Medicul Gabriel Diaconu, DEZVĂLUIRI despre moartea tatălui său, „VICTIMA 18” de la Institutul ”Matei Balș”: ”Am refuzat să fiu parte în dosar”

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a dezvăluit, în interviul la Gândul Exclusiv, cum a murit tatăl său, la începutul celui de-al doilea an al pandemiei de COVID-19, câteva zile după incendiul devastator de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, unde era internat. Cinci pacienți internați în Pavilionul V al spitalului au murit atunci pe loc și alți 19 în zilele următoare, în unitățile medicale unde au fost transferați.

  • Tatăl doctorului Gabriel Diaconu a fost și el printre pacienții transferați la alte spitale, după izbucnirea incendiului, în 29 ianuarie 2021, în Pavilionul 5 al ”Institutului Matei Balș”, unde erau internați peste 100 de oameni.
  • La câteva zile după ce a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, tatăl lui Gabriel Diaconu a murit, în secția Anestezie și Terapie Intensivă. Decesul nu a fost urmarea incendiului, ci a altor suferințe.
  • În dosarul deschid de procurori după incendiul de la Institutul ”Matei Balș”, tatăl dr. Gabriel Diaconu apare însă ca ”victima 18” a incendiului.

Acuzațiile de omor calificat și tentativă de omor calificat aduse doctorițelor Maria Miron și Mirela Păiuș, de la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon”, arestarea lor preventivă, apoi eliberarea lor, fără nicio altă măsură, catalogarea unității medicale ca fiind “spitalul morții” sunt urmările de până acum ale scandalului izbucnit în aprilie 2024, după începerea anchetei procurorilor în cazul unor morți suspecte în secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

În denunțul făcut de fosta directoare de îngrijiri de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, aceasta indica 17 morți suspecte în trei zile la secția ATI, în cursul lunii aprilie 2024. Anchetatorii au descris doar cazul unui pacient, pentru al cărui deces, cele două doctorițe au fost acuzate de cea mai gravă infracțiune contra vieții, omorul calificat, o premieră în sistemul medical românesc. Procurorii au mai anunțat că există, separat de acest caz, sesizări penale privind decesul altor cinci pacienți, dinainte de a exploda dosarul privind moartea pacientului Marian Militaru.

“Eu i-aș spune să se uite, în ziua respectivă, la toate decesele din România, de ce să ne oprim la 17?”, a spus dr. Gabriel Diaconu, în interviul acordat la Gândul Exclusiv.

Cele două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” au fost acuzate de procurori de ”atitudine inumană” și de omor calificat, pentru că i-au scăzut brusc pacientului Marian Militaru doza de noradrenalină, o situație care ar fi dus la decesul acestuia, dar și că ar fi oprit în cazul altor pacienți manevrele de resuscitare înainte de timpul prevăzut în protocol.

În acest context, Gabriel Diaconu a povestit, în premieră, la Gândul Exclusiv, despre moartea tatălui său, explicând care a fost concluzia sa ca medic după acest dureros episod personal, al resuscitării fără folos a părintelui său.

“Lasă-mă să-ți dau un exemplu personal. Tatăl meu a murit în februarie 2021. A murit în Terapie Intensivă, la «Babeș» (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Dr. Victor Babeș” – n.r.), la 18 ore după ce inima lui s-a oprit.

A fost resuscitat. Resuscitarea era deja tardivă, dar medicamentos, medicii, pentru că era și băiatul lui Gabi Diaconu, i-au dat chestia asta, nu înțeleg foarte bine de ce i-au dat-o. Din punctul meu de vedere, trebuiau să-l lase să moară atunci”, a spus dr. Gabriel Diaconu.

Medicul psihiatru a mai dezvăluit că, în ancheta penală care a urmat, procurorii au ajuns să încadreze ca victime ale incendiului atât pacienții decedați din cauza focului izbucnit în Pavilionul V al Institutului ”Matei Balș”, cât și pacienții neafectați direct de incendiu, dar transferați atunci în alte spitale, pentru că aveau COVID-19 și alte boli.

”Dar, o altă chestie este că tatăl meu a fost victima cu numărul 18 după incendiu de la Institutul «Balș». Fiind evacuați în noaptea respectivă și fiind un dosar penal, sub suspiciunea săvârșirii infracțiunii de…, având în vedere că au murit oameni după incendiu de la «Balș», tatăl meu – deși a murit niște zile mai târziu, la un alt spital, din cu totul alte cauze – a fost a 18-a victimă a incendiului de la «Balș». Apare cu titlul «victima numărul 18».

Eu m-am dus la Poliție să dau o declarație despre moartea lui tata și prima chestie pe care am spus-o a fost, ok, înțeleg rigoarea juridică, dar aș vrea să fie foarte clar: eu n-am nicio pretenție civilă de pe urma acestei chestii. Eu știu foarte bine din ce cauză a murit tatăl meu și cu siguranță n-a murit din cauza incendiului.

Simpla proximitate cu un incendiu care a avut victime n-ar trebui să ne lase să gonflăm numărul. De asta mă amuzam, cumva trist, cu rictus amar, în momentul în care ai spus că sunt 17 decese. Păi dar în ritmul ăsta putem să luăm un areal de 50 de kilometri împrejurul Bucureștiului.

Odată ce începe o vânătoare de vrăjitoare, odată ce începe un Tribunal al Poporului, paranoia face să ajung să suspectez pe toată lumea. Dar oamenii ăștia n-au minte? Mă refer la cei din Ministerul Public sau cei care sprijină politic teza asta, din toate partidele, care astăzi vorbesc de «doamne cu coase». Oamenii ăștia n-au minte? Adică eu pot să înțeleg, eu pe persoană fizică, eu ca psihiatru, eu ca om care a făcut inclusiv psihiatria de război, eu pot să înțeleg propaganda, nu mă deranjează chestiunea asta”, a mai spus Gabriel Diaconu.

Interviul integral cu medicul psihiatru Gabriel Diaconu:


CITEȘTE ȘI:

Psihiatrul Gabriel Diaconu, revoltat de ACUZAREA doctorițelor: ”Publicul e în întuneric, MANIPULAT, a intrat pe filmul hollywoodian al procuraturii”

Gabriel Diaconu, despre retragerea MEDICAȚIEI unui pacient: ”Medicina știe că nu mai e loc de întoarcere. Nu poți acuza că avem fetiș pentru moarte”

Alexandru Rafila anunță că va realiza un AUDIT independent la Spitalul Sf. Pantelimon / „Nu am o problemă să-mi dau demisia”

Colegiul Medicilor din România, SCUT în jurul doctorițelor arestate de la Spitalul Pantelimon: „A încălcat în mod grav drepturile”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul