Un singur pat de Terapie Intensivă, complet dotat cu aparatură de ultimă generație, poate salva cel puțin 12 vieți în 3 luni, iar fondurile publice cât și cele private (campaniile de donație ale companiilor) ar trebui să prioritizeze aceste nevoi acute din spitale, explică fostul ministru al Sănătății Victor Costache, într-un interviu exclusiv pentru GÂNDUL.RO. “Ar trebui privilegiate metodele moderne de tratament ale formelor severe de infectare cu COVID-19”, subliniază acesta.
Mare parte din secțiile de terapie intensivă din spitalele din România au fost “ignorate” când vine vorba de finanțare și modernizare. Acesta este motivul pentru care nici jumătate din paturile de Terapie Intensivă nu au ventilatoare de ultimă generație. “În România există, teoretic, 2.653 de paturi de terapie intensivă, evident nu toate aceste paturi sunt dotate cu ventilatoare. Statisticile noastre arată undeva între 1.290 și 1.360 de ventilatoare. Multe sunt, din nefericire, depășite iar cele de ultimă generație nu sunt uniform distribuite la nivel național și remarcăm situații paradoxale – Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, ce a fost de la început în linia întâi și a tratat un număr important de pacienți, nu are secție de terapie intensivă, Spitalul Victor Babeș din București are numai 9 ventilatoare din care 3 sunt depășite”, explică fostul ministru.
Sunt puține spitale la nivel național cu secții de Terapie Intensivă ce pot face față unui val mare de îmbolnăviri. În plus, dotarea poate diferi foarte mult chiar în cadrul aceleiași categorii de spitale. Sistemul sanitar din România a fost întotdeauna subfinanțat. În plus, felul în care sunt chiar și acum alocate fondurile (din start insuficiente) pentru spitale lasă în continuare de droit, este părere Victor Costache. Pentru că în România nu a fost finanțată performanța și calitatea serviciului medical, dotarea spitalelor a depins fie de fondurile de investiții ale Ministerului Sănătății, fie de cele ale autorităților locale, întotdeauna insuficiente. “Astfel, s-au creat discrepanțe foarte mari, chiar în cadrul aceluiași spital. Există secții foarte bine dotate și altele unde nu s-a mai întâmplat nimic în ultimii 30 de ani. Evident, din cauza subfinanțării cronice, spitalele din România înregistrează mari deficite”, adaugă fostul ministru.
Terapia Intensivă, “Cenușăreasa” secțiilor din spitale
Pandemia a scos la iveală mai mult ca oricând problemele reale din sistemul sanitar din România. Din afară, în statistici, stăm bine la capitolul paturi de Terapie Intensivă. Mai exact, cu 2.653 de paturi de ATI, suntem pe locul 4 în Europa, dacă ne uităm la raportare la 100 de mii de locuitori. Suntem după Germania, Austria și Luxemburg.
La o privire mai în detaliu, realizăm că lucrurile nu sunt roz. “România are cel mai puțin performant sistem sanitar din Europa și suntem pe locul întâi la numărul de decese din spitale, care ar putea fi prevenite. Un număr mare din aceste decese survin pe terapie intensivă. Este evident, astfel, că nu numai numărul de paturi de ATI este important, ci și dotarea acestora precum și alocarea de personal specializat”, atrage atenția Victor Costache.
De ce este nevoie pentru ca un pacient cu formă gravă de COVID-19 și nu numai să fie tratat corespunzător la secțiile de ATI?
De un pat de calitate, ideal prevăzut cu o saltea specială anti-escară, un monitor pentru funcții vitale, un ventilator modern și minim șase injectomate amplasate evident lângă un punct de lucru din spital unde să existe gaze medicinale și aspirație.
Eforturile statului există, dar nu sunt suficiente, explică fostul ministru. “Din păcate, bugetul pentru sănătate pentru anul 2020, construit în 2019 , a fost, ca și în anii anterior, insuficient. În luna ianuarie, când am sesizat pericolul generat de Sars Cov 2, am făcut o solicitare de suplimentare de foduri de la bugetul de stat și s-a organizat de către ONAC o licitație pentru 200 de noi ventilatoare pentru spitalele publice din România. În paralel, Ministerul Sănătății, s-a înscris la o achiziție centralizată organizată de Comisia Europeană de încă 500 de ventilatoare și a alocat fonduri și prin programele Băncii Mondiale tot pentru dotarea secțiilor de terapie intensivă. În plus, la începutul lui martie s-au obținut o finanțare de 258 milioane de dolari pentru Unifarm, compania Ministerului Sănătății care realizează importuri”, explică Costache.
