Prima pagină » Interviurile Gândul » EXCLUSIV. Șef de companie agribusiness despre volatilitatea pieței cerealelor în 2020: „Dacă aș fi fermier, iar prețul ar satisface nevoile planului meu de afaceri, aș vinde acum”

EXCLUSIV. Șef de companie agribusiness despre volatilitatea pieței cerealelor în 2020: „Dacă aș fi fermier, iar prețul ar satisface nevoile planului meu de afaceri, aș vinde acum”

EXCLUSIV. Șef de companie agribusiness despre volatilitatea pieței cerealelor în 2020: „Dacă aș fi fermier, iar prețul ar satisface nevoile planului meu de afaceri, aș vinde acum”

În contextul efectelor economice greu de prevăzut, generate de infecția cu Coronavirus, printre care și cel al volatilității prețurilor cerealelor, directorul general al Agricover SA, Ghiță Pinca, le transmite fermierilor români să nu intre în jocul periculos al tranzacționărilor speculative, ci să vândă materia primă cât mai devreme, dacă prețul este unul conform așteptărilor.

De asemenea, într-un interviu acordat Gândul.info, acesta îndeamnă la calm în aceste zile în care infecția cu COVID-19 a generat panică inclusiv în rândurile românilor care au golit rafturile magazinelor tip cash&carry, retail și chiar ale magazinelor de proximitate și cataloghează acest comportament ca fiind unul exagerat.

Cu ocazia Viticon, eveniment organizat de compania pe care o reprezintă, unul dintre șefii cu notorietate în agribusinessul românesc a afirmat totodată că întoarcerea concetățenilor români din Italia nu ar trebui să ne alarmeze, chiar dacă, mai spune Pinca, imaginile cu rafturi goale din Milano și aeroporturi închise ar trebui să ne dea de gândit.

Gândul.ro: Care este, în viziunea dumneavoastră, impactul actual al infecției cu Coronavirus asupra sectorului agroalimentar autohton și internațional? Deja, în Italia sunt imagini inclusiv cu violențe asupra cetățenilor asiatici, iar la noi cu rafturi goale, deocamdată.

Ghiță Pinca: Cine putea să estimeze acum două săptămâni că Italia va fi impactată, așa cum este acum, de Coronavirus? Am văzut rafturi goale în magazinele din Milano, unul din porturi, închis.

Deja, și oamenii din România încep să se alarmeze de faptul că diaspora se întoarce acasă. Nu trebuie să ne alarmeze acest lucru. Cred că fiecare dintre noi am fi gândit și am fi făcut la fel.

Am primit, de asemenea, o fotografie cu cărucioare pline în magazinele tip cash&carry din București. Cred că este un pic exagerată reacția și ar trebui să dăm dovadă de calm în momentele acestea.

Toată economia este clar că va fi un pic dereglată. În ce proporție însă? Nu știu cine poate estima la această oră.

Gândul.ro: Specialiștii vorbesc despre Coronavirus și în contextul generării unei volatilități masive de preț la cereale. Incertitudinile sunt mari în ceea ce privește China, cel mai mare importator de produse agroalimentare din lume. Unde anume ar trebui să se poziționeze fermierii români, astfel încât să resimtă cât mai puțin efectele instabilității?

Ghiță Pinca: China, pe plan mondial, reprezintă al doilea cel mai important jucător în ceea ce privește importurile de cereale și produse cerealiere din lume, valoarea importurilor fiind de circa opt miliarde de dolari. În același timp, China este unul dintre marii exportatori din lume, valoarea exporturilor depășind două trilioane de dolari.

Cred că, în acest an, piața prețurilor la cereale va avea o evoluție greu de estimat în prezent. Prețurile pot crește, însă, în același timp ele pot scădea; o volatilitate pe care n-am mai întâlnit-o până acum în ultimii 5-7 ani.

În 2012, volatilitatea a fost dată de condițiile meteo. Și atunci, dacă făceam niște analize un pic mai detaliate, cred că puteam estima cu un grad de eroare acceptabil nivelul volatilității. În 2020 însă, nu cred că suntem în măsură să facem o astfel de previziune. De aceea, consider că fiecare membru, fiecare jucător din piață, și aici mă refer în special la fermieri, ar trebui să-și urmeze propriul business plan.

