Nicu Covaci și regizorul Cristian Radu Nema au prezentat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gândul, detalii despre filmul documentar la care au lucrat împreună, „Phoenix. Povestea”, despre istoria legendarei trupe românești. “Phoenix. Povestea” este un film despre suprema credință și sacrificiu, pasiune dusă la extrem, tumult, iubire, un film visat, programat mental timp de cinci ani de regizorul-speranță al tinerei generații din cinematografie, Cristian Radu Nema, care este și unicul fotograf român acreditat la Festivalul de la Cannes.
În 16 octombrie 2022, la orele 19.00, Sala Palatului își va deschide porțile pentru toți cei care doresc să se alăture trupei de excepție Phoenix. Trupa care a renăscut de atâtea ori din propria cenușă și a cărei poveste, afirmă regizorul Cristian Radu Nema, nu are început și nici sfârșit. Despre fenomenul cultural și social numit Phoenix, alături de regizorul acestui film documentar de excepție, Gândul a extras esența celor 60 de ani de existență direct de la “piatra de temelie” a formației, Nicu Covaci.
În interviul pe care l-a acordat pentru Gândul, Nicu Covaci a fost generos în declarații. Vorbește sincer, pasional, răscolitor, despre el, ei și Phoenix, de la prima melodie – „Știu că mă iubești (Și tu!)” – până la ultima pe care a compus-o și pentru care încă nu are versuri.
Povestea, filmul, este despre această trupă care a generat subgenul etno-rock, o trupă ale cărei mesaje subliminale de rezistență patriotică s-au transmis de la o generație la alta, provocând emoție amestecată cu idealul de libertate în stare pură.
Nicu Covaci este o legendă vie, chiar dacă el nu se declară de acord cu asta. Când vorbește despre acest film, este ca un copil care, în sfârșit, primește unul dintre frumoasele daruri la care a râvnit în tăcere atâția amar de ani. Viața lui, parte din ea devoalată public, mai are încă mistere. Pe care le lămurește în acest interviu. Cum ar fi motivul pentru care Mircea Baniciu nu a mai fugit din țară cu trupa în 1977. Și picanterii din planul de fugă pe care Nicu Covaci, până în ultimul moment, nu l-a spus nimănui.
Nicu Covaci este un personaj care se identifică cu Pasărea Phoenix: foc și masculinitate. Un bărbat încercat de prea multe dureri, care visează ca într-o zi să fie realizat și un film artistic, cu toate aventurile Phoenix și ale lui, personale.
Nicu Covaci vorbește și iar vorbește, e ca un roman-foileton audio. A rămas un protestatar și așa va muri. Are o ciudă teribilă pe toți cei care n-au făcut nimic pentru România și – spune el – au trădat-o. Locuiește în Spania unde țara natală i-a rămas aproape, ștanțată în adâncul inimii lui mari de muzician, pictor și motociclist, pentru că locuința lui, unde trăiește alături de iubirea vieții, Ivona, “are în față marea și în spate Ceahlăul și o pădure de pini”. Nu vrea să se întoarcă și să trăiască în România, dintr-un motiv surprinzător: “Aș intra imediat la pușcărie!”. El explică pe îndelete de ce și ce le-ar face celor care și-au bătut permanent joc de România. E supărat, e un munte de revoltă pentru că mulți l-au trădat, dar și mai mulți au trădat țara pe care o iubește.
Ascultându-l pe Nicu Covaci în acest interviu veți descoperi un om puternic, izbit în moalele capului în mod repetat de destin, un om care s-a reinventat de nenumărate ori, care s-a născut pentru Phoenix, trăiește prin Phoenix și e mistuit de focul Phoenix pentru totdeauna, un om pe cât de puternic, pe tot atâta de sensibil, de fragil, căruia îi joacă ochii în lacrimi atunci când vorbește de prietenul lui de-o viață Moni (Florin) Bordeianu, cu care a compus toate piesele originale din “perioada beat” a primilor ani ai trupei-simbol Phoenix sau atunci când este nevoit să-și spună părerea despre condiția artistului în aceste vremuri pe care le consideră de colaps intelectual.
Filmul „Phoenix. Povestea” este un documentar inedit, muncit, complex, pentru care regizorul Cristian Radu Nema a scos din propria arhivă imagini imortalizate chiar de el în cei 15 ani de când a intrat în intimitatea vestitei formații. Au fost și filmări, s-au folosit și actori. Cum s-au cunoscut cei doi este o poveste haioasă, memorabilă, despre cum l-a scăpat Nicu Covaci pe regizor din mâinile polițiștilor.
Mai întâi, liderul Phoenix și regizorul Cristian Radu Nema, născut în 1987, la 25 de ani de la momentul de debut al trupei, în 1962, sub numele Sfinții, au povestit cum a luat naștere acest proiect.
„Sunt cinci ani, dacă are relevanță acest termen, de când lucrez propriu-zis la el, la care se adaugă toți anii de dinainte”, a spus regizorul, care a rememorat momentul în care l-a cunoscut Nicu Covaci. Se întâmpla în urmă cu 15 ani, când a sărit gardul la un concert Phoenix, iar Nicu Covaci l-a salvat din mâinile poliției și l-a luat sub aripa lui.
„Admirația mea pentru trupă este dintotdeauna. Pasiunea mea pentru film este și ea aproape dintotdeauna, iar acum se îmbină, mai mult decât perfect, pasiunea mea pentru film și pasiunea mea pentru acest fenomen numit Phoenix. Acum, probabil, 20 de ani, când l-am întâlnit eu prima oară, nu realizam, ceea ce nici acum nu realizez, dar rezultatul, așa a vrut Universul, să se întâmple anul acesta, în anul aniversar 60 de ani, să aibă loc acest film”, a mărturisit regizorul Cristian Radu Nema, în interviul pentru Gândul.
„E un film despre 60 de ani, nu despre perioada aia, aia sau aia, ci despre acest fenomen”, a detaliat regizorul.
Nicu Covaci spune că prin acest proiect a vrut să transmită un mesaj actualei generații.
Mesajul este: «Găsește-ți șira spinării și învață să spui Nu!». Că dacă fiecare dintre noi ar spune Nu!, nu s-ar putea petrece ceea ce se petrece”, a spus liderul trupei cu o istorie de șase decenii.
„Din păcate, prea puțini știu adevărul și nu știu să se angajeze pentru bine. Eu mi-am jurat să nu fac decât bine. Mi-am jurat! Deși am băgat oameni în spital sau am făcut alte chestii, pentru bine. Pentru că, dacă nu pedepsești răul, nu-ți faci bine nici ție, nici celorlalți. Deci: pentru bine sar în foc și răul îl pedepsești”, a explicat liderul trupei, în interviul acordat Gândul.
Nicu Covaci a admis că trupa a avut astfel de mesaje, mai subtile, și pe vremea socialismului, dar protestul era minimal.
Adică, mda, nu ne plăcea că voiau să ne tundă, să ne radă. Dar protestul pe care îl fac în continuare este gigantic: nu accept ceea ce se întâmplă, nu pot să accept! În general, dar în mod special la mine acasă”, a spus liderul Phoenix.
Filmul documentar „Phoenix. Povestea” a putut fi vizionat, în varianta de lucru, în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc, ajuns la a 13-a ediție, care s-a desfășurat la Iași, la începutul lunii august. Acesta a rulat în avanpremieră pe marele ecran de la SFR 13, în prezența liderului trupei Phoenix, Nicu Covaci, și a regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis.
Ediția a 13-a a fost dedicată lui Marcel Iureș, iar pe scenele din Iași au fost prezenți, prin urmașii lor, și mari actori români trecuți în neființă. Gala CineMemoriam, unul dintre evenimentele premium ale acestei ediții, a fost dedicată celor care nu mai sunt, dar care merită o recunoaștere în cadrul unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc. La Ateneul Național din Iași, actorii Florina Cercel, Luminița Gheorghiu și Ion Dichiseanu au fost evocați în cadrul unui eveniment complet, cu secvențe din viața acestora, la care apropiații și membrii familiilor acestora au fost prezenți: Carmen Tănase, Ileana Popovici, Laurențiu Damian și Ioana Dichiseanu.
De altfel, Cristian Radu Nema a realizat documentarul „Arhitectura României Mari”, în cadrul căruia marele actor Ion Dichiseanu prezenta clădiri ce aparțin stilului arhitectural neoromânesc.