Prima pagină » Interviurile Gândul » Ministrul Mediului, Attila Korodi: „Nu vor mai exista intermediari la RABLA 2014”

Ministrul Mediului, Attila Korodi: „Nu vor mai exista intermediari la RABLA 2014”

 Ministrul Mediului, Attila Korodi:
Ce primesc beneficiarii programului RABLA în 2014. Attila Korodi - interviu Gândul

Anul acesta, programul RABLA 2014 va începe mai devreme pentru persoanele fizice care vor să-și caseze mașinile poluante. Ministrul Mediului, Attila Korody, a declarat într-un interviu pentru gândul că fiecare persoană care vrea să-și dea la REMAT mașina va primi un tichet electronic, pe care îl va putea folosi pentru a-și cumpăra o mașină nouă sau îl va putea vinde în prima zi când îl primește. Pentru prima dată de la introducerea programului,  tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor. Potrivit lui Korody, ministerul Mediului va dispune de o bază de date unică în care vor fi înregistrați cei care își casează mașinile. Valoarea unui tichet va fi de 6.500 de lei, iar tichetul va putea fi folosit timp de 30 de zile de când a fost emis. 

Când începe programul Rabla?

Dorim să începem în jurul datei de 1 aprilie, adică în curând. Asta înseamnă că am finalizat dezbaterea publică a proiectului, că am finalizat clarificarea cu patronatele din zona industriei auto, pentru că am dorit să facem un sistem care să funcționeze.

Mergem către comercianții de vehicule noi, pentru că dorim să fie totul transparent, prin sistem electronic. REMAT-ul va fi locul unde se predă mașina veche, dar asta este singura interacțiune a celui care vrea să scape de mașina veche. Nu vom mai avea în fața REMAT-urilor cozi cu mașini care să fie scoase din circuitul public.

Va exista un sistem național, o  bază de date, la care fiecare comerciant de mașini va avea acces la un singur terminal, de unde poate să extragă din acest sistem un tichet electronic dacă introduce datele mașinii care merge la casare și datele proprietarului sau a persoanei pentru care se înstrăinează dreptul de proprietate asupra tichetului.

Există apoi cinci zile în care vehiculul poate să fie radiat și dus la REMAT. În caz contrar, se pierde dreptul electronic. După emiterea tichetului electronic vor mai exista încă 25 de zile până când se va finaliza contractul de vânzare -cumpărare pentru mașina nouă. Dacă nici această condiție nu se îndeplinește,  tichetul merge înapoi în baza de date națională și poate fi folosit de alt comerciant.

Prin acest tichet electronic vor fi înlăturați intermediarii, va fi un contact direct între cel care are mașina veche și producătorul de mașini.

Da, dacă dumneavostră aveți o rablă și vreți să înstrăinați tichetul electronic pe care l-ați obține pentru o mașină nouă de la primul moment, trebuie să mergeți cu persoana care dorește să utilizeze tichetul electronic și numele persoanei va fi introdus în sistemul național în locul dumneavostră.

Practic, eu pot să îmi vând tichetul?

Da, puteți, dar de la început, nu să stați să vedeți cine plătește mai mult.

 Schimbați valoarea unui tichet? Care e suma dată pentru program?

Va fi exact aceeași ca anii trecuți. Un tichet va costa tot 6.500 de lei.

Vor fi mai multe etape ale programului?

Nu. Acum avem o bază centralizată, la nivel național, și o perioadă de 30 de zile de la momentul în care cel care  își casează mașina  poate merge la dealer-ul de mașini. În cazul în care nu se respectă termenele tichetul se pierde și merge înapoi în sistemul electronic și poate să fie tras de alt comerciant. Programul Rabla 2014 va fi până la finalul anului.

Când începe rabla pentru persoanele juridice?

Pentru persoanele jurice vom începe puțin mai târziu și îl  vom opri la  30 septembrie. Acest lucru se întâmplă pentru că persoanele jurice ar trebui să facă procedură de achiziție. Și atunci, dacă ei primesc acest drept  de a-și casa mașinile în noiembrie, nu au timp să închidă perioada de tranzacționare.

Cum ați caracteriza programul Rabla?

Nu mai este euforia anilor de început, dar trebuie să  ne dăm toată silința să continuăm. Numai anul trecut au beneficiat de program 19.000 de oameni.

Citește și