Nicușor Dan: „Mulți nu s-au trezit din euforia victoriei de la București. Prefer o candidatură la Camera Deputaților”
This browser does not support the video element.
Realitatea matematică îi arată lui Nicușor Dan câteva necunoscute înainte cu doar trei luni înainte de alegerile parlamentare. Unu: partidul are până acum doar 6 filiale și grupuri de lucru 35. Doi: lipsesc banii. Trei: candidatura despre care, la o analiză simplă, recunoaște că, probabil nu va avea cum să nu și-o asume. Preferabil la Camera Deputaților.
În rest, sunt planuri. USR vrea să negocieze din Parlament susținerea unui nou guvern. Fără posturi la schimb ca să își poată retrage sprijinul dacă lucrurile nu merg cum au fost puse pe hârtie. Premier ar vrea unul tehnocrat. „Da, Dacian Cioloș este una dintre variante”, spune Dan care îi taie de pe listă pe Mugur Isărescu, Florin Georgescu sau Vasile Dîncu.
Cele mai importante declarații:
„Dacă mă întrebați între cele două (Cameră și Senat – n.r.), vă spun clar că prefer Camera Deputaților. Am fost de multe ori în Camera Deputaților pe scaunele de la perete și mi-ar face plăcere să fiu la masă, cu microfonul, în comisii sau la balcon”
„Eu sper că o să avem bani. În momentul de față nu avem foarte mulți. Cred că, cum discutam și mai devreme, cumva mulți dintre noi și susținătorii noștri nu ne-am trezit din euforia victoriei de la București și pare că lucrurile se vor întâmpla de la sine”
„Ideal ar fi să avem un buget pe o campanie națională de cel puțin un milion de euro. Nu știu dacă o să îi strângem pe ăștia. Știm să facem campanie cu oricâți bani”
„Cred că cel mai important lucru este să nu mai avem o guvernare cum au fost toate cele de până acum. Cred că sunt toate șansele ca, dacă guvernul ăsta nu depinde de mandatele USR-ului, lucrurile să fie ca până acum, noi suntem aici, voi sunteți acolo și ne vedm toți de treaba noastră”
„Ideal ar fi ca premierul să fie deasupra partidelor. Adică să nu aibă un șef pe linie de partid. Dacian Cioloș este una din variantele de tehnocrați”
„La nivel local, ce face un baron PSD, face și un baron PNL: controlează presa locală, hărțuiește oameni de afaceri care nu merg pe linia lui și așa mai departe. La nivel central am văzut, în special în ceea ce privește atitudinea față de independența justiției, am văzut poziții mai decente ale PNL-ului față de PSD”
Interviul integral cu Nicușor Dan:
Gândul: La fel de entuziast ca la alegerile locale?
Aș zice și mai entuziast pentru că am circulat prin țară și am cunoscut foarte mulți oameni de bună calitate care ni s-au alăturat.
Cam câți așa vi s-au alăturat de când ați început această călătorie?
În prima zi ne-au scris o mie, de atunci ne-au mai scris cu totul mai mult de cinci mii. Am respins cam jumătate pentru că erau oameni care voiau să vină cu filiale din alte partide, tot felul de oameni care nu își găseau locul în alte partide.
Cum încercau să vă convingă?
Pur și simplu…„venim cu sediul, venim cu filiala întreagă, avem o sută de oameni, strângem semnături, pregătim afișe”, dar nu s-a pus problema.
De ce voiau să vină la USR?
Pentru că au văzut succesul la București, își închipuiau că suntem la fel ca ceilalți și vedeau că pentru județul Dâmbovița lista-i goală deocamdată și atunci își închipuiau că ei cu cât aduc mai mulți oameni în sedii și nu știu ce vor fi cap de listă. Dar sunt și oameni care, ca și noi cei de la București, au spus că nu ar face niciodată politică dacă lucrurile ar merge bine în România și că vor să vină la noi ca să contribuie în special pentru viitorul copiilor lor.
Câte filiale aveți?
