Prima pagină » Interviurile Gândul » „Sunt foarte SUPĂRAT”. De ce nu s-a mai mobilizat în turul II baronul înregistrat în timp ce pregătea aranjarea alegerilor pentru Victor Ponta

„Sunt foarte SUPĂRAT”. De ce nu s-a mai mobilizat în turul II baronul înregistrat în timp ce pregătea aranjarea alegerilor pentru Victor Ponta

„Sunt foarte SUPĂRAT
EXCLUSIV

„Ei mă știu pe mine, sunt un om de suflet, n-am obiceiuri proaste, nu iau măsuri dure împotriva colegilor. Sunt, însă, un pic mai hotărât și nu-mi place să fac lucurile pe jumătate”, spune acum Govor, într-un interviu pentru gândul. Acesta a admis că, luat de valul electoral, a sărit calul, că a amenințat oamenii nejustificat, că a jignit, că a avut un comportament „pătimaș”. „Eu îmi cer scuze pentru că i-am jignit sau dacă s-au simțit jigniți” și-a făcut , vicele CJ, mea culpa.

Cât despre facerea politicii în județ, rămâne cum am stabilit: preoții sunt și ei oameni și pot avea opinii politice pe care ar fi normal să le împărtășească enoriașilor. Șefii de deconcentrate, puși acolo de partid, pot fi sancționați sau îndepărtați prin retragerea sprijinului politic.

Chiar el, șeful PSD, Mircea Govor, și-ar putea da demisia în urma eșecului înregistrat în recentele alegeri, dar nu vrea să-i dea satisfacție fostului său prieten, actual dușman la cuțite, senatorul social-democrat Valer Marian, cel care a depus la CJ Oradea trei denunțuri penale și mai multe sesizări, împotriva vicepremierului Liviu Dragnea, a președintelui CJ Satu Mare, Adrian Ștef, și a vicepreședintelui Mircea Govor. Despre Marian – pe care este extrem de supărat -, Govor spune că e „un parazit, care toată viața lui a trăit pe lângă cineva, un om care n-a produs nimic, care nu știe să meargă nici măcar cu bicicleta și nu știe să-și facă nici nodul la cravată”. 

Citește mai jos interviul cu Mircea Govor:

Gândul: Domnule președinte Govor, ați devenit, peste noapte, vedeta politicii sătmărene. A apărut în presă o înregistrare făcută în momentul în care vă făceați ordine în partid, într-un mod vehement. În aceeași ședință a PSD, luați în discuție și comportarea șefilor de deconcentrate din județ, ba, și pe cea a prelaților. Cu toate acestea, Victor Ponta a pierdut alegerile. Aș vrea să-mi spuneți ce credeți că s-a întâmplat?

Mircea Govor: M-am gândit mult dacă să dau sau nu acest interviu. Din respect pentru presă și cetățeni, am fost, în cele din urmă, de acord.

Nu sunt supărat că au apărut acele înregistrări la nivel național, datorită ziarului gândul, nu sunt supărat pe cei de la gandul.info, pentru că e normal, presa abia așteaptă un astfel de material care îi vine ca o mănușă.

Sunt supărat pe atitudinea unor colegi de-ai mei, care m-au înregistrat. În același timp, sunt supărat și pe mine. Am fost prea pătimaș și chiar am crezut într-o performanță, după atâția ani, a partidului meu – aceea de a câștiga președinția României. N-am făcut altceva decât să încerc să mobilizez oamenii la maximum, așa cum o fac toți cei din politică. Era o ședință de partid.

Am greșit și sâmbăta trecută, i-am invitat pe toți colegii mei, cu care am discutat în acea ședință, și mi-am cerut scuze. Ei mă știu pe mine, sunt un om de suflet, n-am obiceiuri proaste, nu iau măsuri dure împotriva colegilor. Sunt, însă, un pic mai hotărât și nu-mi place să fac lucurile pe jumătate. Atunci, la primul tur, când am pierdut la nouă sute și ceva de voturi – mie mi s-a spus, și acum îmi dau seama că așa este -, au fost foarte mulți colegi pe care nu i-au interesat alegerile; pe mulți dintre ei, pe care i-am considerat colegi buni, sunt oameni pe care i-am ajutat politic. Și atunci, din supărare, am folosit un ton mai ridicat, am vorbit mai răspicat, mai tare. Erau 150 de colegi la Biroul Executiv lărgit și, acolo, într-adevăr, am fost un pic mai vehement. Dar niciodată n-am luat vreo decizie împotriva cuiva, și ei mă cunosc foarte bine – am ajutat multă lume. Nici nu puteam să iau măsurile pe care le-am zis. În campania electorală folosești toate metodele pentru mobilizare și faci orice ca să ai rezultate.

