Petre și Marius le dau corporatiștilor ce nu găsesc la muncă: „Am cunoscut un sensei care trosnea gâtul oamenilor, iar ei ziceau că se simt mult mai bine”
Marius Dincă a dus în corporații masajul pe scaun. „Am cunoscut un sensei care făcea asta într-un aeroport din Timișoara. Trosnea gâtul oamenilor și aceștia ziceau că se simt mult mai bine după acel proces. Ulterior, mi-a devenit profesor. Aveam un cabinet, lucram ca terapeut, dar oamenii ajungeau la mine când aveau o problemă majoră: rămâneau înțepeniți și erau aduși de colegi”. Așa i-a venit ideea să-i ajute pe cei care aveau nevoie de el. „Dacă un om are o durere constantă, nu se mai poate concentra pe ce are de făcut. Dacă îl doare capul sau spatele, ajunge să confunde locul de muncă cu durerea, pentru că se gândește că în weekend îi e mult mai bine. Asta pleacă de la partea de ergonomie, pentru că nu știe cum să-și regleze scaunul, monitorul, tastaura, cum să se ridice, când să ia pauză. Când am urcat în birouri, mi-am dat seama că oamenii stau aplecați, răsuciți, prea mult picior peste picior, țin mouse-ul și tastatura mult prea departe. Am început să fac ergonomie la locul de muncă, să îi învăț cum să se folosească de masă, de scaun, astfel încât sângele să circule bine și musculatura să nu se mai tensioneze.
Dacă biroul este static, trebuie să am un scaun ajustabil. Dacă scaunul este jos, asta mă obligă să stau cu anterbrațele sus și cu umerii ridicați. Dacă persoana este scundă și vrea să stea sprijintă de spătar, trebuie să stea cu picioarele în aer, și atunci ea stă pe marginea scaunului și se cocoșează. Are nevoie de un sprijin, de anumite accesorii, de o pernă ergonomică. Tastatura trebuie să fie în față, nu mai departe de brațe, majoritatea au monitorul spre stânga sau spre dreapta, o agendă în față, așa că stau aplecați. Cei care păstrează mouse-ul în dreapta, au tendința să ducă brațul mult prea mult în lateral, și atunci au dureri în articulația pumnului, degete amorțite sau dureri în umărul drept. Dacă nu îndepărtezi cauzele care duc la această suferință musculară și articulară, te duci doar și te tratezi, în momentul în care revii la locul de muncă, cu aceeași poziție greșită, vei avea din nou dureri și contracții musculare”, subliniază Marius Dincă.
Ba mai mult, e indicat ca angajatul să ia o pauză de 10 minute la fiecare 90 de minute lucrate. „Dacă ești un om sănătos, nu ai probleme cu ochii, cu articulațiile, cu coloana. Există însă persoane care după ce stau o jumătate de oră cu ochii în monitor au dureri de cap, văd în ceață. Atunci, trebuie să oprească activitatea pentru câteva minute”, spune Marius. În general, corporatiștii întâmpină probleme oculare. „Din cauza acelei lumini albe, ochii obosesc foarte repede, iar asta se întâmplă la cei care stau prea aproape de monitor. În momentul în care stau cu gâtul aplecat, nervii sunt obstrucționați, mușchii sunt încordați și comprimă vasele de sânge, care nu mai aduc suficient oxigen. De aceea, când ești obosit, ai tendința să te freci la spate și la ochi, pentru că zona se încălzește, musculatura se relaxează și vine un flux mai mare de sânge, iar pâsla aceea de pe ochi dispare. Terapia și masajul la zona cervicală ajută foarte mult vederea, îmbunătățește circulația, relaxează musculatura”, adaugă Dincă.
Mai presus de toate astea, cei care lucrează în companii luptă să-și păstreze echilibrul și capacitatea de a duce la bun sfârșit lucrurile. „Dacă nu avem echilibru, nu putem să le transmitem asta copiilor noștri. Dacă noi suntem dezechilibrați, la fel e și famila noastră. Practic, toate dezechilibrele noastre apar după 30 de ani”, precizează Petre Nicolae pentru Gândul.
În opinia lui, un om nu trebuie să muncească mai mult de opt ore pe zi: „Dacă lucrează mai mult, nu mai este eficient. Eu îmi trimit angajații acasă, ca să nu aibă o relație deteriorată în familie. Dacă omul pleacă la 18.30, poate să aibă o viață socială, să iasă la un film, să facă cumpărături împreună cu partenerul de viață. Dacă o persoană stă în companie până la 21.00, când se duce acasă nu mai ajunge să facă dragoste, pentru că este mult prea obosită. Mănâncă pe fugă, iar de aici apar kilogramele în plus și lipsa încrederii în forțele proprii, pentru că nu își mai poate controla greutatea. Astfel, un angajat se epuizează în timp și poate fi împins către lipsa de performanță””.
