Andrew Moore, decan al facultății de informatică de la Carnegie Mellon University, arată că mașinile efectuează deja multe dintre „sarcinile plictisitoare ale funcționarilor”, computerele fiind capabile să ajute avocații să pregătească milioane de documente pentru procese, relatează The Telegraph.
„Unul după altul, veți vedea că activități despre care credeam că necesită inteligența personală pot fi automatizate”, a spus Moore în timpul unui seminar la Davos.
În opinia sa, multe dintre profesiile despre care oamenii cred că necesită inteligență, cum sunt profesiile de avocați și de medici, pot fi automatizate în mare măsură, iar carierele de acest tip s-ar putea restrânge.
Zhang Ya-Qin, președintele Baidu, cea mai mare companie chineză care oferă servicii de căutare pe Internet, consideră că robotizarea îi poate face pe oameni mai leneși și mai dependenți de tehnologie.
„Pe măsură ce computerele devin mai inteligente și oamenii vor fi mai dependenți de acestea, ei vor deveni mai puțin inteligenți și mai leneși, pentru că nu vor mai gândi atât de mult cum o fac în mod normal. Acesta este un motiv de îngrijorare”, a spus el.
În pofida acestor avertismente, participanții la discuții au fost de acord că perspectiva generală a pieței muncii rămâne pozitivă, rolurile urmând să evolueze către sectoare mai creative.
Cercetările recente efectuate de University of Oxford arată că terapeuții, angajații din sectorul sănătății și cel social sunt cel mai puțin expuși la riscul automatizării, în timp ce angajații în activități de telemarketing și agenții de asigurări sunt în cel mai mare pericol.
„Există unele domenii în care ne vom folosi mai mult de roboți pentru a ajuta oamenii, care vor rămâne titularii unor roluri precum învățarea copiilor mici sau îngrijirea acestora, activități pentru care este nevoie de grijă și interacțiune umană”, a explicat Moore.
În opinia sa vor avea loc schimbări extraordinare, dar lucrurile pe care le vor face oamenii cu ajutorul robotizării vor deveni mai interesante.
Christopher Pissarides, deținătorul unui premiu Nobel în Economie, și Erik Brynjolfsson, profersor la MIT, avertizează că autoritățile vor fi nevoite să reinventeze complet sistemele educaționale, pentru a se adapta schimbărilor care vor fi aduse de creșterea automatizării.
Ei au spus că încurajarea antreprenoriatului este esențială.
„Este dificil să înveți mașinile să fie cu adevărat creative. Este practic imposibil ca un robot să vină cu o idee nouă de afaceri”, a arătat Brynjolfsson.
Stuart Russell, profesor de informatică la University of California, Berkeley, este foarte optimist că mașinile pot îmbunătăți standardul de viață al oamenilor.
„Dacă inteligența artificială poate amplifica inteligența noastră, atunci am putea vorbi despre o epocă de aur a umanității, cu posibilitatea eliminării bolilor și a sărăciei, facilitată de tehnologie”, a spus Russell.
Cu toate acestea, Russell crede că automobilele autonome sunt la ani distanță de a deveni o prezență obișnuită în trafic, computerele nefiind încă suficient de inteligente pentru a controla toate situațiile posibile.