EXCLUSIV VIDEO | Mai are România toate cele patru anotimpuri? Climatolog ANM: „Tot mai multe primăveri se declanșează mai rapid, vara durează mai mult. În următorii ani, va fi tot mai puțină zăpadă, în loc de ninsori, vor fi ploi”
This browser does not support the video element.
În România se păstrează clima cu toate cele patru anotimpuri, dar cu caracteristici diferite față de ceea ce se întâmpla acum 60 de ani sau chiar mai mult. Astfel, ținând cont de noile realități, primăvara se declanșează mai rapid, vara durează mai mult și iernile au temperaturi din ce în ce mai ridicate, spune Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.
Specialistul a avertizat că riscul de a avea secetă în lunile de vară crește în viitor, iar toate aceste schimbări sunt efectele încălzirii globale, care se face resimțită tot mai mult și în România.
Toate aceste anotimpuri, în condițiile actuale, sunt mai calde decât cele de acum mai multe decenii și durata lor relativă se modifică, dacă le comparăm cu ceea ce se întâmpla acum 60 de ani sau chiar mai mult.
Din ce în ce mai multe primăveri se declanșează mai rapid, iar vara durează mai mult. În ultimii ani, observăm cum luna septembrie ia caracteristici de lună de vară. Riscul de a avea secete în lunile de vară crește în viitor. Acest mers de patru anotimpuri, deși se păstrează ritmul, practic sunt caracteristici diferite„, a explicat Roxana Bojariu.
„Iarna aceasta a avut recorduri la multe stații, nu doar în România, în toată Europa”
Climatologul ANM a precizat că în anii următori, în deceniile care vor urma, vom avea din ce în ce mai puțină zăpadă și, în loc de ninsoare, iarna va ploua mai mult.
”Este unul dintre efectele încălzirii globale la nivelul României. Pe lângă creșterea temperaturii, care se observă deja în toate anotimpurile, avem și alte consecințe: creșterea intensității precipitațiilor, diminuarea stratului de zăpadă, ca extindere, dar și ca grosime medie.
Ne așteptăm și ne așteptam să avem ierni din ce în ce mai blânde. Statistic vorbind, sunt șanse din ce în ce mai mari să avem ierni cu temperaturi din ce în ce mai ridicate, cu episoade extreme din ce în ce mai ridicate. Iarna aceasta a ajuns să aibă recorduri la multe stații, nu doar în România, ci în toată Europa”, susține climatologul ANM.
Localitățile în care s-au înregistrat recorduri istorice de temperatură
Ziua de 2 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor la 17 staţii meteo din țară, conform informațiilor publicate pe pagina de Facebook a organizaţiei Severe Weather Alert – România, care se bazează pe datele Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Temperaturi record s-au înregistrat și pe data de 31 decembrie 2022, la 50 de stații meteo din România:
- Pătârlagele: 21,3°C (record anterior: 20°C),
- Târgovişte: 21,2°C (record anterior: 20,2°C),
- Câmpina: 20,8°C (record anterior: 20,6°C),
- Piteşti: 20,2°C (record anterior: 19,4°C),
- Câmpulung Muscel: 18,8°C (record anterior: 18,3°C),
- Titu: 18,5°C (record anterior: 17,8°C),
- Piatra Neamţ: 18,0°C (record anterior: 17,9°C),
- Bisoca: 17,3°C (record anterior: 16,9°C),
- Bucureşti Băneasa: 17,2°C (record anterior: 17,1°C)
- Roman: 16,6°C (record anterior: 15,6°C), la
- Sinaia 1.500 m: 16,4°C (record anterior: 14,3°C),
- Fundata: 14,9°C (record anterior: 14,4°C),
- Cuntu: 13,6°C (record anterior: 12,4°C),
- Semenic: 13,6°C (record anterior: 13,0°C),
- Penteleu: 12,5°C (record anterior: 12°C),
- Poiana Stampei: 10,6°C (record anterior: 10,4°C),
- Bâlea Lac (2.071 metri altitudine): 8,3°C (record anterior: 8°C).
Roxana Bojariu este cercetător științific gradul I și coordonator al grupului de cercetare privind variabilitatea și schimbarea climatică din cadrul Departamentului de Climatologie al Administrației Naționale de Meteorologie. Este doctor în fizică al Universității din Bucureşti, specialitatea Fizica Globului, predicție climatică, procese climatice regionale din perspectiva adaptării la schimbarea climei și a planificării dezvoltării durabile în România, riscuri climatice. Roxana Bojariu este autor sau coautor la elaborarea mai multor rapoarte ale Grupului Interguvernamental pentru Studiul Schimbării Climei (IPCC), cu sprijinul Națiunilor Unite și al Organizației Mondiale, fiind punct național focal al IPCC.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI:
Temperaturi record în întreaga țară! A fost cea mai caldă zi de 31 decembrie