Prima pagină » Interviurile Gândul » Why don’t you come over? Britanicii au răspuns invitației și au venit la Gândul. Concluzia: „Confirm că jumătate dintre românce arată precum Kate. Îi voi trimite și ei un tricou”. EXCLUSIV

Why don’t you come over? Britanicii au răspuns invitației și au venit la Gândul. Concluzia: „Confirm că jumătate dintre românce arată precum Kate. Îi voi trimite și ei un tricou”. EXCLUSIV

Why don’t you come over, am spus noi la sfârșitul lunii ianuarie. Miercuri, au venit.

O delegație de parlamentari britanici condusă de șeful Comisiei de Afaceri Interne din legislativul englez ne-a vizitat redacția, drept răspuns la campania gândul-GMP Advertising și Webstyler, Why don’t you come over, în care am încercat să atacăm, prin umor și mesaje inteligente, stereotipurile referitoare la imigranții români din Marea Britanie.

Laburistul Keith Vaz a venit miercuri pentru a discuta despre aceste stereotipuri, dar și despre stadiul actual al dezbaterii pe tema imigrației în Marea Britanie, un subiect care, a admis și parlamentarul, a creat recent tensiuni puternice între popoarele noastre. Același Keith Vaz care, nu demult, îl chemase în Parlament pe ambasadorul României în Regatul Unit, Ion Jinga, pentru a comenta împreună cu acesta campania „Gundal”, după cum era pronunțat numele ziarului nostru: „Gândul a spus pe site-ul său că jumătate dintre femeile din România arată precum Kate Middleton, iar cealaltă jumătate arată precum sora ei”, spunea Vaz în urmă cu o lună. Miercuri, la finalul interviului acordat în cadrul vizitei lui la redacție, șeful Comisiei de Afaceri spune că s-a convins: cât se poate de adevărat.

Pleacă și cu un tricou care spune asta, tricou pe care spune, râzând, că i-l va da ducesei de Cambridge, pentru a afla cât este de populară în țara noastră.

„Iar unii dintre bărbații români arată ca prințul Charles”, a mai fost observația britanicului.

Nu stau românii pe picior de plecare, dar româncele chiar sunt la fel de frumoase precum Kate

Keith Vaz a fost însoțit miercuri de doi colegi conservatori din aceeași Comisie de Afaceri Interne, dar și de ambasadorul Martin Harris și alți membri ai delegației și ai ambasadei britanice din București pentru a vorbi despre migrație, despre reforma britanică din acest domeniu și cum îi va afecta pe români, dar și pentru a vedea cum percepem noi, de aici, dezbaterea lor pe aceste subiecte.

„Popasul” la gândul a avut loc în contextul vizitei de trei zile a unor parlamentari britanici, care au venit să afle de la sursă câți români se pregătesc la linia de start a emigrării, în vederea unui exod, odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, la 1 ianuarie 2014.

„Într-adevăr, încercăm să aflăm dacă vor fi probleme legate de eliminarea restricțiilor de pe piața muncii pentru cetățenii români, de la 1 ianuarie, anul viitor. Și, ca o notă anecdotică, am acceptat invitația gândul, de a verifica dacă, într-adevăr, jumătate din românce arată precum Kate Middleton, iar cealalată jumătate ca sora ei – pot confirma, din postura de parlamentar britanic, că exact așa e! În egală măsură, o parte dintre bărbații dumneavoastră seamănă cu prințul Charles…”, a declarat Vaz, în cadrul interviului acordat gândul.

Înapoi acasă, dar fără cifre: „Va exista, fără îndoială, o anumită migrație”

Ei, parlamentarii, au acceptat îndemnul nostru – „Why don’t you come over?”. După ei, ne asigură Vaz, vor veni mulți alții.

„Am aflat de această campanie în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Interne. Am menționat-o în timpul dezbaterilor. A fost o campanie care a avut un mesaj: care este nivelul nostru de implicare în Uniunea Europeană? Cred că a fost o campanie excelentă. Am primit și eu un tricou, pe care îl voi lua cu mine, la întoarcere. Confirm că mesajul scris este unul corect. De fapt, cred că îi voi trimite un astfel de tricou și ducesei de Cambridge. Cred că s-ar bucura să afle cât de populară este aici”, a spus britanicul.

