BlackBerry va fi preluată de un grup de investitori și se va delista de la bursă

Publicat: 24 09. 2013, 10:52
Actualizat: 24 09. 2013, 10:52

BlackBerry, cândva liderul pieței smartphone-urilor, se va delista de la bursă și va fi preluată, pentru 4,7 miliarde de dolari, de un consorțiu condus de grupul canadian de asigurări Fairfax Financial Holdings, cel mai mare acționar al companiei.

Consorțiul a oferit un preț de 9 dolari pe acțiune, cu 3,1% peste cotația bursieră a BlackBerry de la finalul ședinței de vineri, potrivit Bloomberg.

Compania canadiană a anunțat vineri că a acumulat un stoc de smartphone-uri nevândute în valoare de aproape 1 miliard de dolari și că va concedia 4.500 de angajați, reprezentând 40% din personal. BlackBerry a precizat că anticipează cele mai slabe rezultate finaniare din ultimii 6 ani.

Investitorii caută finanțare pentru preluarea producătorului de telefoane și negocierile continuă, iar tranzacția depinde încă de procesul de due diligence.

Acordul preliminar, anunțat luni seară, vine după mai mulți ani de declin pentru BlackBerry. Fostul lider al pieței smartphone-urilor, a cărui valoare de piață depășea 80 miliarde de dolari în 2008, nu a reușit să țină pasul cu ascensiunea rapidă a Apple, Google și Samsung, iar ultima încercare a companiei de a reveni în competiție, cu un nou sistem de operare și smartphone-uri adaptate cerințelor consumatorilor, a eșuat.

Consorțiul condus de Fairfax va evalua în următoarele șase săptămâni situația financiară și operațională a companiei. Între timp, directorul general al BlackBerry, Thorsten Heins, va analiza împreună cu o comisie internă dacă mai există alte opțiuni pentru supraviețuirea companiei.

Componența consorțiului nu este cunoscută în prezent, în principal deoarece s-ar putea modifica semnificativ odată cu atragerea de finanțare pentru tranzacție.

Fairfax are o participație de 9,9% la BlackBerry, în valoare de 457 milioane de dolari la cotațiile bursiere actuale. BlackBerry este creditată cu inventarea primelor smartphone-uri de succes, în urmă cu mai bine de 10 ani, și a avut pentru o perioadă îndelungată monopol pe piața business și în zona agențiilor guvernamentale, datorită funcțiilor avansate de securitate. Compania nu a ținut pasul cu evoluția pieței după apariția iPhone și a smartphone-urilor Android, care au adus o mai bună experiență de utilizare, în special în ceea ce privește navigarea pe internet, și o gamă mai variată de aplicații.

Cota de piață a BlackBerry a scăzut la 2,9% în trimestrul al doilea, față de 4,9% în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor IDC. Platforma Windows Phone dezvoltată de Microsoft a depășit BlackBerry în această perioadă, urcând pe locul al treilea pe o piață dominată de Apple și Google.

BlackBerry deținea la jumătatea anului cash și lichidități de 2,8 miliarde de dolari. Prețul de achiziție reprezintă numai 17% din vânzările înregistrate în ultimele 12 luni, de 11,3 miliarde de dolari.

Microsoft a convenit recent preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia pentru 5,4 miliarde euro, reprezentând 42% din vânzările din ultimul an.