INTERVIU EXCLUSIV. Ce sfat îi dă liderul socialiștilor din PE lui VICTOR PONTA dacă vrea SĂ ÎL SUSPENDE DIN NOU pe TRAIAN BĂSESCU

Publicat: 07/12/2012, 18:21
Actualizat: 29/07/2014, 19:46

Liderul grupului socialiștilor (S&D) din Parlamentul European, Hannes Swoboda, vine vineri, în ultima zi de campanie electorală, în România. Vizita austriacului nu este prilejuită, însă, de campanie, ci de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Craiova, oraș în care, în aceeași zi, premierul are ultimul miting dinainte de alegerile legislative de duminică. Dacă, totuși, programul îi va permite, Swoboda va participa și el la evenimentul electoral, a explicat socialistul, într-un interviu pentru gândul.

Swoboda, „frate mai mare” al premierului pe linie ideologică, spune că va profita de prilejul academic pentru a-l sprijini pe Victor Ponta, care este atacat „nedrept” în țară și în străinătate. Unul dintre principalii comentatori ai meciului politic din România în ultimul an, eurodeputatul austriac vorbește cu fiecare ocazie despre deserviciul pe care oponenții lui Ponta și acest conflict în general îl fac imaginii României peste hotare.

Hannes Swoboda nu se ferește să vorbească despre scenariul unei noi suspendări a președintelui Băsescu, în cazul în care refuză să numească un premier propus de USL. Cu toate acestea, europarlamentarul a subliniat, în interviul acordat gândul în ajunul vizitei sale în România, că Traian Băsescu este cel care decide dacă va fi suspendat din nou sau nu. În acest context, liderul S&D din Parlamentul European i-a dat și un sfat prețios premierului: să nu înceapă o nouă procedură de suspendare dacă nu este convins că va și reuși să îl demită pe președinte.

Pe lângă criticile la adresa lui Traian Băsescu, Hannes Swoboda a mai vorbit și despre: „nedreptatea” din subiectul aderării României la spațiul Schengen și șansele ca această problemă să se rezolve; greșeala lui Victor Ponta pe care a comis-o și Francois Hollande; bugetul UE; numele socialistului pe care îl vor arunca în bătaia pe preșdinția Comisiei Europene.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE LIDERULUI SOCIALIST

â–º”Ce apare în presa internațională despre România este inacceptabil”.

â–º”Președintele nu este un rege. este absolut inacceptabil să ignori persoana care câștigă alegerile”.

â–º”La felul în care se exprimă Traian Băsescu, este dificil să fii șocat de fiecare dată”.

â–º”Ponta nu trebuie să declanșeze o nouă procedură de suspendare fără a fi convins că îl poate demite pe Traian Băsescu”.

â–ºProblema aderării României la Schengen: „Este o atitudine nedreaptă a unor miniștri europeni de interne. Alegerile din Germania vor fi un factor important”.

â–º”Nu văd la orizont nicio îmbunătățire a situației cadrului financiar multianual”.

â–º”Și în cazul lui Ponta, și în cel al lui Francois Hollande, vorbim despre o comunicare care trebuie îmbunătățită”.

FOTO: Stefan Micsik-Mediafax

CITIȚI MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL:

Domnule Swoboda, mâine veniți în România. Care este scopul acestei vizite?

Da, așa este. Voi fi numit Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova. Pe urmă, mă voi întâlni cu primul-ministru.

Deci veniți ca să îl ajutați în campanie.

Sigur, profităm de ocazia de a-l sprijini pe domnul Ponta, mai ales când văd cum este atacat în țară și în afara României, ceea ce este foarte nedrept. Domnul Ponta nu are nevoie de susținerea mea, trebuie să câștige voturile electoratului său. Cred, însă, că este o chestiune de solidaritate, solidaritate mai degrabă cu România, pentru că ce apare în presa internațională despre România este inacceptabil. Din păcate, o parte dintre cei care spun aceste povești fac un deserviciu României. Să vorbești despre procedura de suspendare a președintelui ca despre o lovitură de stat sau un puci este complet inacceptabil.

