Ce loc „codaș” ocupă România la competențele digitale în ciuda numeroșilor specialiști în IT

Ce loc codaș ocupă România la competențele digitale în ciuda numeroșilor specialiști în IT
Publicat: 21/01/2017, 16:00
Actualizat: 07/06/2018, 05:35

Numărul mare de specialiști IT din economie este unul dintre motivele pentru care România nu ocupă ultima poziție din Uniunea Europeană (UE) în domeniul competențelor digitale. Când vine vorba de integrarea tehnologiei în mediul de afaceri însă, România se plasează pe locul 28 din 28, potrivit studiului Ipsos Mori.

Întrebați, 84% din respondenții români (lucrători IT din companii mici și mijlocii) au declarat că se simt pregătiți să folosească aplicațiile și dispozitivele pe care le au la dispoziție în companie, comparativ cu doar 59% în Europa Occidentală. În același timp însă mai puține dintre companiile românești au un website (55%) sau o zonă online dedicată clienților (16%) față de media occidentală (69% respectiv 21%).

Un alt aspect relevat potrivit studiului constă în atitudinea pozitivă cu care afacerile românești privesc epoca digitală raportat la cele din vestul Europei – respondenții consideră că tehnologia le va ajuta și fluidiza deciziile operaționale și strategice (79% în România versus 59% în Vest) sau le va aduce mai multe date relevante despre clienți (67% față de 53%).

În ceea ce privește mobilitatea angajaților, România are în continuare o rată scăzută față de majoritatea statelor europene, 7 din 10 angajați declarând că trebuie să fie prezenți la birou pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu; totuși, se constată o creștere a flexibilității față de 2015, când 8 din 10 angajați declarau că trebuie să fie prezenți la birou pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu.

Foarte puțini dintre cei ce activează în domeniul informaticii simt că tehnologia digitală a avut un impact negativ asupra activității lor. Opt din zece (80%) spun că a avut un impact pozitiv asupra abilităților lor, trei sferturi confirmă același impact pozitiv cu privire la capacitatea lor de a inova (75%), cooperarea între echipe (76%) și motivația lor de la locul de muncă (74%).

Aceiași lucrători din România sunt în general de acord că tehnologia le îmbunătățește relația cu clienții și le permite să își dezvolte afacerea. Șapte din zece (71%) sunt de acord că sunt în măsură să rămână conectați cu clienții și să își îmbunătățească loialitatea clienților, în timp ce într-o proporție similară sunt de acord că tehnologia le permite să construiască relații mai bune cu clienții existenți (73%).

Lucrătorii români din sectorul IT consideră că dezvoltarea de competențe (49%) și strategia companiei lor (43%) sunt cele mai mari provocări interne cu care companiile lor se vor confrunta în următoarea perioadă. Două cincimi menționează, de asemenea, inovarea de noi produse și servicii (38%), vânzările companiei și strategia de marketing (38%).

Factorii de decizie români estimează că vânzările și strategia de marketing vor reprezenta provocările cele mai stringente cu care organizația se va confrunta în următoarele 12 luni; trei sferturi (76%) menționează acest lucru. În același timp, și aceștia sunt de acord că dezvoltarea competențelor angajaților (72%) și strategia companiei (72%) sunt, de asemenea, probleme care cer atenție specială.

La capitolul protecția datelor, 80% din angajații chestionați în România simt că informațiile proprii sunt protejate oriunde s-ar afla, comparat cu 67% în vestul Europei. Între manageri, 79% sunt de aceeași părere când vine vorba de datele firmei, față de 58% în Europa occidentală. Dintre aceiași manageri, 72% declară că afacerea lor dispune de protecție avansată a datelor față de media vestică de 54%.

Pe de altă parte, un raport Microsoft Security arată că țara noastră are rate de apariție a riscurilor de securitate consistent superioare mediei mondiale (31,3% versus 20,8% pentru trimestrul al patrulea din 2015) și o medie mai mare de calculatoare detectate ca fiind infectate (36,4 din 1.000 față de 16,9 media mondială).

Ipsos Mori a realizat în 2016, pentru Microsoft, un studiu la nivel european printre companiile mici și mijlocii – categorie care formează aproape 99% din totalul companiilor de pe continent. Studiul a abordat teme legate de folosirea datelor și a tehnologiilor de ultimă oră pentru a atrage noi clienți, a crește productivitatea și a inova în domeniul de activitate în care activează.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar