Patricia Kaas: „Îmi plac bărbații care pot să plângă, care mă fac să râd doar cu un gest, cred în lucrurile simple”. INTERVIU EXCLUSIV

Publicat: 24 06. 2017, 08:45
Actualizat: 01 03. 2019, 20:51

Care au fost momentele care au făcut-o mai puternică pe Patricia Kaas, e greu de spus. A ales să stea doi ani departe de scenă, să devină cea care este astăzi, să se reinventeze. „Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât ai mai multă încredere în tine. Într-un fel, îți este mai ușor să trăiești cu asta. Există momente care te țin în viață, când începi să iubești pe cineva, când persoana respectivă te dezamăgește. Mă simt mai bine acum decât atunci când aveam 40 de ani. Au fost multe momente grele, mama a murit, la fel și tata și fratele meu. Apoi, mi-am pierdut câinele. Există situații în viață când te simți singur, pierdut. Au fost momente când mi-am dorit să nu mai cânt, dar nu asta este soluția, pentru că iubesc muzica, îmi place să fiu pe scenă alături de oameni, să împart. Când mi-am pierdut mama, am încercat să mă îndepărtez, să mă izolez, din cauza durerii. Astăzi, când am mai multă experiență de viață, le-aș spune tuturor că trebuie să îți dai timp să suferi, că uneori trebuie să înveți să trăiești cu durerea. Altfel, într-o zi, toate acestea ies la suprafață, iar atunci e mai greu”, afirmă solista pentru Gândul.

I-a plăcut întotdeauna să cânte, deși a fost nevoită să se lupte cu prejudecățile. Drumul ei profesional începe în barul deținut de fratele său. „Fratele meu avea un bar și un coafor, așa că îl ajutam, dar primul meu job este legat de muzică. Mi-a plăcut întotdeauna să cânt. Primul meu job a fost cântatul, dar nu cred că putem spune că am făcut primii bani din muzică, deoarece ceea ce câștigam era într-un fel prețul corect, suma aceea mă ajuta să devin cunoscută la radio, să fac turnee, adică o reinvesteam”, povestește Patricia.

A încercat tot timpul să reușească într-o lume a bărbaților, dar asta nu a descurajat-o. „Când am început, a fost greu. În general, e dificil pentru o femeie, întotdeauna există oameni care consideră că femeile sunt delicate, că nu sunt suficient de puternice, că au nevoie de coordonare. Bărbații se uită ciudat la tine, pentru că ești femeie, dar cred că asta există peste tot, nu doar în domeniul meu. După ani și ani apare respectul, e diferit acum””, adaugă solista. Adèle”, una dintre piesele cu greutate ce figurează pe ultimul său album, scoate cumva la suprafață trăirile artistei. „Este povestea unei adolescente căreia mama sa îi explică lupta femeii într-o lume a bărbaților. Este o experiență pe care simt nevoia să o împărtășesc acestei adolescente. Să îi explic că nu e ușor, mai ales dacă ești femeie. Mi-ar fi plăcut să fiu această Adèle, să mă ia cineva de mână și să mă ghideze un pic în viață””, adaugă cântăreața.

„Nu am încredere în nimeni, oamenii pleacă”

Mărturisește că nu are așteptări de la cei din jur, că are încredere doar în propriile forțe, că vocea ei specială a ajutat-o să ajungă aici. „Mama a crezut foarte mult în mine, dar și eu în ea. De obicei, ai în jurul tău oameni care îți spun că ești grozav, dar apoi îți întorc spatele și pleacă. Nu am încredere în nimeni. În viață poți avea încredere doar în tine. Când am început să cânt, a fost ca un joc, apoi a devenit parte din viața mea și modul meu de a mă exprima. Mai târziu, oamenii au zis că am o voce puternică și joasă. E adevărat că mulți cântă mult mai bine, pentru că au o tehnică anume, ca Lara Fabian, Celine Dion, dar eu am o voce care sună altfel, asta e marca mea”, precizează Patricia Kaas.

A marcat numeroase suferințe în dragoste, iar poveștile ei de amor au făcut subiectul mai multor piese. Una dintre cele mai mediatizate idile a fost cea cu Remus Truică. Despre aceasta, solista consideră că s-a scris prea mult în ultimii ani. „Cel mai frumos lucru pe care un bărbat l-a făcut pentru mine a fost să fie acolo, să mă facă să râd, să îmi aducă flori, să îmi dea putere. Cel mai urât, să fie cu mine pentru că sunt Patricia Kaas, nu pentru femeia care sunt. Când începi să cauți iubirea, nu o găsești. Ea apare atunci când nu te aștepți. Îmi plac bărbații care pot să plângă, care mă fac să râd doar cu un gest, cred în lucrurile simple”, mărturisește solista pentru Gândul.

 

La 50 de ani, Patricia încă mai crede în dragoste, dar are impresia că relațiile sunt superficiale, că se trăiesc mai mult pe rețelele de socializare. „La 50 ani, îți dai seama că bărbații doar vorbesc, acum ei trebuie să facă lucruri, să îmi demostreze, nu mai cred doar în vorbe. În dragoste, mai întâi apare prietenia. Astăzi, când întâlnești pe cineva, întâi vorbești cu el pe Internet. E trist că lumea nu mai comunică, că tinerii stau la masă în restaurant și se uită în telefoane, nu stau de vorbă. Când eram mică, lumea interacționa, oamenii vorbeau, se priveau, copiii se jucau pe stradă. Acum tinerii și adulții sunt la fel, indiferent de vârstă. Mi se pare ciudat că oamenii își expun viața public, apoi o transpun tehnologic, iar asta distruge latura umană. Încă mai cred în iubire. Când începi să cauți dragostea, nu o găsești. Ea apare atunci când nu te aștepți””, spune Patricia Kaas.

Artista a descoperit că nu va putea avea copii și a relatat acest moment în cartea sa: „Am aflat că nu voi mai putea să am un copil atunci când tocmai începusem să deschid acest capitol. A fost ca o palmă pe care am primit-o. Am simțit-o ca pe o nedreptate, pentru că duc o viață sănătoasă, nu beau, nu fumez, nu mă droghez. Acest lucru m-a enervat cel mai mult. Credeam că voi putea alege eu însămi momentul când voi deveni mamă, dar iată nu a fost așa, pentru că natura decide acest lucru”.

Patricia a admis pentru Gândul că vede în adopție o soluție, dar acum nu este momentul.„M-am gândit la adopție. Acum însă nu aș vrea să fac asta, poate părea un lucru egoist, dar acum vreau să trăiesc pentru mine. Dacă până acum anumite lucruri le-am ținut doar pentru mine. Acum vreau să împart din experiența mea de viață”, mai spune Kaas pentru Gândul.

Patricia Kaas va cânta astăzi la Sala Palatului, iar două zile mai târziu la Timișoara. Prețul unui billet pentru concertul de la București variază între 120 RON și 350 RON, iar pentru cel de la Timișoara între 80 RON și 300 RON.

Foto: Hepta