Udrea, la Interviurile Gândul (5). „Dictatura luminată înseamnă dictatura legii. E un stat care are nevoie să fie întărit”

Publicat: 23 07. 2012, 17:49
Actualizat: 22 08. 2013, 13:10

This browser does not support the video element.

Ministrul Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, a explicat,joi, la videochatul Gândul, unde a dialogat cu cititorii ziarului,că a glumit atunci când a spus că România ar avea nevoie de odictatură luminată dar că, în calitate de reprezentant alGuvernului, consideră că „de multe ori este nevoie de o mână forte”și de o „dictatură a legii” care să pună capăt haosului general dințară.

CP: Sunteți, sau cel puțin dați impresia, unuiconducător dur. Aseară vorbeați despre conceptul de dictaturăluminată. Definiți-l, doamnă!
– De foarte multe ori, întâlnesc situații în care statul e slabpentru că vrea să fie slab. Statul, în raport cu privații, de celemai multe ori pierde cu acordul lui. Vă dau exemple în careministerul pe care îl conduc, fără să se întâmple din mandatul meu,ci dinainte, este în asociere cu diverși privați pe exploatareaunor obiective turistice, unor hoteluri și restaurante din carestatul pierde. Noi niciodată nu câștigăm un leu. Nu ne putemretrage din cauza contractului. Constat că există o lipsă derespect față de stat și de lege. Numai conducători fermi care să nuvrea să facă niciun fel de concesii…

CP: Dictatori luminați.
– Dictatura legii, să spunem. E un stat care are nevoie să fieîntărit. Dacă nu vom avea oameni fermi, care să aibă curajul să selupte cu tot acest mediu obișnuit să profite de pe urma statuluiatunci nu vom face nimic. Deci, oameni care să impună dictaturalegii.

CP: Domnul Traian Băsescu este un dictatorluminat?
-Nu. Nu este. Nici măcar un dictator luminat nu este TraianBăsescu. Ca dovadă: ce dictator este ăla care cinci ani de zile efăcut praf de dimineața până seara de presă? Într-o dictatură,presa nu scoate un sunet, așa cum nu scotea pe vremea lui AdrianNăstase.

CP: Dar v-ați dori să fie?
– Nu. Președintele pe care îl avem acum este genul de om care poateimpune respectarea legii, legi ferme, dar departe de a fi undictator pentru că nu are nici măcar pârghiile. Le poate impuneprin puterea proprie, nu prin puterea atribuțiilor.

RF: O dictatură luminată presupune un parlament maisuplu?
– Parlamentul trebuie să fie, așa cum au zis cetățenii, mai suplu,cu un număr mai mic de parlamentari. Buna credință aparlamentaruilor trebuie să se vadă în conținutul legilor.

CP: Ce credeți că s-ar întâmpla dacă am face unreferendum prin care oamenii ar fi întrebați dacă sunt de acord cuintroducerea pedepsei capitale?
-Am citit în ziar că oamenii sunt de acord.

CP: Dumneavoastră sunteți de acord cu pedeapsacapitală?
-Nu.

CP: Și atunci? Vă așteptați ca răspunsul lareferendumul privind reducerea parlamentarilor nesimțiți să fiealtul decât cel care a fost?
– Nu. Știam că oamenii văd cât se muncește în Parlament. Dar dacăs-ar face un referendum și în urma acestuia s-ar decide că sedorește introducerea pedepsei cu moartea probabil că punctul meu devedere nu mai contează. Aici, la referendumul de la Parlament,opinia poporului trebuie respectată.

CP: Sunt situații similare, doamnă! Dacă mâine am faceun referendum prin care poporul ar fi întrebat sunteți de acord săvă crească salariile, cred că răspunsul ar fipozitiv.
– Da. Dar nu suntem în situația de a face referendum pe aceastătemă.

CP: Dacă mâine se va schimba puterea și un dictatorluminat ar face un referendum prin care ar întreba poporul sădesființăm PDL…
– Un dictator luminat niciodată nu ar face așa ceva. Un dictatorluminat în sensul în care am spus-o eu, mai mult în glumă, este unom care cu adevărat vrea să introducă domnia legii și să aperestatul de cei care încearcă să-l calce în picioare.

CP: Atunci, scuzați-mă că vă spun, dar Traian Băsescunu se încadrează în profil.
-Insisit să spun că Traian Băsescu nu are nicio legătură, nicimăcar în glumă cu dictatura.

RF: Trăgând linie, dictatura luminată presupune unpreședinte cu puteri sporite și cu parlamentunicameral.
– Nu. Dictatura luminată poate fi oriunde. Și aici la dumneavoastrăîn birou, poate să aibă cineva un comportament prin care să impunăreguli corecte, nu se referă la președinte.

RF: Deci, se referă la atitudine.
-Sigur că da. La cel care gestionează la un anume moment undomeniu, pe care îl gestionează cu bună credință, dar cu putere, cuforță, încercând să impună respectarea regulilor.

Citește și

EXCLUSIV Elena Udrea, la InterviurileGândul: Cine este adevăratul urmaș al luiTraian

Udrea, la Interviurile Gândul (2).”Vin tot felul de pile să le angajez la minister. De la oameni caremă așteaptă la poartă, până lacolegi”

Udrea, la Interviurile Gândul (3). „Nuștiu ce rată am la credit. Eu mai mult las lucrurile astea pe seamasoțului. Încerc să vând din proprietăți ca să pot să achit acestcredit”

Udrea, la Interviurile Gândul (4). „Eusunt o persoană destul de credincioasă și cred că numai Dumnezeu aputut face să câștigăm”. Plus: informarea de la SRI în cazulVoicu

Udrea, la Interviurile Gândul (6).”Singura autostradă care s-a construit i se datorează domnuluiTraian Băsescu. Ce-i cere luiBerceanu”

Elena Udrea la videochatul Gândul:Femeile au nevoie de mai mult respect, nu sunt pentru legalizareaprostituției