Referitor la vizita dumneavoastră la Craiova, veți ține un discurs pe undeva?

Da, voi vorbi la Universitate. Nu este un discurs politic, voi vorbi despre Europa. Mai sunt și alte activități în program, însă programul se schimbă constant. Dar mă voi vedea și cu Victor Ponta.

Mâine, premierul are ultimul miting înainte de alegeri. Să înțeleg că veți participa?

Depinde când e. Eu voi pleca seara din București, dar, dacă am timp, voi fi acolo.

„Președintele nu e rege”

În ceea ce privește alegerile de duminică, coaliția USL are toate șansele să câștige o majoritate largă în Parlament. Vom vedea o reacție și mai vehementă din partea socialiștilor europeni decât în vară în cazul în care președintele Băsescu refuză să numească premierul propus de majoritate?

Cred că este cât se poate de clar că fundamentul democrației e că toți președinții trebuie să respecte decizia democratică a majorității. Președintele nu este un rege. Chiar și în monarhiile constituționale, regii și împărații trebuie să respecte deciziile parlamentelor lor. Cred că este absolut inacceptabil, în ceea ce privește democrația, să ignori persoana care câștigă alegerile. Dacă pierd alegerile, sigur, e altă situație.

Prin urmare, ne putem aștepta să vedem o reacție din partea socialiștilor pe tema aceasta, în cazul în care președintele Băsescu nu va numi premierul propus de USL?

Sper ca, după alegeri, să accepte rezultatul și să fie rezonabil.

Ați menționat, la începutul acestei discuții, limbajul folosit în lupta politică din România. Vedem, într-adevăr, o retorică din ce în ce mai dură, bazată tot mai mult numai pe atacuri personale. Președintele Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev, s-a declarat „șocat” de un asemenea limbaj. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

La felul în care se exprimă președintele Traian Băsescu, este dificil să îl urmărești și să fii șocat de fiecare dată. Cetățenii români știu ce se întâmplă și înțeleg că acest fel de limbaj nu poate fi tolerat. Românii vor fi ei înșiși șocați și își vor trage propriile concluzii. Dar este incredibil cum președintele unei țări – deci nu un actor politic, pentru că Traian Băsescu nu face parte din campanie – își folosește puterile într-un mod complet greșit.

Totuși, nu trebuie să privim într-o singură direcție. Acest limbaj se folosește în ambele tabere. Și premierul Ponta apelează la aceeași retorică, la același tip de atacuri personale – nu îmi revine mie să spun dacă forțat de comportamentul președintelui. Cum vedeți dumneavoastră drumul de întoarcere la dezbaterile politice, și nu personale?

Sfatul meu este ca politicienii români să nu se lase seduși de acest limbaj. Cred că USL ar trebui să arate că poate merge dincolo de acest tip de lupte politice. Ar trebui să îl lase pe președintele Băsescu sau pe prietenii lui să recurgă singuri la asemenea tactici. Consider, însă, că imaginea României din acest moment este deteriorată și sper ca alianța social-liberală să sublinieze că, dacă alții vor să își prejudicieze imaginea, este decizia lor, dar țara nu trebuie să intre în această bătălie.

Nu pot să nu remarc asemănările de limbaj de acum și din urmă cu câteva luni, când, la fel, îmi vorbeați despre cât de afectată era imaginea țării din cauza războiului politic din acel moment. Și atunci vă declarați încrezător că, după ce se va încheia „bătălia” suspendării, ne vom reîntoarce la dezbaterea politică și la reforme. Nu s-a întâmplat așa – am rămas de atunci în campanie. Vom avea, oare, aceeași discuție și peste câteva luni?

Sper că nu. Diferența este că alegerile vor fi încheiate. Sperăm că domnul Băsescu va realiza că trebuie să numească premier câștigătorul alegerilor. Sigur, știu că urmează alegerile prezidențiale, însă Traian Băsescu nu mai candidează. Din nou, mi-aș sfătui prietenii din România să se abțină de la asemenea lupte. Eu cred că domnul Ponta și-a dat deja seama de această nevoie și încearcă, pe cât posibil, să nu ia parte la aceste atacuri personale. Problema este că, atunci când aceste atacuri sunt atât de dese, tinzi să acționezi și să te lași purtat de emoții.