Nici el, nici colegii din comisia pe care o prezidează nu se întorc cu mult-așteptatele estimări menite să liniștească retorica tabloidelor și ONG-urilor antiimigraționiste care prezic, din ianuarie, invazia unor „hoarde de români” imaginari. „Cred că este important să demontăm anumite mituri”, a subliniat britanicul, el însuși originar din afara Marii Britanii și una dintre vocile care s-au făcut auzite în ultimele luni, în dezbaterea pe tema migrației.

Unul dintre cele mai mari mituri, a explicat Keith Vaz, este cel legat de numărul mare de români care abia așteaptă data de 1 ianuarie 2014. „Nu cred că e cazul să ne gândim la așa ceva. Va exista, fără îndoială, o anumită migrație. Acest lucru se va întâmpla, e inevitabil, pentru că suntem în Uniunea Europeană, unde există libertate de mișcare”, a punctat britanicul, amintind, însă, un argument folosit des de partea română, inclusiv de ambasadorul nostru din Regat: mulți dintre care au vrut până acum să plece din România, au făcut-o.

„Nu pot să fac acum o estimare pentru că, sincer, nu am toate datele”, a răspuns Vaz, rugat să explice cu ce fel de informații se întoarce acasă, în circumscripția lui, în Parlament.

„Nu a venit nimeni la mine să-mi spună: – Sunteți parlamentar britanic? Luați-mă și pe mine la voi!”

„Am venit însă aici să aflăm punctul de vedere al miniștrilor dumneavoastră, dar și ce au de spus oamenii simpli. Și cred că e corect să facem cunoscute punctele lor de vedere. Nu a existat o dorință a românilor de a pleca în masă din Bucureștiul însorit pentru a veni în Londra, unde cred că la această oră plouă. Nu a venit nimeni la mine să-mi spună: „Sunteți parlamentar britanic? Luați-mă și pe mine la voi, acolo!” Așa ceva pur și simplu nu s-a întâmplat. Și cred că avem deja o idee conturată despre cum stau lucrurile din acest punct de vedere”, ne-a mai spus parlamentarul, fost ministru pentru Europa.

„Vreau să semnalez un lucru: din toate întâlnirile avute, oficialii voștri mi-au transmis că își doresc ca românii să rămână în România și să contribuie la economia țării”, a mai precizat Vaz.

Mesaj pentru români de la „cel mai bun prieten al României din Uniunea Europeană”

Dincolo de mesajul pentru cetățenii pe care îi reprezintă, a ținut să transmită și un mesaj pentru noi, românii: chiar dacă nu ni se pare, țara lui este „cel mai bun prieten al României în Uniunea Europeană”. „Ca prieteni buni, trebuie să colaborăm pentru a găsi rezolvare la orice fel de probleme care apar. Dar avem niște relații excelente. Acestea pot fi dezvoltate”, a spus Vaz.

Pentru că apogeul dezbaterii publice din Marea Britanie pe tema migrației, atins în ianuarie-februarie, a fost intens mediatizat în România, l-am rugat pe Keith Vaz să compare discuția – acum și atunci: cum a evoluat? „Este mai bine ținut în frâu”, a fost răspunsul lui. „E ca atunci când doi prieteni își pot spune deschis, unul altuia, ce cred. Ca prieteni ai voștri, trebuie să facem și noi mai mult pentru a rezolva orice probleme care apar. Discuția legată de acest subiect s-a maturizat. Oamenii înțeleg mai bine cum stau lucrurile”, a continuat parlamentarul.

De ce s-a „aprins” subiectul migrației

Migrația va fi întotdeauna un subiect aprins de dezbateri în UE, a explicat britanicul. Motivul pentru care „a luat foc”, însă, în ultimele luni a fost apropierea datei de 1 ianuarie 2014, deadline-ul care îi ținea liniștiți pe englezi în ceea ce privea migrația est-europeană, după experiența poloneză de acum câțiva ani. „Atunci când se confruntă cu un deadline, oamenii se implică mai mult. Cred că ar fi trebuit să avem această discuție cu un an în urmă. Și să fie una mai constructivă. Ar fi trebuit ca miniștrii și parlamentarii celor două țări să fi discutat aceste lucruri”, ne-a spus Vaz.

„Sincer acum: acest gen de restricții vor fi ridicate și în Germania sau Olanda, nu doar Marea Britanie. Un milion de români se află deja în Italia, iar un alt milion de români în Spania. Noi avem circa o sută de mii”, a adăugat britanicul.

„Germanii simt acum nevoia să vă vorbească frumos, dar nu ei au spus ‘hai să îi lăsăm pe români în UE’, ci noi!”

