de unde a apărut? Deci trebuie să gândești că a fost înainte de toți vecii particula aia. (…)

Însuși faptul că un copil începe să vorbească, dacă stă într-o familie de chinezi, vorbește în chineză, dacă vorbește așa în Thailanda, în România, în America. Astea sunt minuni ale lui Dumnezeu. Nu poți să le vezi altfel decât minunile lui Dumnezeu.

Era vorba aia că întreabă un ateu: arată-mi unde este Dumnezeu? Și răspunsul a fost: arată-mi unde nu e!

Problema este cu sufletul, nu există trecere de la o specie la alta, nu există nicio verigă între o specie și alta. Există în cadrul aceleiași specii. Cuvier (n.r.- Georges Cuvier, părintele paleontologiei vertebratelor) – care era blamat pe vremea când învățam eu la școală bazele darwinismului, care era o prostie monumentală – spunea că speciile sunt tot alea care au fost la început. Sunt specii care au dispărut, specii care apar, dar nu se transformă câinele în berbec, nu se transformă maimuța în om. Ce e lăsat de la Dumnezeu, aia este. Și nu poate nimeni să îmi demonstreze altfel.

Știți vorba «dacă nu crezi și nu există, nu pierzi nimic, dacă nu crezi și există, pierzi totul». Și atunci stai și te gândești, în funcție de cât te ajută pe tine capul.

Origen, cel mai mare scriitor de carte bisericească, a fost, până la urmă, blamat și el, pentru că la sfârșitul carierei s-a castrat, că el are problema asta cu sufletul universal. Adică sufletul este unul: Dumnezeu. La naștere, sufletul se rupe în așchii și merge peste tot, când mori, se duce înapoi. Și atunci, a lansat concepția apocatastazei, adică și dracii se mântuiesc până la sfârșit, pentru că Dumnezeu nu vrea să-și facă rău Lui, că e sufletul lui, dar e căzut. Sau spune: nu poți, pentru un păcat de jumătate de oră, de un minut, să fii pedepsit o veșnicie. Dumnezeu e bun și iertător, și nu este sadic să te vadă o veșnicie cum te chinui”, a explicat profesorul Mihail Jianu.

Urmăriți interviul integral cu profesorul dr. Mihail Jianu:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Profesor dr. Mihail Jianu demontează mituri: “Scolioză faci dacă ai determinare genetică, nu din cauza greutății sau a poziției în bancă”

EXCLUSIV VIDEO | Profesorul Irinel Popescu, despre inteligența artificială în medicină: “Mă tem că acest «monstru» va scăpa într-o zi de sub control”

EXCLUSIV | Ce legătură este între pudra de talc, azbest și cancer? Răspunsul Colegiului Farmaciștilor din România

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea