INTERVIURILE GÂNDUL. Crin Antonescu vorbește pentru prima de ce nu s-a implicat în campania lui Klaus Iohannis și care este viitorul său în PNL
În interviul acordat în exclusivitate pentru Gândul, Crin Antonescu a recunoscut că nu a crezut în victoria lui Klaus Iohannis la prezidențiale și că nu s-a implicat în campania acestuia, deoarece nu a avut încredere în campania lui Iohannis și nici în oamenii din jurul acestuia.
„Nu sunt interesat, sub nicio formă, de revenirea la conducerea PNL. Am spus-o când m-am retras din această poziție, reamintesc că am făcut-o în urma chibzuințe cât se poate de mature și responsabile, nu a fost o decizie pripită și este o decizie pe care în continuare nu am niciun motiv să o schimb. Nu înseamnă că îmi este indiferentă soarta partidului în care mă aflu sau soarta dreptei românești în general”, a declarat pentru gândul Crin Antonescu.
Liberalul a spus că l-a felicitat pe Iohannis după ce a câștigat prezidențialele și că s-a dovedit că are instinct bun atunci când l-a adus în partid.
„Mă bucur că Iohannis a câștigat, având în vedere în principal ceea ce înseamnă acest vot care l-a făcut președinte. Mă bucur că prin această inițiativă pe care am avut-o, ea nu a fost privită cu foarte multă încântare în interiorul partidului la vremea respectivă, am dovedit un instinct bun”, a comentat Crin Antonescu.
Klaus Iohannis a devenit prezidențiabilul PNL în urma votului din Delegația Permanentă a PNL din 21 iulie 2014, când l-a întrecut în competiția internă pe Crin Antonescu.
INTERVIUL ACORDAT DE CRIN ANTONESCU PENTRU GÂNDUL
Cum vedeți rezultatul alegerilor prezidențiale? Vă așteptați să câștige Klaus Iohannis și să piardă Victor Ponta?
Nu excludeam posibilitatea, deși o consideram mică, ca domnul Iohannis să câștige, dar nu mă așteptam. Am curajul să spun că nu se aștepta nimeni la ceva mult mai amplu decât victoria unui candidat, ceva care s-a întâmplat duminica trecută. A fost, cum am putut vedea toți, nu o victorie neașteptată, ci un adevărat seism electoral, fapt pentru care consider aceste alegeri prezidențiale niște alegeri istorice. Ele marchează mutații în societate, care pot fi calificate astfel.
Dvs ce veți face în continuare, nu v-ați implicat în campania electorală a lui Klaus Iohannis?
Nu m-am implicat în mod direct în calitate de susținător direct al lui Klaus Iohannis pentru că am avut motive foarte concrete în raport cu candidatul Klaus Iohannis: campania pe care acesta a făcut-o și mulți dintre oamenii pe care i-a avut alături în această campanie. Atât cât îmi stătea la îndemână m-am implicat prin mesaje foarte clare împotriva tuturor minciunilor pe care le-a livrat cu vârf și îndesat în această perioadă prin intermediul candidatului său Victor Ponta și mai ales prin intermediul trupelor sale de propagandă.
Ce veți face în relația cu PNL?
Singurul lucru pe care îl pot spune cu certitudine, de fapt să vi-l reamintesc, pentru că văd că nu doresc oamenii de presă și analiștii să ia act de el, este că nu sunt interesat, sub nicio formă, de revenirea la conducerea PNL. Am spus-o când m-am retras din această poziție, reamintesc că am făcut-o în urma chibzuințe cât se poate de mature și responsabile, nu a fost o decizie pripită și este o decizie pe care în continuare nu am niciun motiv să o schimb. Nu înseamnă că îmi este indiferentă soarta partidului în care mă aflu sau soarta dreptei românești în general.
Veți rămâne în politică, veți candida pentru un nou mandat de parlamentar în 2016?