Petre Nicolae: „80% dintre angajați suferă astăzi de stres direcționat”
Când vine vorba de manageri, Petre Nicolae crede că aceștia au așteptări nerealiste de la angajații pe care îi au în subordine, deși ar trebui, într-un fel, să le accelereze rezultatele: „Comparăm tot timpul ceea ce credem noi că ar trebui să facă, cu ceea ce face respectivul. Prin asta spui: Dacă eu pot, tu de ce nu poți?, dar omul acela este total diferit de noi, are un alt potențial, un alt interes, de a livra, nu de a performa””.
Poate de aceea, 80% dintre angajați suferă astăzi de stres direcționat. „Este stresul făcut cu intenție. Cineva te poate stresa ori din prostie, ori din dorința de a avea un control psihologic asupra ta. Depresivii sunt cei care amână deciziile, care evită, nevroticii sunt cei care țipă, care vor să dețină controlul”, subliniază Nicolae.
Managerii care au probleme acasă se concentreaza greu și la serviciu. „Orice problemă în plan personal are o acțiune fantastică asupra businessului, dar sunt oameni care disociază cele două planuri și reușesc să aibă un control fantastic asupra lucrurilor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care oamenii nu performează. Majoritatea dintre noi nu putem să gestionam planul familial”, mai spune Petre Nicolae. „Sunt oameni care se simt bolnavi. Analizele ies bine, dar ei se simt rău, de aceea nu pot să performeze. Cauza este întotdeauna emoțională. Dacă are o motivație puternică, omul se poate debloca și emoțional, dar și fizic. În 80% dintre cazuri, depresia vine din lipsa afectivității, fiindcă omul nu este valorizat. Un om depresiv are o postură încovoiată, are musculatura căzută. Știm cu toții că putem influența psihicul cu fizicul. Un om aflat în depresie se uită în jos. Dacă te uiți în sus, nu poți să fii trist. Pe față există niște nervi, în momentul în care te uiți în sus, nervii transmit creierului să zâmbească. Oamenii câștigători se uită în sus. Prin exerciuțiu fizic și masaj poți îmbunătăți viața unui om aflat într-o ușoară depresie. Dacă un om își îndreaptă spatele, lucrurile se schimbă”, adaugă Marius Dincă.
În materie de schimbări, Petre Nicolae deține supremația, fiindcă a reușit să influențeze viața multor personaje: „Am cunoscut un copil care își terminase studiile la Cambridge, făcuse un masterat la Harvard. Avea 27 ani, dar din punct de vedere emoțional se situa undeva la 19 ani, era imatur. Trebuia să devină directorul unei compani. I-am făcut un program accelerat de dezvoltare. De la ora 06:00 la 08:00 făceam coaching, după care stătea câte două săptămâni ca manipulant, ca șef de depozit, ca gestionar, în vânzări, la financiar. După șase luni a ajuns la nivelul la care ne doream, acum conduce o companie mare””. În urmă cu un an a venit la el și Virgil Ianțu. Mi-a spus atât: „M-a trimis Vlad Enăchescu, mi-a zis ca i-ai schimbat viața, dar eu nu cred nimic!””, povestește Petre Nicolae pentru Gândul. Astăzi, Virgil este specializat în reconstruție personală și lucrează cu numeroase vedete din România.
În general, șeful trebuie să fie un om echilibrat, bun emoțional, dar și ferm. Altfel, își poate pierde angajații, cel puțin asta cred specialiștii. „Dacă văd în anjajați niște roboței, cei care conduc nu vor performa pe termen lung. E nevoie de oameni cu experiență într-o companie, care își fac bine treaba și care sunt sudați, uniți, asemenea unui lanț”, precizează Marius Dincă.
Corporatiștii au tot felul de nemulțumiri. Toți sunt stresați, dar fiecare se lovește de altceva. În contabilitate, pentru că au închidere de lună, mulți nu se ridică de la birou și trebuie să înfruntele acele dureri agasante de spate. Cei din IT stau tolăniți pe scaun, pentru că așa s-au obișnuit, dar au dureri de spate și dureri de ochi, deoarece au mereu privirea țintă către monitor. Cei din farma, pentru că stau mult în laborator, se plâng de dureri de picioare. Stresul, acea stare de disconfort, îi afectează însă pe toți, în egală măsură.
