Prima pagină » Interviurile Gândul » INTERVIURILE GÂNDUL. Baconschi: „Israelienii și palestinienii trebuie să trăiască și de acum înainte, sau mai exact după apariția unui stat palestinian, tot împreună”

INTERVIURILE GÂNDUL. Baconschi: „Israelienii și palestinienii trebuie să trăiască și de acum înainte, sau mai exact după apariția unui stat palestinian, tot împreună”

INTERVIURILE GÂNDUL. Baconschi:
Teodor Baconschi a făcut și câteva comentarii după vizita premierului israelian la București. Ministrul român de Externe spune că „poziția României nu s-a schimbat cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, la tensiunile israelo- palestiniene și la procesul de pace"

Teodor Baconschi a făcut și câteva comentarii după vizitapremierului israelian la București. Ministrul român de Externespune că „poziția României nu s-a schimbat cu privire la conflictuldin Orientul Mijlociu, la tensiunile israelo- palestiniene și laprocesul de pace”

CP: – Zilele trecute a venit la București premierul israelianBenjamin Netanyahu. Au fost discuții, în presă, în mediilepolitice, legate de adevăratul scop al acestei vizite. Și-aschimbat România poziția față de ce se întâmplă în OrientulMijlociu?

Teodor Baconschi: – Ne-am bucurat să îl primimla București pe dl prim-ministru Netanyahu, am pus la punct pentrunoiembrie agenda unei minireuniuni comune a celor două guverne.Mesajele economice pe care le-a transmis domnul Netanyahu suntbinevenite, apropo de deschiderea pieței israeliene pentru produseagroalimentare din România. Există dorința lor de a continua săinvestească în domenii de interes pentru noi, incluzând aicitehnologia informației și infrastructura, ne dorim dezvoltareaturismului între cele două țări și continuarea excelentei cooperăriîn domeniul militar pe care o avem cu Israelul. În rest, tocmai căpoziția României nu s-a schimbat cu privire la conflictul dinOrientul Mijlociu, la tensiunile israelo- palestiniene și laprocesul de pace. Vrem ca procesul de pace să fie reluat cât mairapid sub umbrela cvartetului, ne interesează o soluție durabilă,deci o soluție în care ambele părți se pun de acord. Din acestpunct de vedere, perspectiva declarării unilaterale a unui statpalestinian pe baza unei rezoluții votată în Adunarea generală aONU nu ni se pare cea mai bună formulă, pentru că cele douănațiuni, israelienii și palestinienii, trebuie să trăiască și deacum înainte, sau mai exact după apariția unui stat palestinian,tot împreună, cu aceleași vecinătăți și deci o pace durabilăpresupune implicarea, acordul Israelului și negocieri directe.