FOTO: Octav Ganea-Mediafax

„Domnul Băsescu este cel care decide dacă se va ajunge iar la suspendare”

Cum se raportează socialiștii europeni, familia dumneavoastră politică, la scenariul unei noi suspendări a lui Traian Băsescu? Există un punct de vedere unitar pe acest subiect, care să îi includă, deci, și pe nemți?

Este o problemă internă a României, dar am două sfaturi (pentru Victor Ponta, n.red.). În primul rând, să încerce să rezolve situația fără suspendare și să ducă țara într-o dezbatere mult mai calmă. Desigur, dacă domnul Băsescu nu îl va numi premier pe domnul Ponta într-un gest de sfidare, nu văd cum poate funcționa democrația românească. Al doilea sfat ar fi (ca Victor Ponta, n.red.) să nu declanșeze o nouă procedură de suspendare fără a fi convins că îl poate demite pe președinte. Dar, din nou, domnul Băsescu este cel care decide dacă se va ajunge iar la suspendare. Dacă se comportă într-o manieră democratică, nu văd cum ar ajunge din nou în situația de a fi suspendat.

Ați menționat de câteva ori diverse sfaturi pe care i le-ați acorda premierului? Nu i le-ați oferit deja?

Nu, nu am discutat despre asta. Am vorbit, desigur, despre situația din România. De exemplu, am discutat despre reprezentarea României la Consiliul European, iar domnul Ponta a acceptat decizia Curții Constituționale și nu a mai insistat să meargă el. Cred că leadership-ul va fi prețuit la final, iar majoritatea știe cât de important este să ai un reprezentant care respectă legea și sper că, de asemenea, coaliția de guvernare privește situația din țară obiectiv, nu politic.

În vară, ați vorbit despre anumite greșeli pe care premierul le-a făcut în timpul procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu. Una dintre ele era comunicarea defectuoasă, inabilitatea de a le explica eficient oamenilor și partenerilor externi ceea ce se întâmpla în țară. Nu considerați că a continuat să facă aceleași greșeli?

Trebuie să vă spun că nu urmăresc situația din România în fiecare zi. Din câte știu eu, premierul și-a recunoscut aceste greșeli, nu numai în fața mea, dar și public. Cred că este mult mai matur acum decât în febra de atunci. La fel cum am spus-o și acum câteva luni, oamenii sunt cei care judecă aceste lucruri, electoratul. Dacă Victor Ponta câștigă la alegeri, ceea ce pare foarte probabil, are o coaliție în spate, trebuie să formeze un guvern și are responsabilitatea de a scoate țara din această criza economică și politică. Nu este o sarcină ușoară. Dacă vom avea cu ce să îl ajutăm, o vom face.

„Atitudinea nedreaptă” care ne ține în afara spațiului Schengen

Aș dori să vorbim puțin și despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. În acest moment, nu există nici măcar o speranță de a se lua o decizie în această privință mai devreme sau chiar în luna martie a anului viitor. Am fost amânați în repetate rânduri, în ciuda faptului că am îndeplinit toate criteriile tehnice. Cum comentați această situație?

Cred că este o atitudine nedreaptă a unor miniștri europeni de interne. În al doilea rând, dacă domnul Băsescu va respecta principiile democratice și nu va crea un nou conflict după alegeri, va exista un climat mai bun pentru o decizie în privința Schengen.

Credeți că o aplanare a tensiunilor este suficientă? Nu pot fi, cumva, invocate și alte motive împotriva luării unei decizii?

Nu știu dacă este destul. Mai sunt alegeri și în Germania, iar acesta va fi cu siguranță un factor important. Măcar va fi mai clar că nu România este de vină, ci probleme interne din Germania și alte țări. Sper, deci, ca măcar la începutul lui 2014 să fie totul rezolvat, iar România să fie un stat membru Schengen cu drepturi depline.