„Înainte de toate, e important însă să vedem ce ne stresează, poate fi o persoană sau o zonă musculară, în acest fel vom ști cum să rezolvăm problema și să fim fericiți, pentru că asta e scopul. În momentul în care un om este furios, stresat, își ridică umerii. Fața e încruntată, marginile sprâncelor se apropie. Când ne enervăm, dinții sunt încleștați, musculatura e încordată. Sistemul imunitar scade. Un om care face atac cerebral e stresat pe moment, iar acest lucru se întâmplă tot mai des în companii. Chiar și preinfarctul apare pe un puseu de nervi”, explică terapeutul.
Petre Nicolae a întâlnit și corporatiști aflați într-un proces de bournout complet (epuizare fizică): „Cu ei nu mai avem ce să facem. Atunci le sugerez patronilor să le dea zece salarii, să vorbească cu familia, care trebuie să le acorde suport, pentru că au nevoie de un psihoterapeut, de un medic, coachingul nu îi ajută, au nevoie de o altă metodă de terapie”.
În general, stresul poate fi cronic, iar asta înseamnă că are o durată de șase luni, sau poate fi acut, adică se instalează pe moment. Stresul ne afectează atât fizicul, cât și psihicul, dar alterează în primul rând performanța, starea de bine. „Dacă ai un sprijin emoțional puternic, nu poți să faci depresie. Orice s-ar întâmpla la birou, acasă te echilibrezi. Dacă acasă nu ai echilibru, te duci în altă parte, dar extremele dăunează, atât minții și corpului, cât și performanței. Sunt oameni care fac sport în exces, toată ziua sunt la competiții, dar, de fapt, fug de ei. Nu se duc la amantă, se duc la sport, dar e același lucru. În câteva luni, majoritatea ajung la rupturi musculare, întinderi, pentru că nu au grijă de corpul lor”, mărturisește Marius Dincă.
„Nu poți să mergi cu mașina dacă nu bagi benzină, așa e și cu corpul nostru”
Cu gândul la ce au de făcut, corporatiștii uită de multe ori să mănânce, dar acest lucru poate avea numeroase repercursiuni asupra organismului lor. „Cafeaua pe stomacul gol duce la aciditate gastrică, de aceea mulți dintre ei au gastrită, ulcer sau probleme cu bila, dischenezie biliară, care le dă dureri de umăr și de cap. Dimineața trebuie să mâncăm cel mai bine, nu poți să mergi cu mașina dacă nu bagi benzină, așa e și cu corpul nostru. Ca să funcționeze, are nevoie de alimentație. Gândurile noastre sunt influențate de chimie, iar aceasta ține de alimentație. E important ce mâncăm ca să avem energie. Putem băga în mașină benzină mai ieftină sau scumpă, dar cea din urmă nu uzează motorul. Am văzut la corporatiști că dimineață nu mănâncă, la prânz servesc ceva pe fugă, trebuie să stea la coadă la restaurant, servesc ce apucă și foarte repede. Mănâncă între 12.00 și 14.00, dar, de cele mai multe ori, lucrează până la19.00. Ajung la 21.00 acasă și atunci rup”, explică Dincă.
Viața această, trăită de multe ori pe fugă, de la un deadline la altul, le aduce celor care trudesc în companii și kilograme în plus.„În momentul în care mănânc, sângele se duce către stomac, ca să facă digestia. Dacă seara mănânc mult, o fac de fapt cu creierul, nu cu stomacul. Noaptea nu avem activitate fizică. De aceea, corporatistul nu se mai trezește odihnit a doua zi, deși a dormit opt ore, pentru că stomacul a încercat toată noaptea să digere. E un cerc vicios. Fuga duce la un stres continuu și corpul nu se mai relaxează, la fel se întâmplă și cu psihicul. Contează câte ore dormim și când dormim. Am observat că atunci când mergem la culcare la 22.00, chiar dacă ne trezim la 06.00, suntem odihniți. Dacă ne culcăm după 24.00, dar dormim nouă ore, ne trezim mult mai obosiți.
