Un consorțiu format din cercetători europeni a realizat un ochi artificial, numit Curved Artificial Compound Eye (CurvACE), care reproduce arhitectura ochilor compuși ai insectelor. Acesta va fi utilizat pe roboți, în sisteme de evitare a coliziunii, tehnologii de supraveghere și pentru studierea modului în care văd insectele.
Ochii insectelor au avantajul că oferă un câmp vizual foarte larg, fiind foarte buni pentru detectarea mișcărilor. Cei care au încercat să omoare muște au observat că acestea reacționează foarte rapid la obiecte aflate în mișcare la viteză mare, chiar dacă acestea vin din spatele muștei.
În acest moment, majoritatea camerelor video sunt bazate pe arhitectura ochilor simpli. Este vorba, în fond, de o cutie cu o lentilă și o retină. Ochii compuși oferă un câmp vizual foarte larg deoarece sunt realizați din mii de ochi mici.
Dezavantajul ochilor compuși este rezoluția mai mică. Pentru a avea aceeași rezoluție ca un ochi simplu, un ochi compus trebuie să fie foarte mare. Dacă un om ar avea un ochi compus, acesta ar trebui să aibă dimensiunile capului pentru a oferi aceeași rezoluție ca un ochi simplu, susțin cercetătorii.
Oamenii de știință spun că ochiul de insectă artificial oferă aceeași rezoluție ca un ochi compus de muscă.