Big Data ar putea contribui cu 206 miliarde de euro la economia UE până în 2020. RAPORT

Publicat: 29 01. 2014, 19:40

Big Data are potențialul a contribui cu 206 miliarde de euro la economia europeană până în 2020, potrivit raportului „Big & Open Data in Europe”, realizat de Institutul pentru Studii Economice din Varșovia și sponsorizat de Microsoft. Astfel, datele mari și deschise ar putea reprezenta o creștere de 1,9% pentru produsul intern brut al Uniunii.

Big Data este considerat la ora actuală unul din cele patru megatrenduri în tehnologie, alături de cloud, social media și mobilitate. Termenul poate fi definit ca „informațiile păstrate și prelucrate în cantități imense, datorită unor medii de stocare mai ieftine, unor metode de procesare mai rapide și unor algoritmi mai performanți”, potrivit cărții „Big Data: A revolution that will transform how we live”, de Viktor Mayer-Schönberger și Kenneth Cukier. Mai simplu, datele mari pot fi definite ca informațiile adunate de sisteme automate, senzori sau introduse manual.

Potrivit celor mai recente studii, 90% din datele care există astăzi în lume au fost generate în ultimii doi ani, iar volumul de date generat într-o zi se dublează o dată la 40 de luni.

Conform raportului „Big & Open Data in Europe”, creșterea pe segmentul datelor mari și deschise va fi resimțită în toate statele membre, fiind identificate sub-regiuni în care impactul în PIB va fi diferențiat: pentru statele nordice (2,2%) , pentru noile state membre (1,9%) și pentru statele din sudul Europei (1,6%). Sectoarele cele mai predispuse la creștere includ comerțul (47 mld. de euro), producția (45 mld. de euro), administrația publică (27 mld. de euro) și sănătatea (10 mld. de euro).

„Europa poate beneficia substanțial prin inovație și prin creștere economică din adoptarea la scară largă a soluțiilor bazate pe date mari și deschise. La nivelul Uniunii Europene, crearea unei piețe digitale cu adevărat unice ar reduce costurile de intrare în industria big data și ar permite crearea de soluții IT&C mai simple, disponibile în întreaga Uniune Europeană, care să reducă costurile pentru consumatori și sectorul public. Provocarea este de a încorpora datele mari și deschise într-o agendă de reformă mai amplă a Europei – una care să reflecte realitățile economice post-criză și care să genereze noi motoare de creștere economică pentru viitor”, a declarat Maciej Bukovski, Președintele Institutului pentru Studii Economice din Varșovia.