400 de angajați au venit la job, dar au aflat că au fost concediați. Povestea companiei de milioane de dolari, care a dispărut peste noapte
Zirtual le-a trimis un email tuturor angajaților, din senin, în care îi anunță că își suspendă toate activitățile pentru a se reorganiza.
Veștile au venit ca o lovitură pentru angajați și clienți, deoarece Zirtual funcționa optim cu câteva ore înainte de anunțul închiderii companiei.
Compania și directorul executiv al acesteia, Maren Kate Donovan (foto), nu au dorit să discute cu jurnaliștii de la Business Insider.
Cu 13 ore înainte de închiderea bruscă a companiei, Zirtual accepta noi clienți și banii acestora. Directorul executiv al companiei, Maren Kate Donovan, a vorbit în urmă cu trei săptămâni cu jurnaliștii de la Fortune despre transparența de la Zirtual, spunând că angajații au nevoie de timp pentru a se integra: „Motivul? Dacă angajații mei nu cunosc anumite lucruri, întreaga afacere va avea de suferit. Cu cât echipa este mai familiarizată cu mecanismele companiei, cu atât este mai bine. Oferă-le angajaților timp să se acomodeze, fii transparent”.
Donovan nu s-a ținut însă de cuvânt și le-a trântit angajaților săi ușa în față. Aceștia se simt acum dezorientați și nu știu de ce s-a luat decizia de închidere a Zirtual.
„M-am trezit în această dimineață crezând că va fi una obișnuită. Urma să-mi beau cafeaua, să discut cu un client”, a declarat Carol Murrah, care a lucrat doi ani și jumătate pentru Zirtual.
Foștii angajați au declarat că Zirtual s-a aflat într-o perioadă de angajări masive în ultimele 18 luni. Astfel, numărul angajaților a crescut de la 150 la 400 de angajați.
Jason Calacanis, unul dintre investitorii în companie, a declarat că startup-ul avea probleme cu „acumularea de capital”.
Nimeni nu pare să știe exact de ce s-a închis startup-ul Zirtual. Chiar dacă a strâns 5,5 milioane dolari, aceste runde de finanțare au fost de fapt de creditare, inclusiv cele din iulie 2015.
La început, Zirtual a fost un serviciu de asistență virtuală de 99 dolari pe lună. Compania a rămas fidelă unor planuri de afaceri care i-ar fi putut aduce sfârșitul brusc.
Calacanis a scris pe Twitter că a fost înștiințat de abia sâmbătă de problemele companiei și speră într-o remediere a situației. Foștii angajați sunt însă mai pesimiști și spun că nu știu dacă își vor lua salariile pentru munca din ultima săptămână.
În ciuda lipse de comunicare a companiei Zirtual, foștii angajați și-au făcut un grup pe Facebook, unde vor ține legătura. Aceștia vor să se „autoeduce” pentru a se transforma în contractori, pentru a-și păstra vechii clienți și a-și reconstrui carierele, „retezate” atât de abrupt.
„Există 400 de angajați care au fost anunțați că au rămas fără job în această dimineață. Ei sunt disponibili pe piața muncii. A fost o mișcare proastă. Nu mai am cuvinte”, a declarat fostul angajat Daniell Wells, care lucra pentru Zirtual din luna februarie.