Românul care a colorat lumea lui Steve Jobs

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 26 02. 2013, 13:17

Dacă pronunți cuvântul „culori” la Apple, toată lumea se gândește la Gabriel Marcu, românul care lucrează din 1996 pentru compania fondată de Steve Jobs și se ocupă de culorile de la produsele gigantului din Silicon Valley, California. gândul vă prezintă astăzi povestea conaționalului nostru, ajuns, din Focșani, să facă „vrăji” colorate la Apple.

De profesie inginer electronist, Gabriel Marcu, 55 de ani, a terminat Facultatea de Electronică din Universitatea Politehnică în 1982. A fost șef de promoție și a lucrat pentru scurt timp în orașul natal, Focșani. Pe urmă, s-a întors în București, pentru a lucra la Institutul pentru Tehnică de Calcul. Aici era în 1989, în timpul Revoluției.

Imediat după deschiderea granițelor României post-decembriste, a plecat în Japonia, locul în care a descoperit culorile.

„Când am plecat în Japonia, am plecat cu dorința asta: să văd dacă sunt la nivelul japonezilor. La fel și la Apple, am venit cu ideea asta, să văd dacă pot să fac acest lucru”, povestește Gabriel Marcu.

Drumul Japoniei l-a dus, în cele din urmă, la Apple. A ajuns la compania din Sillicon Valley în 1996, când a dat un interviu, în urma căruia a fost angajat. Compania trecea printr-o perioadă de restructurări și, la trei luni după ce a fost angajat, 2.700 de oameni au fost puși pe liber. El a fost păstrat, deoarece era printre puținii care se ocupau de culori și muncea foarte mult. De atunci, a învățat tot ce era legat de cromatică.

„Am venit la Apple înainte să se reîntoarcă Steve Jobs, după ce el fusese concediat. Experiența mea în America este direct legată de compania asta. A fost o experiență extraordinară, pentru că aș fi putut să vin în orice altă companie americană și să muncesc tot atât de mult, dar să nu am această experiență unică”, spune românul.

Foto Arhiva Personală Gabriel Marcu

Scopul culorilor este să creeze o experiență deosebită

La Apple, Gabriel Marcu urmărește ca device-urile produse de companie să ai aibă culori de calitate, care să încânte ochiul cumpărătorului. „Scopul culorilor este să creeze o experiență deosebită, să te facă să bagi mâna în buzunar și să cumperi iPhone-ul. Să nu existe motive ca să te plângi că acest produs nu arată bine”, afirmă el.

Lucrul la primul iPhone a însemnat 24 de ore de muncă pe zi. „Îmi aduc aminte că am trimis email la trei noaptea și am zis că mă duc să mă culc și că oricum nu-mi răspunde nimeni până la șase dimineață, dar la trei și cinci am avut răspunsul de la cel căruia îi trimisesem emailul. A fost o muncă foarte susținută și o muncă sub foarte mare presiune”, a spus Gabriel Marcu. El era printre cei câțiva angajați care avea acces la iPhone, pentru că totul era ținut în mare secret.

„Culorile sunt o senzație, ceva ce se întâmplă în creierul celui care le privește, depinde de ecranul la care se uită, depinde de obiectele la care se uită. Cel mai important este să ținem cont că aceste culori se întâmplă în mintea noastră”, explică Gabriel cu pasiune pentru domeniul care îl fascinează de câteva decenii.

„Este un domeniu pentru care cercetarea nu se va opri niciodată. Culoarea este o percepție, o proprietate a obiectului. Sunt o grămadă de iluzii optice prin care se poate demonstra că anumite culori pe care le creezi într-un anume fel, odată ce le pui într-un anumit context, ele sunt diferite ca stil”, arată Gabriel Marcu.

Foto Arhiva Personală Gabriel Marcu

Apple fără Steve Jobs

Cum e viața la Apple după Steve Jobs? „Lumea încearcă să aplice ideile lui Steve și să facă ceea ce ar fi fost normal să facă dacă el era în companie”, răspunde românul. Ca dovadă, toate proiectele lăsate de Steve Jobs continuă astăzi. Inginerul român spune că și-l amintește pe fondatorul Apple când îi spunea că în viață trebuie să-ți urmezi visul și să fii decis să duci totul la bun sfârșit.

„Cum spunea Steve Jobs, în viață timpul este limitat și trebuie să-l folosești cu mare băgare de seamă ca să poți să faci lucrurile respective”, afirmă Gabriel Marcu.

Chiar dacă a plecat de aproape 20 de ani din țară, pentru Gabriel, România rămâne „țara unde își ține sufletul”. „România este un lucru special, pe care îl ai în inimă tot timpul. Nu o poți înlocui cu nicio altă țară”, susține inginerul de la Apple, care spune că întoarcerea în România a fost tot timpul o opțiune pentru el.

Cum se vede România din Sillicon Valley

Analizând de la distanță, Gabriel Marcu crede că și în România se vor schimba lucrurile, astfel încât românii să poată să exceleze în toate domeniile în țara lor, și să nu se mai simtă constrânși să emigreze. „Politicienii trebuie să lase lupta personală și să gândească constructiv pentru viitor. Ei ar trebui să lase ceva în urma lor, să aibă conștiința că trebuie să facă bine”, spune Marcu.

„Nu mă pricep la politică. Dar doar atât observ : atâta vreme cât mă frământ pentru lucruri care nu sunt constructive, de fapt îmi consum timpul pentru lucruri care nu-mi folosesc și nu mai ajută cu nimic”, mai spune inginerul.

Gabriel Marcu susține că în România prioritatea guvernanților ar trebui să fie crearea de condiții și să aibă locuri de muncă după potențialul lor.

Foto Arhiva Personală Gabriel Marcu