Care este situația în procedura de desemnare a candidatului socialiștilor europeni la președinția Comisiei post-2014? Partidul a anunțat că va face alegeri interne – când vor avea ele loc, despre ce fel de profil de candidat este vorba?

Începând cu vara următoare, vom demara procedurile consultative (până acum, socialiștii au vehiculat scenariul unor alegeri interne, n.red.), indiferent ce formă vor lua ele. O decizie în acest sens va exista abia la începutul anului 2014. Vom vedea. Nu există un candidat ascuns. Știți foarte bine că Martin Schulz este un candidat probabil.

Vă propun un alt subiect: cadrul financiar multianual, bugetul UE pentru perioada 2014-2020. V-ați referit la ultimul Consiliu European, când negocierile au eșuat, ca la un „dezastru”. Care sunt șansele să avem un buget la începutul lui 2013, când se reiau discuțiile?

Bugetele pe 2012 și 2013 ar putea fi decise săptămâna viitoare.

Mă refer la cadrul financiar multianual și la negocierile de după Anul Nou.

Nu văd nicio îmbunătățire a situației la orizont. La ultimul Consiliu European, la care tăierile de 80 de miliarde de euro propuse de Herman van Rompuy erau inacceptabile pentru multe țări, dar și pentru Parlamentul European. Nu știu, va mai fi o reuniune în februarie, în 6 și 7. Poate vor încerca atunci să găsească o soluție.

Deci nu există nimic programat pentru luna ianuarie?

Nu, deocamadată nu. Trebuie să se ajungă la un acord și cu Parlamentul European și, pentru moment, nu văd cum ar fi posibil un asemenea acord. Suntem mult prea departe de bugetul pe care îl voiam noi.

Greșeala lui Ponta care îl apasă și pe Hollande

Cum vă explicați scăderea constantă și foarte puternică a lui Francois Hollande în sondaje de când a câștigat alegerile din Franța și până acum? Nu face el, cumva, aceleași greșeli precum cele pe care le-ați identificat în cazul lui Victor Ponta – comunicare defectuoasă, incapacitatea de a-și explica acțiunile foarte bine etc.? Vă întreb având în vedere că victoria lui a fost un moment foarte important pentru socialismul european.

Cred că victoria lui a fost importantă și este importantă, ea jucând un rol major la nivel european. Dar Franța are atât de multe programe în derulare, încât spațiul de manevră este foarte mic. Sarkozy nu a făcut multe dintre reformele care ar fi fost necesare, pentru că voia să câștige alegerile. În al doilea rând, aveți dreptate, se poate ca linia reformelor să nu le fie foarte clară francezilor, dar sunt optimist că ea se va clarifica în lunile următoare. Trebuie să spun că mai ales abordarea din presa europeană este foarte nedreaptă, pentru că reformele pe care le face Hollande acum, după ce Sarkozy nu le-a făcut, sunt criticate – că nu sunt de ajuns, că s-ar fi putut face mai mult… Dar Nicolas Sarkozy nici nu le-a început. Aveți dreptate, însă, vorbim și aici despre o comunicare care trebuie îmbunătățită.

FOTO: European Council

Există și o continuă atenție acordată relației lui Francois Hollande cu Angela Merkel. Este și acesta un factor pentru problemele președintelui francez?

Părerile sunt împărțite. Sarkozy avea o relație bună cu Merkel pentru că nu știa să îi zică altceva decât „da”. Hollande este altfel, are alte idei și trebuie să găsească o cale de compromis cu Merkel. Este nevoie de acest compromis. Sarkozy spunea doar „oui, oui, Madame”. Oricum, Uniunea Europeană nu înseamnă doar Germania și Franța. Uniunea este mult mai vastă și trebuie ca toate țările, inclusiv România, să fie active. În acest context, președintele și premierul, dincolo de lupta lor politică, trebuie să reprezintă o singură Românie, o Românie puternică.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang