Prognoza îngrijorătoare a fostului disident polonez BronisÅ‚aw Wildstein: Ne paște „un pericol real și extrem de grav”
Încă de la începutul crizei și, pe urmă, a războiului din Ucraina, Polonia a fost marele jucător european de la masa negocierilor pentru pace. În același timp, Polonia a fost și statul care a condamnat în termenii cei mai fermi intervenția rusească în Ucraina. Într-un interviu pentru gândul, jurnalistul polonez BronisÅ‚aw Wildstein, fost disident în timpul regimului comunist, critică țările europene, despre care spune că ar fi putut să fie mult mai ferme în relația cu Rusia. „Occidentul ar fi putut să pună capăt foarte ușor acestei tendințe agresive ale Rusiei, dar n-a făcut-o. Niște sancțiuni economice reale, nu ca cele actuale, deși și astea par să fi împovărat Rusia, dar niște sancțiuni economice reale ar fi reușit să sufoce aceste ambiții ale Rusiei”, a spus BronisÅ‚aw Wildstein.
Aflat pentru câteva zile la București, unde a lansat o carte special adresată publicului român – Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă, jurnalistul polonez și fostul disident anticomunist BronisÅ‚aw Wildstein a vorbit la Interviurile Gândul despre pericolele pe care le vede în funcționarea Uniunii Europene.
Câteva idei din interviu:
Despre pericolul Putin. „Este vorba de un pericol real și extrem de grav și că, din păcate, aparenta liniștire a lucrurilor nu înseamnă decât că Rusia se pregătește pentru un nou act de violență”
„Sunt încă unii care spun că nu ne amenință nimic și că nu e niciun pericol din partea Rusiei, atunci eu îi bănuiesc de anumite relații care îi leagă de Rusia. Sau putem lua în considerare vreun handicap mintal”
Relația dintre țările europene și Rusia. „Este o miopie democratică, gândire în termenii alegerilor următoare, nimic mai mult”
Prima parte a interviului, despre alegerile prezidențiale din România, poate fi accesată AICI
INTERVIUL PE LARG, partea a doua:
Domnule BronisÅ‚aw Wildstein, cum vedeți pericolul Rusiei în imediata vecinătate a Poloniei și a României? Acum, lucrurile s-au mai liniștit, dar anul acesta au fost multe probleme în această regiune.
Eu cred că este vorba de un pericol real și extrem de grav și că din păcate aparenta liniștire a lucrurilor nu înseamnă decât că Rusia se pregătește pentru un nou act de violență. Occidentul ar fi putut să pună capăt foarte ușor acestei tendințe agresive ale Rusiei, dar n-a făcut-o.
Niște sancțiuni economice reale, nu ca cele actuale, deși și astea par să fi împovărat Rusia, dar niște sancțiuni economice reale ar fi reușit să sufoce aceste ambiții ale Rusiei.
Suntem confruntați cu o deosebită slăbiciune a Occidentului și cu particularități a diverselor țări, care își văd doar de interesul lor. Și în această situație, țările noastre ar fi putut să exercite presiune asupra Uniunii Eurpene și să încheie coaliții.
În această situație, de exemplu, niște țări ca Polonia, România, țările baltice, cărora li s-ar adăuga și țările scandinave care sunt foarte conștiente de ceea ce înseamnă pericolul rusesc, cărora li s-ar fi putut alătura și Marea Britanie și Cehia, o asemenea alianță ar fi putut să schimbe situația și în Uniunea Europeană și în NATO.
Un alt lucru, care face pericolul și mai mare este că Putin avansând în această agresivitate devine și el prizonierul proprii sale politici agresive. Asta înseamnă că el nu va putea să schimbe această politică pentru că este singura lui sursă de legitimare pentru el.
De ce credeți că țările occidentale nu au fost mai ferme? Se tem de Putin?
Nu se tem. E exact invers. Este vorba de o gândire politică pe termen extrem de scurt. Francezii vor să-și vândă Mistralele acelea, pentru că altfel rămân fără loc de muncă 1.500 de persoane. Englezii vor să fie valută rusească la City. Nemții vor să vândă produse chimice în Rusia și enumerarea poate continua. Este o miopie democratică, gândire în termenii alegerilor următoare, nimic mai mult.
Cum credeți că ar reacționa Polonia în cazul unei invazii rusești ca în Ucraina?
Sper că o să ne luptăm. Ucrainienii se luptă. Este caracteristic faptul că la ultimele alegeri din Ucraina au câștigat cei care vor să se lupte cu Rusia. Succesul lui Arseni Iațeniuk se leagă de faptul că a avut o retorică foarte acută.
Dar ca să putem să luptăm ar fi bine să ne înarmăm, pentru că puterea actuală din Polonia ne-a cam dezarmat. Dar am auzit că fostul nostru premier Tusk tocmai spusese că o să ne înarmăm la anul, poate îl roagă pe Putin să aștepte cu agresiunea.
Sunt unii analiști care spun că, atâta vreme cât România și Polonia sunt în Uniunea Europeană și există scut antirachetă, nu e niciun pericol. Dumneavostră ce credeți?
Din fericire, nu mai crede nimeni asta în Polonia, dar și nouă ni s-au repetat aceste prostii timp de mai mulți ani și asta a făcut ca guvernul actual să poată să ducă la dezarmarea Poloniei. De ce să ne înarmăm dacă nu ne amenință nimeni? Oamenii se bucură să creadă în astfel de iluzii.
Acum stau de vorbă care spuneau lucrurile astea în trecut, dar care acum sunt de acord cu mine, adică sunt îngrijorați de agresivitatea Rusiei și ei consideră că trebuie să ne apărăm. Dacă față de situația asta de astăzi, sunt încă unii care spun că nu ne amenință nimic și că nu e niciun pericol din partea Rusiei, atunci eu îi bănuiesc de anumite relații care îi leagă de Rusia. Sau putem lua în considerare vreun handicap mintal.
Credeți că mai e posibilă refacerea Imperiului Rus, așa cum visează Putin?
Eu asta nu cred, dar mă tem că nici Hitler n-a reușit până la urmă să construiască cel de-al Treilea Reich, dar totuși a făcut destul de multe lucruri. Deocamdată Putin nu a reușit să ocupe toată Ucraina, dar miile de morți sunt fapte.
Dacă ne uităm la țara vecină, Ungaria, am văzut care e situația cu Viktor Orban care acum privește mai mult spre Rusia, iar în Ungaria sunt discuții din care reiese că ar vrea să iasă din Uniunea Europeană. Credeți că e potrivită o astfel de mișcare în Europa actuală?
Nu cred că Orban se gândește să părăsească Uniunea Europeană. Trebuie să recunoaștem că, în mare măsură, ceea ce s-a întâmplat în Ungaria și ce s-a întâmplat cu Orban este din vina Uniunii Europene. Au fost atacuri absolut nejustificate și o ostracizare față de Orban, lucru care l-a forțat să-și caute alte alianțe.
Ceea ce, „Doamne ferește”, nu înseamnă că eu aș încerca să justific această politică de balans a lui între UE și Rusia zilelor noastre. Pentru întreaga noastră regiune, de departe, cel mai mare pericol este renașterea ambițiilor imperiale ale Rusiei și politica lui Putin. Ceea ce nu înseamnă că nu văd și anumite pericole care rezultă din felul în care funcționează în prezent Uniunea Europeană.
Care sunt aceste pericole?
Este foarte mult de discutat, dar o să încerc să dau doar câteva puncte. Proiectul Uniunii Europene, nu vorbesc de comunitatea europeană, vorbesc de proiectul Uniunii Europene, este de la început un proiect utopic.
Este de la început un proiect de inginerie socială și politică, un proiect ce-și propune să tranforme situația reală, prezentă. Și aici mă refer la faptul că există în Europa mai multe națiuni diferite, iar această situație să fie transformată într-o nouă identitate utopică europeană. Așa cum se întâmplă de obicei cu astfel de proiecte, în spatele fațadei au loc jocurile politice obișnuite. Și atunci acest proiect, care era inițial făcut să limiteze puterea Germaniei, acum a devenit un instrument în mâinile Germaniei, ca să-și realizeze intersele sale politice.