Eu, ca vicepreședinte al CJ, n-am cum să le tai banii primarilor. Eu nu sunt ordonator de credite și, în plus, hotărârile se iau în Consiliu, nu le iau doar eu. La deconcentrate nu fac eu angajări, eu doar pot să retrag sprijinul politic.

„Politica nu se face cu prietenia”

Aveți totuși forță ca lider de partid.

Eu am doar un vot în CJ.

Aveți un vot și mulți prieteni.

Politica nu se face cu prietenia. În CJ sunt multe formațiuni politice: UDMR are 12 consilieri, majoritatea, ACL are șase, eu am opt și PRM are cinci. Nu merge doar așa, că eu vreau să fac o anume chestie. Dar în momente de agitație electorală – uitați-vă ce se practică peste tot în lume – mai spui, dar sunt niște discuții în familie, care din start știam că nu sunt adevărate, nu sunt reale. Nu pot eu să fac ceea ce am spus, și ei știau treaba asta. Chiar am discutat cu unul dintre directorii cu care sunt prieten încă de pe când aveam șase-șapte ani, și-mi zice: „Știu că niciodată nu puteai face asta și, în plus, cum să iei măsuri împotriva mea când n-ai cum?!” 

Dar, din punct de vedere politic, din punct de vedere al presei, impactul celor spuse a fost mult discutat și oamenii, pe moment, chiar au crezut că eu pot să fac acele minuni. Și presa a fost foarte inteligentă și a insistat pe acest subiect, mai ales că i-a arătat pe colegii mei cum alergau, la Oradea, după ei, lucruri care au produs un pic de destabilizare în organizație.

În ziua alegerilor, de exemplu, nu a mai existat acea organizare pe care mi-am dorit-o, pe care am gândit-o. Pentru că, sincer să fiu, nu le-am mai cerut asta.

„Preoților le-am cerut, normal, ca ortodox, să sprijine Biserica Ortodoxă”

E drept că nu prea s-a votat la Satu Mare, inclusiv la nivelul județului. Dar, revenind la ce spuneați. Ceea ce a deranjat cel mai mult, în înregistrarea aceea, nu a fost felul în care vă puneați la punct colegii de partid, ci, mai degrabă, relația pe care o aveți cu directorii de deconcentrate și cu Biserica. Pentru că i-ați amenințat și pe unii și pe ceilalți.

Cred că trebuie să fiu înțeles foarte clar. La directorii de deconcentrate le-am spus, și asta se practică, că le pot ridica sprijinul politic. Deci, vorbesc politic, pot propune ca oricărui coleg de-al meu să-i fie retras sprijinul politic. Asta pot să fac. Și cine nu vrea să mai fie membru de partid n-o să fie.

Acuma, cu preoții: e un subiect delicat, destul de greu, pentru că ei sunt niște oameni deosebiți, pe care lumea îi respectă, în comunitățile lor. Preotul și primarul sunt oamenii cei mai respectați într-o comunitate. De aceea, fiecare partid își dorește să aibă cât mai mulți primari – pentru că ei reprezintă partidul, iar preotul este foarte respectat de comunitate. Eu am o relație bună cu preoții – sper că a rămas bună după acest eveniment -, pentru că ne cunoaștem, iar eu am fost corect și nu le-am cerut niciodată nimic. De data asta, trebuie să spun că le-am cerut, normal, ca ortodox, să sprijine Biserica Ortodoxă. „Sprijiniți crezul dumneavoastră, ortodox!”, le-am spus! Despre asta e vorba.

Eu îmi cer scuze pentru că i-am jignit sau dacă s-au simțit jigniți. Nu vreau să am o relație de dușmănie cu preoții – eu sunt foarte credincios și respect foarte mult biserica, pe preoți și, în mod special, pe episcopul nostru.