Cât timp este tânăr, corpul rezistă, dar pentru o periodă, pe parcurs se deteriorează. Vedem persoane care au 40 de ani, dar se simt de 80, pentru că au făcut tot timpul excese. Oamenii au devenit sedantari, nu petrec decât două ore în mișcare. Noi suntem făcuți să ne mișcăm, agitația ne produce endorfină, echilibru muscular, face ca organele noastre să funcționeze, să fie active, să fie vii. Statul e ca un lac statut, știm cu toții că o apă curgatoare este limpede, miroase frumos. Este important ca omul să se hidrateze, să bea apă. Mulți beau cafea, dar uită de apă. Cafeaua este diuretică, mergi de mai multe ore la toaletă, dar atunci elimini multe vitamine și minerale, iar oasele devin fragile.Creierul nu mai este la fel, merge mai încet. Oamenii care nu beau apă, nu se odihnesc bine și au pielea uscată. Întotdeauna. e esențial să vedem partea plină a paharului, pentru că după o furtună poate să iasă cel mai frumos curcubeu. Trebuie să îmi păstrez optimismul pentru a doua zi, când se face lumină”, precizează Marius Dincă pentru Gândul.
„Un om puternic nu este cel care are afaceri mari, ci cel care are un psihic echilibrat”
Dacă știm ce vrem și nu împiedicăm de propriile trăiri, experții au toată convingerea că putem obține lucrurile către care tindem. „Sunt persoane care au impresia că nu le iese nimic, tocmai pentru că nu întreprind nimic în acest sens, doar încearcă să facă. Am primit și eu lecția asta de la un specialist. Îi povesteam atunci că încerc să fac diverse lucruri, dar nu îmi ies. Mi-a dat un exemplu fantastic. Ne aflam într-un restaurant când mi-a spus: ‘Marius încearcă să-mi dai servețelul!’. L-am luat, dar, în acea fracțiune de secundă, m-am gândit de ce să îl iau și de ce să îl dau. Am împins mâna, dar el mi-a zis: ”’Nu mi-l da, doar încearcă, așa cum ai făcut până acum. Atunci când încerci, tu nu crezi că poți să reușești. Nu poți să zici că încerci să te duci până la pâine, spui că te duci. Cuvintele au o putere fantastică asupra noastră, asupra viitorului nostru. Evreii spun așa: Dacă vrei să deschizi un magazin, întâi trebuie să știi să zâmbești!”, afirmă Marius Dincă pentru Gândul.
„Succesul este dat de capacitatea unui om de a întâlni o oportunitate și de a o exploata. Succesul nu este dat nici de faptul că muncești ca prostul și nu ai nimic, nici dacă stai și vine totul peste tine. Trebuie să ai întotdeauna încredere în ceea ce poți să faci, nu să faci lucruri la care nu te pricepi și să le duci la rang de artă, pentru că atunci vine eșecul. Dacă este un risc asumat, se numește inteligență. Dacă dăm cu capul, dar nu știm ce o să se întâmple, se numește prostie. Performează în business cei care au capacitatea de a-și reveni, nu cei care evidențiază tot timpul cat sunt de puternici și de minunați. Este normal să ne reîntoarcerm în echilibru, nu să fim tot timpul pozitivi, atunci avem o problemă. Omul este făcut cu bune și cu rele, cu suișuri și coborâșuri. Pozitiv este omul care acceptă lucrurile negative, doar pentru că există posibilitatea de a le îmbunătăți sau ca și experiență de viață”, adaugă Petre Nicolae.
Corporatiștii nu se simt valorizați la serviciu,dar nu sunt răsfățați de soartă nici în alte sectoare. Dacă unii își doresc o casă, alții se pierd în sigurătate. „Mulți se plâng că nu își mai găsesc partenerul ideal, tocmai pentru că nu mai au timp să stea de vorbă. Stau pe Facebook, dar online totul e minunat. E ca un dans, întâi trebuie să lași de la tine, dar oamenii au devenit egoisti. Ca să ai un cuplu fericit, uneori trebuie să închizi ochii, să ierți. Dacă îi întorci greșeala celuilalt, m-a înșelat el, îl înșel și eu, dispare acea legatură. Întâlnesc cupluri care la 80, 90 de ani încă se iubesc, se țin de mână. I-am întrebat cum au reușit. Mi-au spus că uneori a lăsat unul de la el, alteori a lăsat celălalt, așa au mers mai departe. Dacă există dragoste, ierți! Dacă îl iubesc din suflet pe omul respectiv, o fac și când e sănătos, dar și când e bolnav. Și când are bani, dar și când nu îi are. Atunci poate fi vorba de o relație sănătoasă”, crede Marius Dincă. „Din păcate, există și relații unde există un interes sexual sau social, e cineva în societate și mă pot folosi de el sau arată bine ca femeie și e minunată în pat”, concluzionează el.