Și încă un alt element al acestui proiect utopic este faptul că s-a încercat încă de la început în Uniunea Europeană să se impună o anumită identitate culturală întregii Uniuni Europene. Părinții acestei Uniuni Europene sunt fii contra culturii care s-a născut la începutul anilor 60, ei sunt cei care determină actuala configurație a Europei.
Și modalitatea prin care acest lucru are loc este mai ales pe cale legislativă, pe calea legilor ei încearcă să impună o anumită cultură, care este o anticultură întrucât este îndreptată împotriva tradiției culturii europene. În acest fel, rămâne mult mai puțin spațiu pentru politică pentru că suntem tot mai mult prinși în această plasă legislativă care tot mai mult ne limitează.
Cum vedeți Polonia în această construcție europeană? Și-a găsit Polonia locul în Europa după aderare?
Depinde de ce guvern vorbim. Nu putem vorbi de toate în același fel pentru că sunt proiecte cu totul și cu totul opuse: proiectul lege și dreptate al lui Lech KaczyÅ„ski și proiectul din ultimii 7 ani al platformei cetățenești sunt proiecte cu totul și cu totul opuse.
Proiectul lui Lech KaczyÅ„ski se baza pe prezența unei Polonii independete în Uniunea Europeană, dar în alianță cu țările din estul și din centrul Europei, care sunt în situații similare Poloniei.
Proiectul lui Tusk și al lui Komorowski este să plutească în curentul principal, ceea ce înseamnă de fapt renunțarea la politica independentă, pentru că nu noi stabilim care este curentul principal.
Și un astfel de slogan ar trebui să-i compromită pe acești oameni, dar din nefericere, faptul că nu-i compromite este o mărturie a complexelor polonezilor.
Gândul va publica în curând ultima parte a interviului cu BronisÅ‚aw Wildstein, în care fostul disident polonez vorbește despre corupția din România și Polonia, dar și despre un proces al comunismului.
Mediafax Foto// Marius Dumbrăveanu
Cine e Bronisław Wildstein
BronisÅ‚aw Wildstein, în vârstă de 62 de ani, este un scriitor, publicist și jurnalist polonez, unul dintre fondatorii Solidarnoèć. În prezent redactor-șef al postului TV Republika. A studiat la Universitatea Iagelonă de la Cracovia. În timpul studenției a activat în Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor (KOR).
În 1977, a fondat Comitetul Studențesc de Solidaritate(SKS), prima structură publică de opoziție de la Cracovia. KOR și SKS au pregătit înființarea Solidarnoèć și a organizației sale de studenți, NZS.
A fost de mai multe ori arestat și interogat de poliția politică a regimului comunist din Polonia. În timpul legii marțiale, în exil, a fost redactor-șef al revistei Kontakt și corespondent al Europei Libere.
În prezent, este unul dintre cei mai de seamă intelectuali publici polonezi. În 2005, a copiat de la Institutul Memoriei Naționale o listă de informatori și persoane urmărite de poliția politică poloneză, listă pe care a arătat-o spre cercetare unor jurnaliști, dar ea a apărut pe internet, fapt ce a dus la dezbateri aprinse în societatea poloneză.
BronisÅ‚aw Wildstein a scris mai multe volume de nuvele printre care O zdradzie i Å›mierci (Despre trădare și moarte), 1992. PrzyszÅ‚ość z ograniczonÄ… odpowiedzialnoÅ›ciÄ… (Viitor cu răspundere limitată), 2003.
De asemenea, a mai scris publicistică: Jakiej prawicy Polacy nie potrzebujÄ… (De ce fel de dreaptă nu au nevoie polonezii), 1987; Dekomunizacja, której nie byÅ‚o czyli Mistyfikacja triumfujÄ…ca (Decomunizarea care nu a avut loc sau Mistificarea triumfătoare), 2000; DÅ‚ugi cieÅ„ PRL-u, czyli dekomunizacja której nie byÅ‚o (Lunga umbră a Republicii Populare, adică decomunizarea care nu a avut loc), 2005; Moje boje z III RP i nie tylko (Luptele mele cu cea de-a III-RP și nu numai), 2008; Demokracja limitowana, czyli dlaczego nie lubiÄ™ III RP (Democrație limitată sau de ce nu-mi place Republica a Treia), 2013.
Video: Cristian Tomoială
Editor Imagine: Andrei Boruzescu