Horia Brenciu este primul invitat la INTERVIURILE GÂNDUL realizate de Cristina Stănciulescu. În a șasea parte a interviului exclusiv (publicat în premieră pe canalul Youtube al GÂNDUL), artistul vorbește despre proiecte, showbiz și artiștii uitați ai României.
Cristina Stănciulescu: Mai ții să ai dreptate?
Horia Brenciu: Sunt lucruri pe care le cunosc foarte bine.
Cristina Stănciulescu: Superb răspuns.
Horia Brenciu: Altele pe care nu le știu. Unele la care sunt specialist și am probat de-a lungul vremurilor chestia asta și altele de care nu știu. Când știu că am dreptate, spun lucrul ăsta. Nu am de fiecare dată dreptate. În momentul în care ne întâlnim ca să discutăm despre un proiect, cum ar fi anul ăsta, anul ăsta facem Sinatra și așa mai departe…
Hai să creionăm situația. Știu că am dreptate despre ceea ce o să fac, nu știu cum o să fac și de aceea cer ajutorul celor care sunt lângă mine, orchestrei mele și așa mai departe. Nu mereu am dreptate.
Cristina Stănciulescu: Îi lipsește ceva showbiz-ului de astăzi?
Horia Brenciu: Bucurie.
Cristina Stănciulescu: Credeam că ai să spui profesioniști.
Horia Brenciu: Nu e adevărat. Sunt profesioniști. Eu sunt un meșter formidabil, dacă nu vine lemn de calitate eu ce să fac? Lipsește bucuria de a găsi lemn de calitate. Nu am fost… Erau momente în urmă cu 22 de ani în care eram în patru proiecte săptămânal. Care se difuzau pe sticlă la TVR. Eu nu înțelegeam ce înseamnă imagine și prezervarea unei imagini.
Era dorința mea de a colabora, de a zice „DA” oricărei cerințe. Acum mi-am ocupat și mai mult din timpul liber cu acest loc, mă bucur că am făcut-o. De fiecare dată, înainte să adorm, mă gândesc ce pot face pentru copiii de la Academie, pentru adolescenții, pentru adulții de aici.
Sunt peste 230 de copii, adolescenți și adulți care își pun încrederea în mine. Sloganul nostru este „Antrenează-ți talentul!”. Am evaluat oameni cu voce, care mi-au spus că nimeni din anturajul lor nu le-ar fi dat un vârf de încredere și oricum, la 37 de ani, lasă-te de muzică, e prea târziu.
Numai în România sunt gânduri negre potrivit cărora dacă ai trecut de 30 de ani nu are rost să te apuci de nimic. Te poți apuca de orice, la orice vârstă.
Cristina Stănciulescu: În general vârsta este privită prost în România.
Horia Brenciu: În general vârsta este un lucru foarte delicat în România. Îți pot spune artiști care au sfârșit-o într-o nerecunoaștere, uitare, mizerie generală.
Cristina Stănciulescu: De ce? Nu ne place bătrânețea? Nu avem îngăduință?
Horia Brenciu: În primul rând noi nu avem Oscaruri, Palm D ‘Or-uri românești, datorită cărora să stăm în fața opiniei publice. Și acestea sunt uitate, la un moment dat în viață, pe etajeră. Timpul ăsta nenorocit șterge amintiri, gânduri. Mă tot gândesc la oamenii ăștia care au dispărut de lângă noi în ultima vreme, în uitare generală, iar urăsc să spun asta, iar moartea este cel mai bun marketing pentru mulți.
INTERVIURILE GÂNDUL. Horia Brenciu, invitatul Cristinei Stănciulescu la „Gânduri Bune” – Partea a cincea