Este bine dacă îi respectați pe preoți și ați spus niște cuvinte care se cade a fi spuse după acea discuție. Dar, pe de altă parte, de acum ce va fi? Vi se pare normal ca Biserica să intre în acest joc politic?

Toți suntem oameni, toți trăim în aceeași țară, da? Acuma, și preoții sunt tot oameni și pot avea opțiuni politice. Fiecare preot poate avea o opțiune în viață și o poate transmite către semeni, către populația din comuna respectivă – dacă vrea, asta nu este obligatoriu. Eu zic că nu e o mare greșeală, iar preotul trebuie să slujească poporul.

Este o opinie…

Să nu uităm că preoții au avut un foarte mare rol în Marea Unire!

Așa este. Dar, după cum ați văzut, în duminica alegerilor, preoții – cel puțin aceia care au slujit în Catedrala Ortodoxă din Satu Mare – nu s-au mai implicat, așa cum le-ați cerut chiar dumneavoastră. Probabil că au înțeles foarte bine care este menirea lor.

Ați reușit dumneavoastră, presa, și, probabil, aici, într-adevăr ați avut un merit foarte mare că nu s-au mai implicat. Mai mult, ce să mai comentez?! Dar o să vedem cu timpul, și vă rog să urmăriți evoluția evenimentelor în anii care urmează, dacă se implică sau nu. Doar atâta vă spun: la alegerile din 2009, când a câștigat Traian Băsescu, au fost preoți, în Satu Mare, care au mers în fața enoriașilor cu steagul portocaliu în mână.

Nici atunci nu a fost corect. Eu consider că Biserica nu trebuie să se implice politic, indiferent de culoare.

S-a întâmplat – și în țară și aici, în oraș.

„Regret foarte mult înfrângerea lui Ponta. Sunt foarte mâhnit. Sunt supărat

Victor Ponta a pierdut alegerile. Ce va fi în continuare la nivel central? Ce va fi la nivel local? Cum vedeți lucrurile?

Eu regret foarte mult. Sunt foarte mâhnit. Sunt foarte supărat. Eu îl consider pe Ponta un om excepțional, foarte calculat. Un om cu care poți discuta orice. Care e pregătit și ca prim-ministru, și ca președinte. Dar, dacă poporul a decis, să vedem cât a decis de bine pentru țară. Oricum, pentru județul Satu Mare, că eu sunt sătmărean, mi-aș dori să rămână premier, ca să ducem la bun sfârșit ceea ce am început. Programele de dezvoltare au ridicat foarte mult standardele comunelor. Nu știu dacă schimbarea guvernului sau aplicarea altor măsuri vor fi în folosul cetățenilor. Eu zic că nu. Să nu uităm: toți se temeau că PSD ia puterea absolută. Păi, acuma dacă ACL ar vrea să ia guvernul, nu e putere absolută? Eu nu mai vreau să mă întorc la treburi de genul ăsta și chiar, vă spun sincer, sunt ferm convins că țara pierde dacă nu va continua cu această guvernare. Este părerea mea personală.

Aveți o majoritate confortabilă în Parlament. Poate susține un guvern, chiar dacă nu neapărat un guvern Victor Ponta. Un guvern PSD, într-o altă formulă.

Actualul guvern este votat de Parlament, în 2012. Avem majoritate. Dar eu nu vreau să fac politica națională la Satu Mare. Vreau să discut mai mult despre ceea ce putem face, pe plan local, unde contează foarte mult să avem un guvern aplecat pe problemele oamnilor. Nu poate să reproșeze nimeni premierului Ponta sau vicepremierului Dragnea că nu s-a întâmplat asta. Pentru că, vă spun, ceea ce a reușit actualul guvern nu afăcut nimeni în douăzeci și ceva de ani.

Vorbeați despre politica pe care o faceți la nivel local. Din păcate, pentru dumneavoastră, ați pierdut alegerile. Vă așteptați la „represalii”?

„Represalii” mi se pare un cuvânt dur. Mai dur decât atitudinea mea față de oameni, la ședință.

„Știți cum e?! Ca și cum ai un câine, îi dai de mâncare 10 ani, a început să turbeze și începe să-ți fie frică de el… Nu!”

