EXCLUSIV VIDEO | Transplantul de uter s-ar putea face și în România? Profesor doctor Bogdan Marinescu: ”Nimic nu este imposibil. Îți trebuie abilitatea de a face operația și curajul de a te apuca de ea. Eu nu aș face” 

Publicat: 29 07. 2022, 21:00

Specialist în obstetrică-ginecologie, profesorul doctor Bogdan Marinescu are în spate o carieră impresionantă care se întinde pe mai bine de o jumătate de secol. Ajuns la venerabila vârstă de 77 de ani, medicul nu a abandonat profesia care i-a fost și îi este atât de dragă, dedicându-se fertilizării in vitro. Medicul vorbește, într-un interviu pentru Gândul, despre maternitatea surogat, dar și despre ce ar putea aduce viitorul în transplantul de uter, dezvăluind că un medic din România este interesat să facă această operație.

Medicul Bogdan Marinescu este cel care a ajutat-o pe Adriana Iliescu să devină mamă la 66 de ani, fiind și nașul fetiței acesteia, Eliza. Privind retrospectiv, specialistul a acordat un interviu pentru Gândul, vorbind despre experiențele pe care trăit de-a lungul timpului, rememorând perioada de tristă amintire a regimului comunist, atunci când au fost luate măsuri aberante în ceea ce privește contracepția.

Profesorul doctor Bogdan Marinescu nu mai face, astăzi, întreruperi de sarcină, așa cum proceda în tinerețe, iar noile realizări în domeniul medicinei, la nivel mondial – transplant de uter, mamele-surogat și tratamentul cu celule stem – sunt provocatoare și un important subiect de discuție. Există bărbați al căror organism are ”rudimente care aparțin femeii”, respectiv uter, ceea ce duce la ideea că persoana ar putea procrea. Dar cel mai important lucru, potrivit medicului, este ca acea persoană să poată rămâne însărcinată.

Extrapolând, Bogdan Marinescu face apel la Geneză și conchide că ”Adam, singur sau în cuplu, se descurcă… Dar fără Eva, n-ar progresa speța umană. Că Adam nu poate să nască”.

”Sunt speculații, la ora actuală, intervenție chirurgicală cu amplasarea embrionului undeva în abdomen, care să se dezvolte, dar – în ceea ce mă privește – nu agreez această idee de a transforma bărbatul în femeie”, susține medicul Bogdan Marinescu.

Profesorul doctor Bogdan Marinescu: ”Nu agreez această idee de a transforma bărbatul în femeie”

Despre operația de transplant de uter: ”Trebuie să ai certitudinea că poți s-o începi, dar și s-o duci la bun sfârșit”

Transplantul de uter în România este acum un demers irealizabil, dar profesorul doctor Bogdan Marinescu – chiar dacă recunoaște că nu ar face o astfel de operație – dezvăluie în interviul pentru Gândul că nimic nu este imposibil.

Asta cu atât mai mult cu cât profesor universitar doctor Elvira Brătilă – medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale și actuala șefă de clinică de la Maternitatea Giulești – Spitalul ”Panait Sârbu” – are competența necesară și dorința de a face, în viitor, o astfel de operație.

”În primul rând, sunt problemele legate de chirurgia de transplant. În al doilea rând, donatorul… E o tehnică cu totul delicată, o tehnică chirurgicală de performanță, pentru care îți trebuie două lucruri: priceperea, abilitatea necesară efectuării operației și curajul de a te apuca de ea. Dacă ai certitudinea că poți s-o începi, dar s-o și duci la bun sfârșit, aia este altceva.

Eu nu aș face. Dar am auzit-o pe doamna profesor Elvira Brătilă, actuala șefă de clinică de la noi, de la «Panait Sârbu», că ar fi tentată să facă. Când, nu știu… Într-o discuție cu domnia sa, mi-a spus: «Vreau să fac transplant utero-ovarian». Din punct de vedere chirurgical, are abilitatea de a face această intervenție, pentru că ea are competența și exercițiul de a lucra inclusiv cu robotul chirurgical”, spune medicul Bogdan Marinescu.

Despre maternitatea surogat: ”Este o soluție la problema infertilității”

Medicul Bogdan Marinescu spune că mama-surogat este o soluție pentru cuplurile căsătorite fără copii, în care femeia nu poate purta un copil, apreciind că ideea că s-ar putea discuta despre ceva ilegal este greșită.

”Este o soluție, eu nu știu cine a scos că este ilegal. Ca și donarea de ovocite. Există undeva scris că e interzisă donarea? Este interzis un lucru – aspectul financiar”, susține medicul Bogdan Marinescu.

Medicul Bogdan Marinescu: ”Ajungem că masturbarea trebuie să se facă cu aprobarea polițistului?”

Și tratamentul cu celule stem, considerat revoluționar în ceea ce privește tratarea unor boli, reprezintă ”un pas înainte”, consideră profesorul doctor Bogdan Marinescu.

Lucrurile au evoluat foarte mult, din acest punct de vedere, există bănci în care se stochează celulele stem, chiar și în România, iar avantajele nu pot fi puse la îndoială.

”În ceea ce mă privește, nu m-a preocupat problema terapiei cu celule stem și nu mă bag unde nu mă pricep. Orice pas înainte e de viitor. Cu celulele stem, când a început discuția, recoltarea celulelor stem era pentru aspecte hematologice și încă ceva… Or, astăzi, dezvoltarea e…

Se prelevează la spital, din cordonul ombilical, din placentă… Noi lucrăm cu ce bancă de celule stem agreează femeia. Sunt bănci care au stocarea în țară, sunt vreo trei bănci în București, la Cluj, n-am să le dau numele. Fiecare își dezvoltă managementul și PR-ul cum consideră. Celulele stem pot fi stocate o perioadă lungă de timp. Se discută de 10 ani și mai mult… Nu cunosc foarte în amănunt problema celulelor stem”, mai spune profesorul doctor Bogdan Marinescu.

Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL