EXCLUSIV VIDEO | Ce simboluri poartă vesta lui Nicu Covaci: „Pe mine mă ridică în slăvi, nu mă apasă”. Povestea insignei care apare pe coperta albumului Phoenix ”Baba Novak”
This browser does not support the video element.
Nicu Covaci este un artist militant, cu un mesaj ferm, iar fiecare dintre numeroasele insigne de pe vestele sale notorii poartă cu sine un mesaj, unele având o semnificație personală foarte puternică. Liderul trupei Phoenix a dezvăluit în interviul pentru Gândul „secretul” stilului său vestimentar, căruia i-a rămas fidel de-o viață.
„Pe mine mă ridică în slăvi, nu mă apasă”, a fost replica lui Nicu Covaci atunci când a fost întrebat câte kilograme are vesta de piele, „blindată” cu insigne metalice, cu care a venit la interviu în redacția Gândul.
În acest an se împlinesc șase decenii de când „băiatul rău din Timișoara” și-a construit și menținut această imagine, așa cum se va putea vedea la premiera de gală a filmului documentar „Phoenix. Povestea”, care va avea loc pe 16 octombrie, la Sala Palatului.
Pentru cei pasionați de mici meșteșuguri – Do it yourself (DIY) -, artistul originar din Banat a dezvăluit și cum își realizează hainele cu care suntem obișnuiți să îl vedem în public.
„Teoretic, de meserie sunt pictor și îmi plac lucrurile care, optic, conving. Deci, îmi plac lucrurile frumoase, care și ele radiază un mesaj. Și atunci, am făcut o colecție. Și asta (vesta pe care o purta la interviu – n.r.) este una mică, să vezi geaca de concert, câte are, și mai am niște cutii”, a mărturisit Nicu Covaci.
Povestea insignei care se află pe coperta albumului Phoenix ”Baba Novak”
În mod deloc surprinzător pentru mesajul Phoenix, de pe vestă nu lipsește insigna sub forma tricolorului românesc.
„Sunt câteva foarte importante. Nu toate sunt importante. Ele, în sine, sunt importante pentru că reprezintă ceva, dar importante pentru mine”, a spus Nicu Covaci.
Printre simbolurile pe care le poată pe vestă, Nicu Covaci are și insigna care a apărut pe coperta albumului ”Baba Novak”, în spatele căreia se află o poveste.
„Vezi asta? Eram membru de onoare la motocicliști la Cruzados – Cruciații. Recunosc că motocicleta m-a pasionat și mi-a dat o anumită încredere în mine, pentru că, în momentul în care conduci motocicleta și o stăpânești, primești o încredere în sine, ești liber. În fiecare minut se schimbă peisajul, se schimbă mirosul, se schimbă temperatura și ai o herghelie de cai între picioare. Deci, starea aia de libertate nu se poate compara, am și o piesă, se cheamă Liber”, a dezvăluit Nicu Covaci, în interviul pentru Gândul.
Documentarul ”Phoenix. Povestea”, mărturie despre sacrificiu și pasiune dusă la extrem
Liderul trupei și regizorul Cristian Radu Nema au prezentat, în interviul acordat pentru Gândul, detalii despre filmul documentar la care au lucrat împreună, „Phoenix. Povestea”, despre istoria legendarei trupe românești.
Filmul documentar va rula în premieră pe 16 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală. Acesta a putut fi vizionat, în varianta de lucru, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, ajuns la a 13-a ediție, care s-a desfășurat la Iași, la începutul lunii august, în prezența liderului trupei Phoenix, Nicu Covaci, și a regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis.
“Phoenix. Povestea” este un film despre suprema credință și sacrificiu, pasiune dusă la extrem, tumult, iubire, un film visat, programat mental timp de cinci ani de regizorul-speranță al tinerei generații din cinematografie, Cristian Radu Nema.
Trupa a renăscut de atâtea ori din propria cenușă, iar povestea despre fenomenul Phoenix nu are început și nici sfârșit, afirmă regizorul Cristian Radu Nema.
În interviul pe care l-a acordat pentru Gândul, Nicu Covaci a fost generos în declarații. Vorbește sincer, pasional, răscolitor, despre el, ei și Phoenix, de la prima melodie – „Știu că mă iubești (Și tu!)” – până la ultima pe care a compus-o și pentru care încă nu are versuri.
Nicu Covaci este o legendă vie, chiar dacă el nu se declară de acord cu asta. Când vorbește despre acest film, este ca un copil care, în sfârșit, primește unul dintre frumoasele daruri la care a râvnit în tăcere atâția amar de ani. Viața lui, parte din ea devoalată public, mai are încă mistere, pe care le lămurește în interviul pentru Gândul. Cum ar fi motivul pentru care Mircea Baniciu nu a mai fugit din țară cu trupa în 1977. Și picanterii din planul de fugă pe care Nicu Covaci, până în ultimul moment, nu l-a spus nimănui.
Nicu Covaci a rămas un protestatar și așa va muri. Are o ciudă teribilă pe toți cei care n-au făcut nimic pentru România și – spune el – au trădat-o. Locuiește în Spania unde țara natală i-a rămas aproape, ștanțată în adâncul inimii lui mari de muzician, pictor și motociclist, pentru că locuința lui, unde trăiește alături de iubirea vieții, Ivona, “are în față marea și în spate Ceahlăul și o pădure de pini”.
Nu vrea să se întoarcă și să trăiască în România, dintr-un motiv surprinzător: “Aș intra imediat la pușcărie!”. El explică pe îndelete de ce și ce le-ar face celor care și-au bătut permanent joc de România. E supărat, e un munte de revoltă pentru că mulți l-au trădat, dar și mai mulți au trădat țara pe care o iubește.
CITEȘTE ȘI: