În România sunt circa 500 de dezvoltatori Windows Phone (WP), dintre care 200 sunt studenți, a declarat, într-un interviu acordatgândul,Marc Toumelin, Business Group Director – Windows Phone. Aceștia au relizat până acum 230 de aplicații. Cea mai populară aplicație românească din magazinul virtual Windows Phone Marketplace este Cinemagia, cu peste 120.000 de descărcări. Aceasta este urmată de Airplanes, cu 70.000 de descărcări. Dezvoltatorii români pot încărca aplicații în magazinul virtual al Microsoft de mai puțin de un an.
De altfel, regiunea CEE, din care face parte și România, este un centru important al dezvoltatorilor de aplicații pentru dispozitive mobile. 15% din numărul total de dezvoltatori profesioniști de aplicații din lume sunt din regiune, iar o treime dintre aceștia lucrează și pentru Windows Phone, potrivit lui Toumelin. În cazul WP, 10% din totalul aplicațiilor din Windows Phone Marketplace au fost dezvoltate în regiunea CEE. Exemple de aplicații cunoscute realizate aici sunt Cut The Rope, Turn by Turn sau Parking Mania.
Potrivit lui Toumelin, în regiunea Central Est-Europeană, Windows Phone este al doilea cel mai popular sistem de operare, după Android, cu o cotă de piață de 7,8%. iOS se află pe locul trei, cu o cotă de piață de 5,8%. Statul din regiunea CEE în care WP are cea mai mare cotă de piață este Polonia, cu 18%. Platforma înregistrează cote de piață în jur de 10% în Rusia, Ucraina, Grecia și Ungaria. „Potențialul de creștere în regiune este ridicat”, spune Toumelin. Aici doar o treime dintre utilizatorii de telefoane mobile folosesc un smartphone, spre deosebire de Vest, unde peste 70% dintre utilizatori au un telefon inteligent.
Potrivit datelor furnizate gândul de agenția de marketing mobil Breeze Mobile, rata de penetrare a smartphone-urilor în România a ajuns la circa 23% (aproximativ 5 milioane de terminale de acest fel la un număr total de 22,8 milioane de telefoane mobile aflate în uz), înregistrând o creștere de 64% în perioada iulie 2012 – iulie 2013. Până la sfârșitul anului va fi atins pragul de 30%.
Marc Toumelin a evitat să ofere cota de piață a Windows Phone în România, spunând că nu deține, deocamdată, această informație. Însă, potrivit estimărilor StatCounter (care analizează traficul înregistrat de pe browserele mobile), în Romania, în luna august, Android avea o cotă de piață de 52,68%, urmat de iOS cu 21,24%, Series 40 de pe terminale Nokia (10,23%) și de Windows Phone cu 2,7%.
În ceea ce privește migrarea de pe alte platforme, 35% dintre utilizatorii de Windows Phone vin de pe Android, iar 50-50% sunt persoane care au utilizat înainte telefoane cu funcții standard.
Cel mai popular model de smartphone cu Windows Phone este, în regiunea CEE, dar și în România, Nokia Lumia 520. Acesta este oferit gratuit de operatorii telecom locali la achiziționarea unui abonament nou sau la prelungirea contractului.
Utilizatorii de Windows Phone sunt mai dispuși să plătească pentru aplicații
Spre deosebire de utilizatorii de Android, care preferă aplicațiile gratuite, utilizatorii de Windows Phone sunt dispuși să plătească pentru aplicații, spune Toumelin. Acest lucru a fost susținut și de reprezentanții Evernote, compania care oferă cel mai popular serviciu online de luat notițe. Bineînțeles, Evernote obține mult mai mulți bani de pe urma celor care au telefoane cu Android, deoarece sunt mult mai numeroși, însă atunci când compară sumele medii cheltuite, cei de WP scot mai ușor cardul din portofel pentru servicii premium. Mai mult, potrivit lui Ionuț Antiu, directorul unei firme din Timișoara care a dezvoltat o aplicație populară de muzică – Style Jukebox -, „Windows Phone este a doua platformă ca număr de utilizatori pentru companie, însă prima că venituri”. Style Jukebox este o aplicație cross-platformă care permite încărcarea colecției de muzică în cloud, de unde poate fi ascultată oricând, oriunde, de pe platformele Windows, Windows Phone, Android sau iOS.
În acest moment, 55% din numărul total de descărcări din Windows Phone Marketplace îl reprezintă aplicațiile plătite. Microsoft a anunțat recent că au loc, în fiecare zi, în medie, 9 milioane de tranzacții în magazinul virtual de aplicații Windows Phone Marketplace. Este vorba atât de achiziționarea de aplicații, cât și de servicii în interiorul aplicațiilor (in-app purchase).
Cine folosește Windows Phone
„Cienții care achiziționează telefoane ce folosesc Windows Phone (în general Nokia) sunt în căutarea unui smartphone cu funcții și meniu simple și întotdeauna la îndemână. Nu sunt neapărat interesați de acces la un număr foarte mare de aplicații, ci mai degrabă de un timp de utilizare cât mai mare al bateriei și de o funcționare fluentă a telefonului. Funcțiile de smartphone cel mai des folosite de utilizatorii Windows Phone sunt browser-ul de internet, conturile de rețele de socializare și aplicațiile de navigație. În România, Windows Phone este sinonim Nokia și din acest motiv majoritatea clienților care aleg acest sistem de operare sunt de fapt determinați de prezența brandului Nokia pe dispozitiv”, a declarat, pentru gândul, Alexandru Munteanu, Sales Operations Senior Manager la Cosmote România. În medie, un utilizator de WP descarcă 54 de aplicații pe dispozitiv, potrivit lui Toumelin. Pentru toate platformele, luate împreună (Android, iOS, WP, BlackBerry OS ș.a.), numărul mediu de aplicații descărcate pe un smartphone este de 41, potrivit firmei de cercetare a pieței Nielsen.
Conform datelor Breeze Mobile, 1,3% dintre utilizatorii români care utilizează Facebook și dețin un smartphone folosesc Windows Phone.
Microsoft va produce propriile smartphone-uri
Microsoft a cumpărat divizia de dispozitive și servicii a Nokia. Tranzația va fi finalizată în primul trimestru din 2014. Gigantul software va plăti 3,79 miliarde de euro pentru aceasta, plus 1,65 miliarde de euro pentru dreptul de a folosi 10 ani brevetele deținute de compania finlandeză.
În urma tranzacției, Microsoft dorește să tripleze cota de piață a Windows Phone până în 2018, ajungând la nivelul de 15%. Potrivit companiei, în acel an vor fi livrate, la nivel global, 1,7 miliarde de smartphone-uri, în valoare de circa 45 miliarde de dolari.
Microsoft a transmis că în continuare sistemul de operare Windows Phone va fi licențiat și către alți producători de smartphone-uri.
În urma tranzacției, Nokia va rămâne o companie mult mai mică, care se va concentra pe echipemente de rețea, serviciul de navigație HERE și dezvoltarea de noi tehnologii mobile.