Am pus represaliile între ghilimele. Dar ceva adevăr există, pentru că, dacă veți fi schimbat din funcții, va fi mai dur, așa cum spuneați, chiar decât atunci când ați avut discuția în Biroul Executiv cu reprezentanții PSD.

O să vă spun ceva, dacă tot ați intrat în acest subiect. N-am crezut că o să-l discutăm, dar putem. Eu nu mi-am dorit funcția de președinte al PSD Satu Mare. Am văzut că fostul președinte, Valer Marian, spune că eu am fost instalat de Liviu Dragnea și alte prostii de genul ăsta. Nu este adevărat. În primul rând, eu am propus să fie președinte de partid – după ce el a fost dat afară, și pe bună dreptate – Dorel Coica, actualul primar, sau deputatul PSD, Tavi Petric, au refuzat. Dar nu numai ei, nu a vrut nimeni. Pentru că nimeni nu voia să vină în locul lui Valer Marian, datorită represaliilor la care puteau fi expuși. Pentru că Valer Marian are stilul acela de a împroșca pe toată lumea, de a-i ataca pe toți, iar oamenilor le-a fost frică. La un moment dat, nu mai avea cine să preia organizația. Și atunci, am spus eu, văzând că este un vid: „da, accept să o preiau, pentru că nu mi-e frică de Valer Marian!”. Nu poate să-mi fie frică. Știți cum e?! Ca și cum ai un câine, îi dai de mâncare 10 ani, a început să turbeze și începe să-ți fie frică de el… Nu!

Ăsta e adevărul adevărat, nu că a venit domnul Dragnea, ca să mă instaleze pe mine. Eu n-am vrut să fiu șef, nu-mi place cuvântul „baron”. Eu sunt un om simplu, provin din familie de țărani, cu șase copii, mi-am câștigat tot ce am prin afaceri – că sunt bune, că sunt rele, că au fost sau nu rentabile, dar mi-am făcut o situație foarte bună. Nu am venit în politică să mă îmbogățesc.

Dar, dacă acuma, după acest eșec, vreun coleg care poate, vrea să preia organizația, imediat îl ajut să devină președinte. N-am nicio problemă. Nu sunt un fan al șefiei.

Vă mai spun ceva: în 2012 am fost chemat la o discuție în USL, despre cine să candideze – la CJ și la Primăria Satu Mare. S-a decis ca unul să ia municipiul, celălalt, CJ-ul. S-au făcut sondaje, eu am avut cel mai mare procent la nivel județean, Coica la municipiu. Adi Ștef, care este astăzi președinte de CJ era mai jos. Și eu am spus să meargă doctorul Coica la primărie, pentru că este o onoare pentru noi, ca partid, să căștigi reședința de județ, municipiul Satu Mare. Altfel, candidam eu la CJ, Ștef la primărie și câștigam. Dar m-am gândit la ce e bine pentru partid.

Iar acum, dacă n-aș mai fi eu președinte, ar fi o satisfacție pentru Valer Marian, și aș fi tare mâhnit. Un singur lucru nu-mi doresc, și niciodată nu se va întâmpla: ca el să vină înapoi, la partid.

Să înțeleg că, dacă n-ar fi în discuție Valer Marian, ați fi pregătit să vă dați demisia?

Da!

„Valer Marian este un parazit, care toată viața lui a trăit pe lângă cineva. Omul ăsta n-a produs nimic”

Și dacă el, totuși, există?

Păi, am spus. El asta își dorește: l-a urmărit și pe domnul Ponta cu tot felul de prostii. Vreau să vă faceți și o imagine completă a lucrurilor: o organizație județeană de partid nu este o jucărie. Să conduci o astfel de organizație este o muncă titanică, o responsabilitate politică foarte mare și trebuie să poți ține lucrurile sub control. Valer Marian le-a ținut sub control pentru că m-a avut pe mine în spate. Altfel…

Dar, oricare dintre colegii mei, oameni capabili să conducă partidul, și vor, eu sunt de acord s-o facă, n-am nicio problemă. Mai întâi, însă, trebuie să discut cu președintele Ponta, cu vicepremierul Dragnea și cu Andrei Dolineaschi, secretarul general, pentru că așa este normal. Eu nu țin, niciodată, la funcții.

