Profesorul doctor Bogdan Marinescu, specialist în obstetrică-ginecologie, are 77 de ani și, de mai bine de o jumătate de secol, și-a dedicat fiecare zi medicinei. În toată această perioadă, medicul a asistat la naștere zeci de mii de femei din România, a făcut și întreruperi de sarcină, dar de 18 ani – din momentul în care s-a decis să se ocupe exclusiv de tratamentul infertilității și de inseminarea in vitro – nu a mai făcut niciun avort.
În interviul acordat pentru Gândul, medicul Bogdan Marinescu își spune punctul de vedere legat de avort, în contextul controversatei decizii a Curții Supreme a Statelor Unite de a elimina o hotărâre care, timp de aproape jumătate de secol, a garantat dreptul femeilor americane la întreruperea sarcinii.
”Femeia are dreptul de a alege”, spune profesorul doctor Bogdan Marinescu, dar decizia de a întrerupe o sarcină trebuie luată cu discernământ și în funcție de fiecare caz.
”În ceea ce mă privește, nu agreez întreruperile de sarcină. Am făcut în tinerețe, dar în momentul în care m-am apucat de tratamentul infertilității și mai ales de fertilizarea in vitro, am zis stop. Cred că sunt 18 ani de când nu am mai pus mâna nici pe chiuretă, nici pe aspirator. E un nonsens să lucrezi la ambele capete, aici să creezi o sarcină, iar dincolo să o întrerupi”, spune profesorul Bogdan Marinescu.
Profesor doctor Bogdan Marinescu
Medicul își amintește și la ce măsuri aberante se ajunsese înainte de 1989, când pentru o întrerupere de sarcină se putea face închisoare, iar peste 10.000 de femei au murit sau au fost mutilate în urma avorturilor autoprovocate sau făcute clandestin.
”Perioada aia (n.red. – înainte de 1989) a fost grea. De multe ori ne pomeneam cu milițianul care răspundea de spital… Nu erau agresivi, dar era neplăcut. Aici nu mai discutăm despre întreruperile de sarcină, ci de avorturile în desfășurare, de acordarea asistenței medicale. Am operat atunci atâtea septicemii post-avort încât… Au și murit foarte multe (n.red. – femei), 13.000, ceva de genul ăsta, în toată perioada, din 1965 până în 1989”, spune Bogdan Marinescu.
Una dintre amintirile ”de neuitat” – în sensul cel mai rău al cuvântului – a fost decretul prin care regimul comunist a interzis avortul pentru femeile sub 45 de ani și care au mai puțin de cinci copii.
Din 1966, avortul a devenit ilegal și mijloacele de contracepţie au dispărut. Pericolul era atât de mare încât un medic putea ajunge în închisoare dacă prescria un anticoncepțional, iar lipsa de logică, mai spune medicul Bogdan Marinescu, era strigătoare la cer.
Reputatul specialist a vorbit despre promotorul fertilizării in vitro în România – profesorul Ion Munteanu, de la Timișoara -, cel care, în colaborare cu clinica de la Heidelberg, a dezvoltat primul laborator de fertilizare in vitro. Era anul 1995, iar ulterior s-a demonstrat că eforturile au fost încununate de succes.
Medicul Bogdan Marinescu a dezvăluit în timpul interviului și detalii neștiute despre cea pe care a ajutat-o să devină mamă la vârsta de 66 de ani, Adriana Iliescu, el fiind și nașul Elizei, copilul care, încă de la naștere, a avut o evoluție absolut normală.
Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL