Ce se întâmplă când generația Facebook dă „check-in” la un interviu de angajare și i se pune această întrebare simplă: „Nu știu, frate, habar nu am”
Analfabetismul digital se referă la cunoștințele reduse pe care o persoană le are privind utilizarea tehnologiilor, mai ales cele necesare pe piața muncii.
Deși mulți români au smartphone-uri, conturi de Facebook și tablete, majoritatea nu stăpânesc tehnologii mult mai importante pentru ei, necesare pentru a-și câștiga existența. Este vorba de programe precum Excel, Word, Outlook sau PowerPoint.
Stirile Pro TV prezintă un dialog, legat de programul Excel, dintre un angajator și un tânăr candidat:
Angajator: „Stiti să faceți o sumă simplă în Excel?”
Candidat: „Nu. Nu știu, frate, habar nu am”.
Angajator: „Selectezi și acum click”.
Candidat: „Super. Trebuie să mă simt prost că nu știam asta?”
CE estimează că aproximativ 40% din angajații din România sunt analfabeți digital. Asta în condițiile în care analistii Comisiei estimează că, începând cu 2015, peste 90% din locurile disponibile pe piața muncii vor avea ca cerință obligatorie cunoștinte de bază privind alfabetizarea digitală.
Avem internet de mare viteză, dar nu are cine profita de el
România deține în continuare o poziție fruntașă când vine vorba de viteza conexiunilor digitale dar, dacă la nivel european doar 20% din populație nu a utilizat vreodată internetul, la noi în țară procentul este dublu (42%), se mai arată în raportul CE. „Acest fapt se reflectă la nivelul forței de muncă unde, dacă în Europa 39% dintre angajați și potențialii angajați dețin competențe digitale insuficiente și doar 14% nu posedă deloc abilități digitale, în România 83% din forța de muncă nu deține competențe digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeți digital”, se arată într-un comunicat al ECDL România.