Au cerut 19.000 de dolari pe Internet, au primit 95.000. Românii care au dat lovitura „DINTR-O JOACĂ”
Firma NSKN Games a fost înființată în aprilie 2011, cu scopul de a dezvolta și publica jocuri de societate originale. „Am pornit cu o echipă formată din patru acționari (Andrei Novac, Agnieszka Kopera, Florin Neacșu și Vlad Sladariu) și în același timp prieteni și am avut ca punct de pornire interesul comun pentru jocuri de societate și toți credem în aceeași filosofie – aceea că jocurile reprezintă un mod distractiv și inteligent de petrecere a timpului liber”, povestește pentru gândul Andrei Novac (foto), Executive Manager la NSKN Games și unul dintre fondatori.
Din echipa care a pus bazele firmei fac parte trei români și o poloneză. Pas cu pas au fost aduși noi specialiști, oameni pasionați de jocuri de societate și care aveau experiență în domeniu. „Fiindcă noi am lucrat de la început de la distanță, ne-a foat ușor să aducem în firma oameni indiferent de naționalitate, bazat doar pe valoarea pe care au putut-o aduce. În acest fel am ajuns la lucram cu artiști din Spania, Italia sau Statele Unite. Dacă la început am încercat diverse colaborări, începând din 2014 avem o echipă stabilă de colaboratori cu care vom lucra în continuare”, spune Novac.
În ce constă jocul
„Progress: Evolution of Technology” este bazat pe cărți de joc ilustrate. Jucătorii trebuie să cerceteze tehnologii și să dezvolte o civilizație, în perioada 10.000 î.e.n. – 1740. Fiecare jucător își ghidează națiunea într-o călătorie care începe la primele semne ale dezvoltării tehnologiei și până la primele semne ale revoluției industriale, în secolul 19.
Potrivit lui Andrei Novac, jocul se adresează în primul rând celor pasionați de jocuri de societate, dar într-o mare măsură și celor care vor să încerce acest tip de hobby și sunt în același timp dornici să cunoască mai multe despre istoria tehnologiilor din cele mai vechi timpuri până la prima revoluție industrială. El detaliază: „Diferența majoră între Progress: Evolution of Technology și alte jocuri de pe piață este că se axează doar pe dezvoltarea unui arbore tehnologic. Sunt multe jocuri pe piață care folosesc acest aspect al cercetării de tehnologii, dar în acestea tehnologia nu este subiectul, scopul jocului. Noi am creat jocul pentru aceia care sunt la fel de pasionați de istoria tehnologiei ca și noi și pentru cei care vor să învețe mai multe despre acest domeniu”.
Primele patru jocuri de societate dezvoltate de NSKN Games au fost lansate pe piață în perioada 2011 – 2013 și toate s-au bucurat de succes internațional. Acestea au fost publicate în limba engleză și au avut un tiraj de peste 10.000 de exemplare. În aprilie 2014, firma a lansat jocul de societate „Praetor” și pentru prima dată a dezvoltat un produs cu o rețea de parteneri din mai multe țări, publicând jocul în 7 limbi (engleză, franceză, germană, poloneză, română, japoneză și coreeană). Cu un tiraj de 7.500 de exemplare, Praetor a ajuns în peste 30 de țări de pe patru continente. „Și cu acest produs vânzările inițiale au fost peste așteptări, ceea ce ne-a determinat să ne pregătim pentru o a doua ediție în toamna acestui an”, spune Novac.
De ce au ales finanțarea prin Kickstarter
Andrei Novac spune că principalul motiv pentru care au ales o platformă de crowdfunding pentru jocul „Progress” este că folosind această metodă nouă de finanțare, au putut să-și prezinte ideea direct către consumatorul final, fără intermediari. „În al doilea rând, fiindcă piața jocurilor de societate este foarte competitivă, crowfunding-ul este o metodă foarte bună de evaluare a calității produselor pe care urmează să le lansăm. Avem contact cu oameni care sunt pasionați de tot ce înseamnă jocuri de societate, au multă experiență cu acest tip de produse și ne pot oferi păreri foarte sincere și foarte bine fondate”, explică Novac.
Nu în ultimul rând, potrivit lui, Kickstarter este un instrument de marketing foarte puternic. Un produs finanțat prin Kickstarter aduna câteva sute și uneori mii de susținători, însă sunt alte câteva mii de persoane care sunt interesate și așteaptă că produsul respectiv să ajungă în magazine și rețele de distribuție.
Jocul „Progress: Evolution of Technology” a primit prin Kickstarter o finanțare cu 500% mai mare decât se așteptau dezvoltatorii, de la peste 2.000 de susținători. Cifra i-a luat prin suprindere pe cei de la NSKN Games. „Am pornit proiectul fără așteptări majore, însă am fost pregătiți de orice rezultat până la 100.000 de dolari. Cu cât am câștigat mai mulți susținători, am adăugat noi componente și funcționalități care au adus noi suporteri și doar în acest fel am putut atinge această cifră impresionantă. Însă acest succes ne obligă să muncim mai mult pentru că o parte foarte importantă este să respectăm termenele de finalizare și livrare pe care le-am promis”, ne-a spus Novac.
De ce boardgames, și nu aplicații mobile
În era aplicațiilor mobile, se pune întrebarea de cei de la NSKN Games nu au transformat ideile lor în jocuri pentru smartphone-uri și tablete. Novac nu exclude posibilitatea lansării și de aplicații, însă spune că afacerea a luat nașterea din pasiunea fondatorilor pentru jocuri de societate: „Jocurile de societate sunt pasiunea noastră și preferam să facem ceea ce știm mai bine. Este posibil ca în viitorul apropiat să intrăm și pe piața de aplicații mobile, însă doar împreună cu parteneri care au experiența și cunoștințe în domeniu”.
Succesul jocurilor s-a tradus în succes în afaceri
Cifra de afaceri din acest an a NSKN Games va ajunge la aproximativ 150.000 de euro. „În acest moment putem spune fără îndoială că NSKN Games va avea profit în 2014″, a declarat Novac.
Această cifră reprezintă o creștere anuală de peste 100%, iar managerul estimează că în anii care urmează NSKN va păstra un ritm de creștere de peste 75%.
Review-ul jocului: