O instanță din SUA a decis că cei care folosesc Gmail nu trebuie să se aștepte să aibă parte de intimitate, transmite Business Insider. Decizia a fost luată într-un proces intentat Google de mai mulți utilizatori ai serviciului său de e-mail, deranjați de practicile companiei privind intimitatea. Avocații gigantului online au amintit în justiție de un precedent din 1979, în care s-a decis că oamenii care cedează de bună voie informații către terți nu trebuie să se aștepte ca acele informații să rămână private.
Așa cum expeditorul unei scrisori nu poate fi suprins de faptul că aceasta ar putea fi deschisă de o altă persoană decât destinatarul, de exemplu de un asistent al acestuia, la fel se întâmplă și în cazul e-mailurilor. Utilizatorii nu ar trebui să se aștepte la intimitate, a decis justiția în procesul intentat de utilizatori companiei Google.
„Google a recunoscut în sfârșit că nu respectă intimitatea. Dacă îți pasă de intimitatea corespondenței tale, nu folosi Gmail”, a declarat John M. Simpson, directorul organizației Consumer Watchdog.
Faptul că Google poate accesa oricând e-mailurile utilizatorilor a fost recunoscut de fostul director executiv al companiei, într-un interviu acordat canalului de televiziune CNBC. „Dacă ai ceva ce nu dorești ca lumea să știe, poate că nu ar trebui în primul rând să vorbești despre acel lucru”, a declarat, în 2009, Erich Schmidt, actualmente președintele executiv al Google.
Eric Schmidt – Foto: AFP/Mediafax
El a mai făcut și alte declarații șocante. „Dacă nu vă convine faptul că vă filmăm locuința (pentru serviciul Street View – n.r.), puteți sa va mutați”, declara, la postul CNN, șeful Google, lăsându-i pe prezentatori cu gura căscată. Urecheat probabil puțin de departamentul de PR al gigantului serviciilor online, Schmidt și-a cerut ulterior scuze, însă nu pentru că ar fi zis asta, ci pentru că nu s-ar fi făcut bine înțeles. Cu o altă ocazie, Schmidt a declarat: „Dacă ne uităm la mesajele tale și la locul în care te afli și folosim inteligența artificială, putem prezice unde dorești să mergi. (…) Arată-ne 14 poze de-ale tale și îți vom spune cine ești. Crezi că nu găsim 14 poze cu tine pe internet?”