Prima pagină » Interviurile Gândul » Fostul președinte al CNAS, despre cardul de sănătate „obligatoriu”: „Există interese politice majore ca el să nu existe” – INTERVIU VIDEO

Fostul președinte al CNAS, despre cardul de sănătate „obligatoriu”: „Există interese politice majore ca el să nu existe” – INTERVIU VIDEO

Fostul președinte al CNAS, despre cardul de sănătate „obligatoriu
Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duță, a declarat pentru gândul că refuzul medicilor de familie de a distribui cardurile de sănătate nu reprezintă singurul motiv pentru care pacienții nu au intrat deocamdată în posesia lor

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duță, a declarat, într-un interviu pentru gândul, că refuzul medicilor de familie de a distribui cardurile de sănătate nu reprezintă singurul motiv pentru care pacienții nu au intrat deocamdată în posesia cardurilor. Duță a vorbit inclusiv despre anumite „interese politice la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru ca acest card să nu existe”. 

„După semnalele care sunt în acest moment în piață, există o tendință accentuată din partea conducătorilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a nu se face acest proiect. Există interese politice majore la nivelul Casei, interese, repet, induse de un anumit segment politic de a nu se face acest card de sănătate”, a punctat Lucian Duță.

Amânat pentru al șaselea an consecutiv, cardul face parte din programul informatic de sănătate, cu ajutorul căruia se pot controla mai bine fondurile alocate sistemului sanitar. 

Lucian Duță a spus că nu este deloc surprins de atitudinea pe care o au medicii de familie în privința cardului de sănătate.

„Toate țările din Uniunea Europeană care au introdus cardurile de sănătate au avut inițial opoziția, chiar și parțială, a medicilor. Este o chestiune normală pe care aș putea să o înțeleg prin faptul că medicii de familie poate cred că este vorba de o creștere a birocrației, de o îngreunare a actului medical și, din acest unghi, pot să înțeleg. Pe de altă parte, necesitatea introducerii cardului național de sănătate, în acest moment, în România, este evidentă”, a menționat fostul șef de la CNAS.

Cheltuielile sistemului sanitar din România se ridică la 5 miliarde de euro

Duță este de părere că acest card de sănătate ajută la un control mai bun al banilor alocați sistemului.

„S-a vorbit de atâtea ori despre transparentizarea și controlul cheltuielilor banilor din sănătate. Acest lucru, din păcate, nu se poate face în secolul XXI decât prin sistemul informatic. Aceasta este măsura pe care au adoptat-o toate țările din lumea civilizată, occidentală. Gândiți-vă că în România s-au prescris anual 41 de milioane de rețete. În aceste condiții nu ai destule resurse umane, este imposibil să controlezi veridicitatea fiecărei rețete medicale în parte”, a punctat fostul președinte al Casei.

Duță a mai menționat că rețetele nu sunt singurele metode de a frauda sistemul sanitar de stat din România. „Acest fenomen de prescriere falsă nu este numai în piața farmaceutică, este și la nivelul serviciilor de laborator și la nivelul serviciilor spitalicești. Peste tot unde se consumă banii din asigurări sociale de sănătate”, a spus fostul șef al CNAS.

Potrivit fostului șef al CNAS, sistemul de sănătate din România este un sistem în care se cheltuiesc cei mai mulți bani pe an. „Este vorba de 4 miliarde și jumătate de euro. Dacă punem la socoteală și banii de la Ministerul Sănătății, atunci vom vorbi despre un sistem sanitar de 5 miliarde de euro. Este un sistem foarte ușor fraudabil și de aceea a apărut necesitatea introducerii cardului de sănătate”, este de părere acesta.

Medicii de familie nu încalcă nicio lege dacă eliberează cardurile de sănătate

Medicii de familie au spus răspicat că nu eliberează niciun card de sănătate, deoarece prin acest gest ar comite o infracțiune. Acest lucru este infirmat, însă, de dr. Lucian Duță: „Oriunde în lumea aceasta, finanțatorul, respectiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fie ea privată sau publică, încheie contracte cu furnizorii privați sau publici de servicii de sănătate în condițiile în care și le definește finanțatorul, nu în condițiile în care și le definește furnizorul de servicii. Cu alte cuvinte, dacă le convine condițiile pe care finanțatorul, respectiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate, le impune, bine, dacă nu le convine, atunci nu li se încheie contract cu Casa”, a afirmat fostul președintele CNAS.

Lucian Duță a precizat că le-a propus medicilor de familie să elibereze aceste carduri de sănătate contra unei sume de bani: respectiv 10 lei pentru fiecare card de sănătate eliberat.

Motivul pentru care s-a renunțat la distribuirea cardurilor de sănătate prin Poștă

Întrebat despre motivul pentru care s-a renunțat la ideea de a distribui cardurile de sănătate prin Poștă, fostul președinte al CNAS a precizat, în același interviu acordat gândul, că era o risipă de bani.

„Prin Poștă nu aveam siguranța că acel card să sănătate ajunge la pacient. Dacă nu-l găsește acasă, Poșta de două ori vine, după  care ți le returnează”, a explicat Duță.

Acesta a menționat că, în urma unei analize ample, s-a ajuns la concuzia că medicii de familie sunt persoanele cele mai adecvate de a distribui aceste carduri de sănătate.

„Pe listele medicilor de familie sunt toți cetățenii României. Ei interacționează imediat cu cetățenii și le pot da cardurile de sănătate. Este foarte greu să le transmiți prin Poștă. Există posibilitatea să existe foarte multe rateuri, să nu ajungă fizic acel card la pacient. De aceea s-a adoptat această formulă”, a mai spus Lucian Duță.