Dacă au un plan de afaceri bazat pe venituri și cheltuieli, cred că anul acesta este cel mai puțin recomandat să încerce să speculeze.

Mai bine să te bucuri de ceea ce este sigur, decât să fii impactat de niște iluzii care nu au cum să devină realitate.

Sunt trei momente în care se pot vinde cerealele: înainte de recoltă, în timpul recoltei și după recoltă. Astăzi există o piață și există un preț. Dacă aș fi fermier, iar prețul ar satisface nevoile planului meu de afaceri, aș vinde acum. Pentru că nu știu ce s-ar putea întâmpla în timpul recoltei sau după recoltă.

Gândul.ro: În Pactul Ecologic European se vorbește mult de utilizarea sustenabilă a pesticidelor. Tendințele, concretizate prin interzicerea mai multor molecule de pesticide, au impact deja asupra culturilor de rapiță și de floarea soarelui din România. Ce sfaturi le puteți da fermierilor români, astfel încât să-și mențină rata de profitabilitate și în această situație?

Ghiță Pinca: În primul rând trebuie respectată regula de rotație a culturilor. Până la urmă, pământul trebuie lucrat, acestea sunt culturile. Cred că fiecare dintre fermieri, dintre distribuitori și dintre producătorii de produse de protecție a plantelor trebuie să-și gândească portofoliul și tehnologia, în așa fel încât să se confrunte un impact negativ cât mai mic.

Nu putem sfătui un fermier să renunțe la cultura de floarea soarelui sau de rapiță, este imposibil. În schimb, el trebuie să-și gestioneze costurile pe hectar, astfel încât veniturile care nu sunt sigure să nu afecteze echilibrul costurilor la care acesta se angajează.

Gândul.ro: Vorbim de al treilea an dificil din punct de vedere agricol. Cum arată principalele culturi de păioase, oleaginoase, prășitoare la nivel de țară, din câte v-au comunicat colegii?

Ghiță Pinca: Noi estimăm că cerealele, păioasele și rapița vor depăși cu bine iarna într-o suprafață mai mare decât anul trecut. Separat, păioasele acoperă o suprafață mai mare decât cea de anul trecut, însă se observă că această cultură este afectată de secetă.

În 2019, cam în aceeași perioadă, pământul era negru. Tot atunci am înregistrat producții-record. Cred că, și anul acesta, trebuie să avem încredere, trebuie să fim pozitivi și cred că 2020 va fi un an agricol cel puțin normal.

Eu, care nu sunt agronom, aș defini un an dificil dacă din punct de vedere economic ferma ar avea de suferit. Nu este însă cazul, general vorbind. Sunt zone afectate, cum au fost și anul trecut, în Dobrogea, Tulcea, o bucată mare din Brăila, dar fermierii au avut ocazia în ultimii 7-8 ani să se capitalizeze și, poate, un an, doi ani mai delicați ar putea fi trecuți cu brio.

Gândul.ro: România va susține la Bruxelles plafonarea voluntară și plata redistributivă în Noua Politică Agricolă Comună, astfel încât să poată să sprijine mai mult fermele de familie. În viziunea dumneavoastră, cum ar fi mai bine pentru România? Acest tip de plafonare a subvențiilor sau cea limitată la 300.000 de euro?

Ghiță Pinca: Cred că ar fi mai indicată plata redistributivă. Așa cred, personal. Impactul este semnificativ mai mic în economia unei ferme. Având în vedere diferența foarte mare a subvențiilor în țările mult dezvoltate față de ceea ce se întâmplă în România, asta ar fi soluția cea mai bună pentru noi. Profilul fermelor este complet diferit.

Toate profilurile de ferme înregistrează o evoluție, și cele mici, de familie, și cele mari. Singura neliniște în momentul de față, majoră de altfel, este plafonarea subvenției, pentru că nu este un lucru cert.

Sursă foto: Viticon