Asta nu știu, în general cred că lucrurile pe care le-am făcut în politică, indiferent cum sunt ele interpretate, sunt destule, au fost acțiuni, decizii, poziții, fapte pe care le-am făcut întotdeauna, de la prima până la ultima, dacă nu cu inspirație, cu convingerea că este lucrul de făcut, că este lucrul corect de făcut. Cred pe de altă parte că este nevoie de figuri mai proaspete, nu neapărat oameni fără nicio experiență politică, figuri mai proaspete, figuri care nu au intrat în conștiința publică în ultimii douăzeci de ani de politică.
Are PNL acești oameni?
PNL a dovedit că are astfel de figuri proaspete. Eu însumi în timpul mandatului meu am făcut eforturi de aduce oameni noi, oameni din afara politicii până atunci, de a-i aduce în spațiul politic în poziții de decizie, parlamentari, miniștri, lideri de partid și este o listă lungă în care sigur nu am putea să-l omitem pe însuși președintele României, Klaus Iohannis, ca și pe atâția alții pe care îi puteți regăsi. PNL mai are oameni care fac politică de zece, 15-20 de ani, care nu sunt figure erodate, consumate, au multă experiență și pentru public figure proaspete.
Cum vă simțiți că dvs ați fost cel care l-ați adus în PNL pe Klaus Iohannis, cel care v-a luat locul și a candidat la președinție în locul dvs?
Mă bucur că Iohannis a câștigat, având în vedere în principal ceea ce înseamnă acest vot care l-a făcut președinte. Mă bucur că prin această inițiativă pe care am avut-o, ea nu a fost privită cu foarte multă încântare în interiorul partidului la vremea respectivă, am dovedit un instinct bun. Iată că de acolo, de la acea mișcare, s-a născut o variantă, o alternativă pentru marele public, iar faptul că nu am candidat eu la președinție are prea puțină importanță.
Cred că victoria lui Klaus Iohannis a fost asigurată mai ales de faptul că nu era perceput ca un om politic, împotriva unui om politic care era Ponta, și probabil că același lucru nu s-ar fi întâmplat și cu mine și al doilea fapt că obiectivul meu major în politică nu a fost obținerea unei funcții sau alteia. De aceea, am demisionat fără ezitare din diverse poziții atunci când am considerat că e cazul și o anumită stare de lucruri și așezarea anumitor valori. În sensul acesta, chiar dacă votul uriaș de duminica trecută nu poate da soluții, votul de duminica trecută dă un spirit, dă o șansă, alături de care mă regăsesc, chiar dacă am mai spus nu intenționez să reiau activitatea politică la vârf.
Cu Klaus Iohannis ați discutat l-ați sunat, l-ați felicitat?
Am avut după alegeri un schimb absolut normal și amical de felicitare pentru rezultatul obținut.
Dvs l-ați felicitat?
Sigur că da.
Cum îl vedeți pe Victor Ponta, cum îi vedeți viitorul politic, evoluția în PSD?
Victor Ponta nu este un om lipsit de calități, Victor Ponta, ca și Traian Băsescu, au fost produse destul de performante în sensul de câștigători, pe diferite etape, sigur separând cazurile. Din păcate, Victor Ponta a ratat șansa pe care am încercat să o construim împreună și anume aceea de a face cu USL, cu guvernarea României ceea ce strada, alegătorii, diaspora, omul obișnuit din România cer astăzi. Nu știu dacă Victor Ponta se va mai întâlni cu o asemenea șansă. Mă tem că nu, dar asta este deja o problemă care devine una personală sau cel mult a partidului său. Glumind puțin și fără nicio răutate, vă aduceți aminte că pe parcursul anului 2013, când USL încă exista, din ce în ce mai multe voci pesediste aproape zilnic clamau faptul că nu este de acceptat, că este imposibil ca un partid așa mare ca PSD să nu aibă președintele României. S-a dovedit iată, că dimpotrivă, este imposibil ca un asemenea partid ca PSD să aibă președintele României.