Deși subiectul migrației este foarte important în toată Uniunea Europeană, există țări care se raportează altfel la români. Spre exemplu, datele de săptămâna trecută ale biroului federal german de statistică, ce anunțau un record de imigranți în 2012, au fost interpretate într-o notă diferită în Germania față de discursul britanic. Pe scurt, nemții comentau că economia lor a avut de câștigat de pe seama românilor.

„Da, poate că germanii simt acum nevoia să spună astfel de cuvinte frumoase. Dar eu am fost ministru al integrării. Din această postură nu i-am auzit atunci pe oficialii germani spunând „hai să îi lăsăm pe români în UE!” Asta, ca să fiu sincer. Tony Blair a fost cel care a venit aici, în România, și a urnit lucrurile în această direcție. Alte țări pot spune lucruri diferite acum”, a replicat Keith Vaz.

După ce s-a stins subiectul „hoardelor de români” care ar urma să meargă în Marea Britanie din 2014, a apărut un altul: reforma sistemului de imigrație din această țară, astfel încât – cel mai important – să se împiedice abuzurile din serviciile sociale. Concret, ce trebuie să știe românii despre această reformă?, a fost întrebarea noastră pentru Keith Vaz.

„Reformele anunțate de premierul Cameron vizează îmbunătățirea sistemului și sunt încântat că premierul Victor Ponta sprijină aceste reforme. Este vorba despre abuzurile comise în sistemele de servicii sociale, care apar în toate statele europene. Nicio țară nu e scutită de acesastă problemă. În fiecare stat european, un cetățean care își plătește taxele are dreptul să știe că banii săi sunt folosiți cum trebuie. E valabil în România, în Franța sau Marea Britanie”, și-a început răspunsul parlamentarul englez.

Reforma sistemului și trista prietenie anglo-română de la Eurovision

Un exemplu în discuția despre reformă este condiționarea alocației pentru copil de dreptul de rezidență: „Dacă ceri alocație pentru copil, acel copil trebuie să aibă drept de rezidență în statul de la care soliciți acea alocație. E adevărat, foarte puțini români solicită alocație pentru copii. Dar vrem să ne asigurăm că această politică se adoptă oriunde în UE.
Sunt convins că România va proceda astfel, la fel și Franța sau Polonia. Consider că toate statele membre UE sunt conștiente că trebuie să acorde prioritate celor care își plătesc taxele și impozitele”.

În încheierea interviului nostru, Keith Vaz a ținut să menționeze încă o dată relațiile excelente dintre țările noastre, folosind un exemplu de actualitate: „Am fost foarte bucuros să constat sâmbătă, la concursul Eurovision, că românii au votat pentru Marea Britanie, iar britanicii au votat pentru România. Nu există exemplu mai bun care să demonstreze această simpatie reciprocă dintre popoarele noastre”. Iată cum dezamăgirea locurilor 13 și 19 poate uni în prietenie două popoare cu pretenții de performanță muzicală.

Campania Gândul pentru Marea Britanie: de la afișe la couch-surfing

Campania „Why Don”t You Come Over” a ajuns să fie preluată în peste 100 de materiale din presa internațională, dintre care case de presă prestigioase precum BBC, Time, Associated Press, Financial Times, Reuters, dar și în Huffington Post sau la postul britanic de televiziune Channel 4. Reacțiile publicului au fost copleșitoare – peste 5.000.000 de impresii în presa românească, peste 1.500.000 impresii pe Facebook, 49.000 impresii pe Twitter, peste 17.000 impresii pe bloguri și în comentarii, peste 60.000 comentarii în presa românească online.

Campania gândul a continuat, cu sprijinul Webstyler, cu un nou proiect: un site de couch-surfing dedicat britanicilor. Peste 300 de români și-au pus la dispoziție canapelele pentru turiștii britanici care vor să vină în vizită în România și vor să cunoască viața reală și oamenii, fără filtrul agențiilor de turism.

De asemenea, a fost creat un site de anunțuri cu locuri de muncă pentru britanicii dornici să lucreze în România. După cum era de așteptat, au existat doar doi amatori.

Până la urmă, gândul a mers până la capăt și a pus în aplicare ceea ce Guvernul britanic dădea semne că ar fi vrut să facă în presa românească: a cumpărat o pagină de reclamă în prestigiosul The Guardian, cu un mesaj din partea românilor către premierul britanic David Cameron.

LOTO, LOTO 6/49. Astăzi au loc noi extrageri LOTO. Reporturi uriașe la LOTO 6/49 și Joker

Autor