Aceste eforturi bugetare s-au înregistrat în contextul unei cereri foarte mari la nivel mondial de echipamente de terapie intensivă, astfel că nu toate fondurile alocate au ajuns să fie si folosite din lipsa capacității multor furnizori de a livra efectiv la timp produsele contractate, a adăugat acesta.
Aici intervin companiile mari din România care au relații strânse cu furnizori și fabrici de echipamente medicale din întreaga lume, explică ministrul. Victor Costache încurajează aceste companii să își concentreze eforturile pentru a strânge și folosi toate resursele pe care le au la dispoziție pentru a dota cât mai multe paturi de Terapie Intensivă cu aparatură performantă. “Este important să se focuseze pe priorități, să nu ajungem la situații în care toată lumea să cumpere doar măști și să nu uite de nevoile enorme din spitale. Metodele moderne de tratament ale formelor severe ar trebui privilegiate”, a explicat fostul ministru.
Un exemplu este cel al companiei Altex România, care, cu sprijinul Ministerului Sănătății, demarează o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea cu monitoare și ventilatoare de ultimă generație, în valoare de 1 milion de euro, 30 de paturi de Terapie Intensivă.
“Am avut discuții cu reprezentanții companiei care ne-au cerut să validăm performanța aparaturii și să le prezentăm nevoia din spitale, din punct de vedere al specificațiilor tehnice și performanței. Am apreciat faptul că aceștia au donat, deja, 7 monitoare de ultimă generație către secția de ATI a Spitalului Colentina din Capitală. De asemenea, este extrem de important că personalul din spitalele care vor beneficia de această aparatură va fi instruit să o folosească. Este o campanie de donații pe care o susțin și pentru care am donat”, a explicat Costache.
Măsurile de distanțare socială au făcut diferența în România, în comparație cu celelalte țări. Un alt factor major este și faptul că pacienții cu forme ușoare au fost internați și nu lăsați să se vindece acasă, infectând astfel și alte persoane, inclusiv pe cele vulnerabile, explică Costache. “În momentul de față, încă sunt puțini pacienți cu COViD 19 internați pe secțiile de terapie intensivă, undeva între 250 și 270. Un număr mic, dacă ne raportăm la alte țări, cum ar fi Italia, Franța, Spania sau chiar Marea Britanie unde sunt, în medie, peste 500 de decese pe zi și sute de internări în Terapie Intensivă.
Acest lucru se datorează măsurilor care au fost luate în prespital (centre de carantină, distanțare socială, închiderea școlilor, etc.) asociate cu măsurile luate la nivel de spitale, Planul Alb, unde s-a decis internarea imediată a tuturor pacienților cu COVID19. Astfel nu s-a repetat greșeala făcută de multe țări care i-au lăsat acasă pacienții cu forme ușoare de COVID19, și care ce au intrat astfel rapid în contact cu un număr mare de persoane vulnerabile și au generat, astfel, un număr foarte mare de îmbolnăviri și de decese”, a adăugat fostul ministru.
Distanțarea socială, singura soluție. Vaccinul nu vine mai devreme de 2021
Vârful pandemei nu a fost încă atins în România, explică Victor Costache. “Din fericire, reușim să menținem o curbă relativ plată a îmbolnăvirilor cu COVID19 deși, în ultimele zile, se ridică tot mai multe voci deconectate de realitate care militează pentru relaxarea măsurilor bune luate până acum, măsuri care au dus la un număr relativ redus de decese”, explică fostul ministru
În opinia lui Victor Costache, este greu de estimat când va fi vârful de îmbolnăviri, pentru că “nu știu cât de mult succes vor avea acești “lideri de opinie” care împing ieșirea mai rapidă din starea de urgență. Dacă nu reușim să fim stricți și riguroși măcar până la jumătatea lunii mai, vom asista la o creștere exponențială a numărului de îmbolnăviri și de decese precum și la blocarea sistemului sanitar românesc”, avertizează Victor Costache.
Fostul ministru atrage atenția că, în toamnă, va exista un nou val de îmbolnăviri “și este important să ne găsească pregătiți, să menținem și atunci o curbă optimală de îmbolnăviri și să ne dotăm, între timp, mai bine spitalele mai ales că nu e deloc sigur că vom avea un vaccin înainte de 2021”, conchide oficialul Mimisterului Sănătății.