Dar noi, ca partid, suntem acum într-un moment dificil. În special aici, la Satu Mare. Să nu uităm, comunitatea maghiară este de 40 la sută. Urmează alegeri, în 2016. Eu, la ora actuală, am cei mai mulți primari din județ – 21. UDMR are 19, ACL opt sau nouă. Avem, deci, o structură puternică la nivel județean. Nu-i puțin lucru, pentru că, v-am spus, aici, unde sunt atâtea partide românești, electoratul se împarte, iar UDMR, care are un electorat foarte disciplinat – bravo lor – merg împreună.

Am înțeles, domnule vicepreședinte, că aveți o relație bună cu vicepremierul Liviu Dragnea. Atât politică, dar și de afaceri, după cum susțin anumiți oameni din județ, dar și fostul dumneavoastră prieten și coleg, senatorul PSD, Valer Marian.

Numai Valer Marian a spus treaba asta. Eu nu am nicio relație de prietenie cu Liviu Dragnea. Eu am o relație de subordonare. Liviu Dragnea este șeful meu, pe care îl respect foarte mult și cam atât. În primul rând, eu nu fac afaceri. Am făcut afaceri.

Dar cum au apărut aceste discuții?

De la Valer Marian, imaginațiile lui.

Totul este imaginație?

Da! A lui. Pentru că, și acum, el este convins că pe mine Liviu Dragnea m-a pus aici. Dar nu-i adevărat! V-am spus că nu-i adevărat.

Din punct de vedere politic, dar din punct de vedere al afacerilor?

Dar n-am treabă eu cu afacerile. Eu nu fac afaceri acum. Eu am făcut afaceri multe, și nu mici; și, har Domnului, sunt mulțumit, n-am nicio problemă de genul ăsta.

Nu există, deci, o bază reală într-o atare discuție.

Dar cum să-mi permit să spun că-s prieten cu Liviu Dragnea?! Aș fi chiar neserios. Iar Valer Marian a făcut o chestie mârlănească și care chiar mă deranjează. Spunea că eu am vorbit, la ușa unui WC, cu Liviu Dragnea. Domnule, eu n-am fost la ușa niciunui WC, pentru că, la vremea respectivă, la referendum, Valer Marian era președintele organizației județene. La toate discuțiile care au loc în partid se discută numai cu numărul unu, și el a fost la discuție; dacă a fost acolo.

Dar, ca să discutăm la concret. Au existat, în județ, licitații câștigate de Tel Drum Alexandraia, de exmplu?

(Pauză lungă) Stați un pic! Dar ce are Tel Drum?! Nu înțeleg.

Tel Drum, despre care mai mulți oameni susțin că este condusă de oameni apropiați lui Liviu Dragnea.

Se spune, se spune… Vedeți, toate firmele care participă la licitații au aceleași drepturi. 99,9 la sută, licitațiile s-au decis la CNSC, nu s-au decis la CJ. Eu nu mi-aș permite, și ar trebui să fiu inconștient să-mi permit să discut cu cineva din comisia de licitații. Mă dau eu pe mâna cuiva? Ca să ce? Ca să am probleme? Eu sunt un om care am trecut prin foarte multe în viață. Și dacă am venit aici, nu am venit să fac prostii. Și nu fac! Nu mă poate arăta nimeni cu degetul. Eu am o relație bună cu toată lumea. Sunt foarte multe firme din Satu Mare, care participă la licitații. Eu discut cu toți cei care fac lucrări în județul Satu Mare și consider că niciunul nu mi-e dușman. La mine în birou poate intra oricine – discut cu el civilizat, nu e nicio problemă. Dar Valer Marian este un parazit, care toată viața lui a trăit pe lângă cineva. Omul ăsta n-a produs nimic. Omul ăsta nu știe să meargă nici măcar cu bicicleta și nu știe să-și facă nici nodul la cravată. Spusele lui sunt doar închipuiri – n-am legătură cu firmele despre care vorbește el, nu-i cunoasc pe oamenii despre care vorbește. Își permite să spună toate acestea pentru că e senator. Când nu va mai fi, va ajunge rău, să știți.

Uite, în final, eu vă rog să ne invitați pe amândoi la o probă cu detectorul de minciuni și cu mâna pe Biblie, la dumneavoastră în studio, și dacă ceva din ceea ce susține Valer Marian în denunțuri este adevărat, eu, în acel moment, cer să fiu arestat pe loc.