Până în momentul ăsta avem șase, numai că avem grupuri de lucru constituite în cel puțin treizeci și cinci de localități. Conform statutului, când înființezi o filială, în momentul constituirii se și fac alegeri pentru funcțiile de conducere, iar presa locală este foarte atentă cine este liderul filialei și atunci ne-am dat un timp în care oamenii să se întâlnească, să discute care sunt problemele locale, cum vor acționa împreună, în felul ăsta să se cunoască și când este să se aleagă conducerea filialei să o facă în cunoștință de cauză.
Nu este un pic cam tărziu? Pentru că alegerile generale se apropie. Nu mai este prea mult timp. Sunt doua, trei luni.
Da, este aceeași lipsă de timp pe care am avut-o și la alegerile locale pentru că noi n-am avut Cod fiscal și implicit cont în bancă până în februarie 2016. Deci am avut martie, aprilie, mai iunie, patru luni de când ne-am apucat de campanie până la alegerile locale. Acum am avut cinci luni pentru alegeri naționale. Evident că ne lipsește timpul și ne lipsesc resursele.
Resursele însemnând ce?
Bani.
Cât costă să faci un partid acuma?
Poți să-l faci și gratuit. E trei sute de lei taxa de timbru la tribunal, dar îți trebuie bani ca să pui corturi, îți trebuie bani ca să faci pliante, îți trebuie bani ca eventual să trimiți scrisori oamenilor să afle de tine. Asta probabil că, banii ăștia probabil că n-o să-i avem. Putem să facem…un cort e cam patru sute de euro, nouă ne-ar trebui cam două sute. Iată, am ajuns la o sumă importantă deja.
Cum ieșiți din această situație? Oameni aveți stabiliți clar la acest moment în șase județe, bani nu aveți. Vreți să intrați în Parlament. Cum?
Eu sper că o să avem bani. În momentul de față nu avem foarte mulți. Cred că, cum discutam și mai devreme, cumva mulți dintre noi și susținătorii noștri nu ne-am trezit din euforia victoriei de la București și pare că lucrurile se vor întâmpla de la sine. În campania de la București am reușit să strângem trei sute de mii de euro, donații și de la oameni cu mulți bani și de la oameni cu mai puțini bani. Am fost singurul partid care am facut publică lista tuturor numelor. Sper să facem și asta și sper ca oamenii să înțeleagă, cei care ne susțin și intenționează să ne sprijine, să înțeleagă cât este de urgent.
Acei oameni cu mulți bani de care pomeneați puțin mai devreme sunt alături de dumeavoastră și în acest demers național, de această dată?
Fără îndoială, numai că există o problemă legală, există o limită maximă de donații pe care oamenii pot să o facă într-un an către un partid și unii dintre ei și-au atins acestă limită.
Dar poate au niște prieteni…
Asta sperăm, da.
Am văzut că ați început să strângeți semnături, un număr destul de mare trebuie ca să însoțească listele. E o problemă acest număr de aproape doua sute de mii dacă nu mă înșel? Spuneți-mi!
Este o problemă logistică foarte, foarte dificilă. Eu vă mărturisesc că am strâns semnături de două ori în viață până acum. O dată în 2012 când am candidat independent, o dată acum la alegerile locale din București și vă mărturisesc că în ultima săptămână n-am prea dormit de stres pentru că toate lucrurile s-au dus până în ultimul moment posibil. Din fericire, am reușit și acum și atunci să le strângem. Acum este și mai greu, adică în 2012 am strâns cincizeci de mii, la alegerile locale am strâns tot vreo cincizeci de mii, dar am mai strâns încă alte treisprezece categorii pe primar de sector, pe consiliile locale de sector. De la cincizeci de mii la doua sute de mii e o diferență.
Deci vă bazați în momentul ăsta doar pe București sau ați început și în țară la filiale?
Am avut lansarea campaniei de semnături luni, 12 septembrie, în Piața Universității, în București, și simultan în zece orașe. Și filialele noastre și grupurile de inițiativă care s-au constituit s-au apucat să strângă semnături.
Cam cât ați strâns așa în trei zile, să zicem?
Nu am făcut centralizarea, dar puține. Cred că sub două mii. Lumea abia se mobilizează.
Cu câți oameni lucrați la aceste semnături? La această strângere de semnături.
Probabil că la un anumit moment vom și plăti oameni care să ne ajute să strângem, adică în mod legal vom plăti oamenii care se duc pe teren, nu vom plăti oamenii care le semnează. În momentul de fașă doar voluntarii noștri din București și din țară sunt vreo…aș spune două mii de oameni, cam așa.
Și bugetul pentru prima etapă de strângere de semnături l-ați creionat?
Bugetul e creionat, numai că nu avem încă banii. Este undeva la vreo șaizeci de mii de euro.
Șaizeci de mii de euro doar strângerea de semnături?
Da. Asta înseamnă amplasare cort, pliante, inclusiv plată de oameni care să strângă semnături.
Și, per total, pe campanie v-ați făcut o estimare? Dacă cereți niște bani, ar trebui să știți și de câți aveți nevoie minim, cel puțin.
Da, da ,da. Ideal ar fi să avem un buget pe o campanie națională de cel puțin un milion de euro. Nu știu dacă o să îi strângem pe ăștia. Știm să facem campanie cu oricâți bani.
Dar cu oamenii? Ce oameni aduceți în această campanie? Pentru că începeți să strângeți semnături. Deocamdată eu nu am auzit despre un program pe care îl propune Uniunea Salvați România și nu am auzit de niște candidați. Adică cereți niște semnături în orb.
Așa este. Programul o să fie foarte curând pe site-ul nostru, poate chiar o să facem un eveniment de lansare a lui, deci în cel mult două săptămâni din momentul ăsta. Pentru cum am spus, pentru candidați, cel puțin din țară, numele lor o să apară târziu pentru că filialele abia s-au înființat, oamenii abia se cunosc între ei, invită încă alți oameni. Îi invit pe oameni să se uite la profilul de candidați pe care i-am propus și îi avem în momentul ăsta în consiliile locale și general din București. Vor fi oameni de aceeași factură. Adică oameni care au un C.V., a căror integritate nu a fost niciodată pusă la îndoială, cum am spus mai devreme, oameni care n-ar face politică dacă situația n-ar fi așa de gravă în România.
La București unde miza este foarte mare, sunt 10% din electorii din România, pe cine propuneți să deschidă lista?
Este o discuție. Colegii mei îmi propun să fac asta. N-am luat încă o decizie.
De ce nu ați candida? De ce n-ați deschide lista USR-ului pentru București?
Este o discuție dacă, pe de-o parte, există un proiect pentru București pentru care am cerut votul bucureștenilor și pentru care bucureștenii mi-au dat votul pentru Consiliul General, pe de altă parte, există o cerere, o garanție pe care oamenii o așteaptă din partea acestui partid și, neavând foarte mulți oameni cunoscuți, ar fi o garanție ca eu să fiu acolo. Deci astea sunt cele două argumente contrarii pe care o să le avem în vedere când o să luăm decizia.
E adevărat că oamenii v-au dat votul pentru București, dar în conferința de presă când s-au anunțat rezultatele, dumneavoastră ați anunțat Uniunea Salvați România, ceea ce ar fi logic să faceți un pas înainte, de-aia vă întreb. Dar pentru Bucureștie este și Camera Deputaților și Senatul. Deci trebuie să fie doi candidați. Nicușor Dan nu poate să candideze și la Camera Deputaților și la Senat. Aveți în vedere un tandem, nu știu, mă gândesc, cu doamna Armand, de exemplu, care are o notorietate destul de mare în acest moment?
Dacă mă întrebați între cele două, vă spun clar că prefer Camera Deputaților. Clotilde Armand este în aceeași situație, ea a cerut votul pentru Primăria Sectorului 1, mulți oameni i l-au dat, este consilier în Consiliul Local Sector 1, situația este absolut identică și probabil că și soluția pe care o să o luăm o să fie identică, însă o să mai vedeți, cred, destul de curând, oameni interesați care o să apară din partea USR-ului și poate că e chiar pentru pozițiile astea.
Deci excudeți total o candidatură în acest moment?
Nu, nu, v-am spus foarte sincer care-i argumentul și care-i contraargumentul. Am fost de multe ori în Camera Deputaților pe scaunele de la perete și mi-ar face plăcere să fiu la masă cu microfonul în comisii sau la balcon. Mi-ar face plăcere să particip la dezbaterea din Parlament pe multe zone, în special pe Administrație Publică, în care avem un program, cunosc, știu ce ar trebui schimbat. O să luăm o decizie împreună cu colegii.
Cred că nu o să aveți de ales și veți candida.
E posibil, da.
Spuneați că vreți să ajungeți în Parlament și vă gândeați deja la susținerea unui Guvern, adică bănuiesc că vă faceți planuri din acestea mult mai concrete. Am văzut o declarație recentă de-a dumneavoastră într-o emisiune televizată unde erau niște variante de premier puse pe masă și mi-a atras atenția că ați avut așa, ați înclinat către Isărescu și Florin Georgescu.
Da, da, da, vreau să corectez.
Deja corectați?
Nu, întrebarea a fost, sau cel puțin așa am înțeles-o eu, mi s-au enumerat niște personaje și mi s-a spus care dintre ei au profil de tehnocrați și care nu. Și am spus că domnul Dîncu nu are profil de tehnocrat, fiind apropiat de PSD, am spus că actualul ambasador din Statele Unite, George Maior, a fost mult timp în PSD, am spus că domnul Isărescu are un profil de tehnocrat și că domnul Florin Georgescu are un profil de tehnocrat, uitând că dumnealui e practic în aceeași categorie, fiind mult timp în PSD.
Adică practic nu v-ar plăcea să-l vedeți pe niciunul la Palatul Victoria, să înțeleg?
Cred că domnul Florin Georgescu deja nu este un tehnocrat, este și dumnealui apropiat de PSD, domnul Isărescu cred că este din vechea generație de oameni politici și cred că este nevoie de un suflu nou. În plus, există lucruri la Banca Națională care au și acolo nevoie de o schimbare, sunt lucruri care i se impută, Bancorex și tot felul de lucruri.
Este nevoie de un suflu nou, dar este nevoie de un suflu nou tot tehnocrat, că declarațiile dumneavoastră până acum către asta au mers?
Dacă vorbim de actul de guvernare?
Da, de guvern.
Cred că cel mai important lucru este să nu mai avem o guvernare cum au fost toate cele de până acum, în sensul de unul, două sau mai multe partide care s-au înțeles, au împărțit miniștri, au împărțit secretarii de stat, au împărțit prefecții, au împărțit deconcentratele, au împărțit pe unde erau prin județe directorii de școli și fiecare este jupân pe feuda lui. Ăsta este un lucru pe care nu aș vrea să îl mai vedem. Cred că sunt toate șansele ca, dacă guvernul ăsta nu depinde de mandatele USR-ului, lucrurile să fie ca până acum, noi suntem aici, voi sunteți acolo și ne vedem toți de treaba noastră. De asta am spus că unu: ne-am dori ca de mandatele noastre să depindă formarea guvernului și doi: ideal ar fi ca primul ministru să fie tehnocrat, tocmai pentru a fi deasupra jocurilor interne din fiecare partid. Am spus că noi nu ne dorim poziții, deci nu mergem în negociere pentru poziții. Avem avantajul ăsta.
Ideal ar fi în viziunea dumneavoastră ca premierul să fie tehnocrat.
Să fie deasupra partidelor.
Ce înseamnă deasupra partidelor?
Adică să nu aibă un șef pe linie de partid.
Și să aibă totuși un guvern politic?
Eu cred că dacă mai multe partide, prin mandatele lor din Parlament, susțin un prim-ministru, cred ca este legitim pentru ei să ceară niște posturi de ministru. Adică nu vrem să fim absurzi. În situația în care suntem un partid care, în mod evident, nu va face 50% și atunci trebuie să fim rezonabili cu ce se poate și ce nu se poate.
E adevărat, dar susținerea din Parlament face ca și premierul acesta tehnocrat să aibă un șef politic, majoritatea parlamentară.
Da, majoritatea din Parlament e mai decât un șef politic.
Dar, spuneți-mi, chiar așa incapabilă este clasa politică în acest moment de a furniza un politician care să fie la Palatul Victoria? De ce excludeți din start această variantă?
Nu, eu cred că există oameni competenți în partidele politice. Problema este de sistem însă. Dacă permit partidele politice vechi cu adevărat o reformă, în condițiile în care există un joc de putere în interiorul lor, joc de putere în care liderii locali sunt foarte puternici. Nu cred că există. Uitați-vă, ca să dăm un exemplu, cum a fost relația de putere între domul Predoiu și organizația PNL București în alegerile locale. Eu sunt convins că domnul Predoiu n-ar fi vrut să spună niște lucruri pe care le-a spus, de exemplu, împotriva mea, pe care domnul Cezar Preda le-a spus înainte. Dar a jucat cum i-a cântat filiala locală, deci raportul de putere între un om care, teoretic, ar fi trebuit să vină să controleze filiala și filiala însăși, a fost în favoarea filialei.
Mi se pare că așa, un fel de naivitate politică, să-i spun. Credeți că în acest partid, Uniunea Salvați România, lucrurile vor sta altfel? Oamenii nu-și vor dori și ei, oamenii din teritoriu, puțină putere? Nu or să vină să facă presiuni?
Eu am găsit, în București a existat acest spirit. Până în momentul de față am văzut acest spirit al unor oameni care vin să se dedice unui scop comun. În ce am văzut la oamenii pe care i-am cunoscut în țară, am văzut același lucru. Adică, chiar oameni care ar fi mai fericiți să nu facă exercițiul ăsta decât să își vadă de carierele și de familiile lor. Eu cred în asta și o afirm.
Doamna Alina Gorghiu, copreședintă a PNL, a dat un interviu recent în care spunea că alături de Uniunea Salvați Romania s-ar putea găsi o formula de susținere a unui guvern. Cum îi răspundeți acestei provocări, până la urmă, a șefei PNL?
Da, este o ipoteză în condițiile în care le-am spus eu mai devreme. Adică este posibil ca USR și PNL să ajungă să susțină același prim ministru. Opțiunea noastră este în continuare pentru un prim ministru tehnocrat. Asta nu exclude ca PNL-ul să negocieze cu acel prim ministru niște poziții de ministru. Noi vrem să negociem exclusiv cu primul ministru pe program și, în situația în care un ministru politic derapează, vrem să avem opțiunea, că de fapt asta este lucrul care a lipsit până acum. În situațiile în care aveam o coaliție de două sau mai multe partide care controlau guvernul și cineva de la unul din partide făcea o greșeală, niciodată miniștrii și oamenii care aveau poziții în interiorul celui de-al doilea partid nu au spus „Ne retragem de la guvernare dacă acest ministru nu este penalizat”. Noi avem avantaj, nu avem o presiune pe poziții și avem avantajul de a pune o presiune pentru o guvernare normală.
Cu PNL-ul în acest moment, spuneți dumneavoastră, dar am citit o postare pe Facebook în care spuneați că, după deplasările în teritioriu, nu există diferențe între baronii PSD și PNL. Cum vine lucrul ăsta?
Există o diferență…Deci la nivel local, ce face un baron PSD, face și un baron PNL: controlează presa locală, hărțuiește oameni de afaceri care nu merg pe linia lui și așa mai departe. La nivel central am văzut, în special în ceea ce privește atitudinea față de independența justiției, am văzut poziții mai decente ale PNL-ului față de PSD. Am văzut atât la PSD, cât și la ALDE, o ofensivă împotriva DNA-ului, împotriva unei justiții independente și asta face ca între PSD și PNL să avem cel puțin speranța că ar putea să existe o schimbare și o guvernare rezonabilă. Evident, că dacă acest partid derapează și dacă primul ministru nu sancționează derapajele de guvernare, nu ezităm să ne retragem sprijinul.
Doamna Gorghiu vorbea la un moment dat, și nu doar domnia sa, ci și alți lideri ai PNL, despre susținearea domnului Cioloș în continuare pentru un mandat de premier. Este o variantă convenabilă și pentru Uniunea Salvați România?
Da, este una dintre variantele de tehnocrați. Da!
Și dintre actualii miniștri?
Aștept…Până la urmă, PSD-ul ne-a făcut un cadou chemându-l pe domnul Cioloș în fața Parlamentului să facă un raport pe actul de guvernare. Ăsta este un lucru legitim pe care sunt și eu curios să-l văd. Vreau să văd o evaluare a miniștrilor din cabinet. Am fost ieri la o masă rotundă în care am văzut mai mulți miniștri care și-au făcut un raport de activitate. De exemplu, doamna Violeta Alexandru, și-a făcut un raport pe ce a reușit să facă pe ministerul ăsta al Consultării Publice, care mi s-a părut interesant, deci i-aș da credit.
Dumneavoastră aveți un electorat care, cel puțin din punctul meu de vedere, nu este nici votant PNL, nici votant PSD, e așa un electorat de protest. Nu credeți că o să-i dezamăgiți cu acest plan de a face o alianță pentru guvernare cu PNL-ul?
Da, da. Am spus foarte explicit, nu e vorba de o alianță. Deci nu o să-mpărțim, de exemplu, prefecții sau șefii de deconcentrate. Cred că oamenii vor să ne dea votul ca să facem ceva și am spus că situația cea mai fericită este ca, susținând un guvern, să ne asigurăm, din perspectiva asta morală, pe care oamenii o așteaptă de la noi, că acest guvern chiar răspunde acelei populații. S-ar putea să fiu naiv și s-ar putea ca oamenii care, partidele care dau miniștri în acest guvern să nu se țină de cuvânt, dar atunci, spun de acum, nu vom ezita să retragem sprijinul. Însă trebuie să cred că speranța noastră, a tuturor, este să avem un guvern care să răspundă așteptările populației, care sunt vechi și care sunt pe foarte multe paliere și n-ar fi util ca să nu-ncercăm să impulsionăm aceste schimbări.
Știu că v-ați ferit de subiecte sensibile, dar acum dumneavoastră vreți să fiți în Parlament, vreți să ajutați la formarea guvernului. În Parlament va veni acea inițiativă de revizuire a Constituției, o inițiativă cetățenească, susținută de trei milioane de români, potrivit căreia definiția familiei ar trebui să fie foarte clară în Constituție, că este constituită din bărbat și femeie. Care este poziția dumneavoastră vizavi de acest subiect?
.Ideal ar fi ca România să aibă resurse inclusiv de oameni competenți care să dorească să se implice pentru a avea cinci partide noi ideologice care să intre toate în Parlament. Lucrul ăsta nu există în momentul ăsta. Există posibilitatea ca USR-ul să intre în Parlament și ar fi un pas mare înainte pentru foarte multe lucruri în care societatea nu a fost reprezentată. Prețul pentru această chestiune a fost că noi nu ne poziționăm ideologic nici pe stânga, nici pe dreapta, nici pe ceea ce este subiectul, nici pe conservatori – progresiști. Deci există niște subiecte pe care partidul nu o să aibă o poziție unitară, acesta este unul dintre ele. Dacă vom fi în Parlament, membrii noștri vor vota conform conștiinței.
Dumneavoastră, deputatul Nicușor Dan, cum ar vota în Parlament pe această chestiune?
Eu fiind liderul acestui partid în care oamenii au opțiuni ideologice diverse și, pe subiectul ăsta nu vă ascund că există și tensiuni interne, mă firesc să mă pronunț. Evident că voi vota într-un fel, dar mă feresc să mă pronunț public pe subiectul ăsta.
Dar sunt niște subiecte de interes. Oamenii sunt interesați care este poziția Uniunii Salvați România pe această temă. Adică mi se pare un pic bizar ca dumneavoastră să vă feriți să comentați dubiecte sensibile. În politică sunt subiecte sensibile.
Nu, noi am spus foarte onest oamenilor cărora le cerem votul să fie siguri că ne vom bate pentru transparența Administrației Publice, pentru un sistem eficient de urmărire a achizițiilor publice, pentru tot ce înseamnă depolitizarea administrației, a școlilor, a spitalelor. Să fie siguri că ne vom ține de cuvânt. Avem în rândul nostru oameni cu opțiuni diverse și oamenii ăștia și se vor exprima în momentul în care o astfel de chestiune foarte sensibilă va fi pusă în discuție.
Dar tensiunile în partid pe această temă de ce sunt?
Sunt colegi de-ai noștri care cred că e mai util să ne exprimăm ideologic pe tipul ăsta de chestiuni. Sunt alții, foarte mulți, majoritatea a câștigat, care spun că pe aceste subiecte nu ne vom exprima public, iar eu, ascultător, ascult ce spune majoritatea colegilor mei.