Prima pagină » IT&C » Ce spun antreprenorii români despre introducerea taxei anuale pe domeniile .ro: „Modul în care se introduce plata nu este în regulă”

Ce spun antreprenorii români despre introducerea taxei anuale pe domeniile .ro: „Modul în care se introduce plata nu este în regulă”

Ce spun antreprenorii români despre introducerea taxei anuale pe domeniile .ro: „Modul în care se introduce plata nu este în regulă
Introducerea unei taxe anuale pentru domeniile .ro este un lucru firesc și comun în alte tăƒri, însăƒ modul în care se dorește introducerea acestei plăți nu este în regulă, considerăƒ antreprenorii români cu afaceri în mediul digital.

Introducerea unei taxe anuale pentru domeniile .ro este un lucru firesc și comun în alte țăƒri și poate ajuta la dezvoltarea unei platforme de gestionare a domeniilor mai bună, însăƒ modul în care se dorește introducerea acestei plăți nu este în regulă, considerăƒ antreprenorii români cu afaceri în mediul digital. 
 
„Plata anuală e o uzanță comună pentru domeniile de internet, iar faptul că se introduce și la noi mi se pare firesc. Rămâne de văzut care va fi cuantumul anual al acesteia. Dacă va fi prea mare probabil va încuraja migrarea spre domenii .com, .eu”, a declarat, pentru gândul, Dan Vârtopeanu, managing partner Breeze Mobile, agenție de marketing mobil din cadrul grupului Leo Burnett. El nu este de acord, însăƒ, cu modul în care se dorește introducerea acestei plăți: „Ar fi trebuit consultate asociațiile care reprezintă interesele utilizatorilor înainte de elaborarea proiectului, nu acesta să fie publicat în formă finală spre o consultare publică, care acum e mai mult formală”.

„Nu au dovedit că sunt capabili să construiască o platformă decentă pentru gestionarea domeniilor”
 
Și Alexandru Lăƒpușan, directorul executiv al companiei Zitec, care dezvoltăƒ aplicații web, considerăƒ căƒ este normalăƒ introducerea unei taxe anuale pentru domeniile.ro. „Domeniile neutilizate vor fi eliberate și, poate, folosite de altcineva. Sper însă că instituția responsabilă din România (Institutul Național de Cercetare în informatică prin departamentul România Top Level Domain – n.r.) să arate transparențăƒ, cum se vor folosi aceste fonduri și mai ales să le ofere clienților, celor ce plătesc această viitoare taxa anuală, instrumente decente pentru gestionarea domeniilor”, a declarat el, pentru gândul.

Lăpușan spune că până în prezent cei de la Registru nu au dovedit că sunt capabili să construiască o platformă decentă pentru gestionarea domeniilor. „M-ar bucura dacă acest lucru s-ar schimbă acum că peste noapte vor avea la dispoziție sume considerabile”, a adăugat directorul executiv al Zitec. 
 
RoTLD susține că,ƒ prin introducerea taxei pe perioadă determinată (anuală) Registrul va beneficia de informații actualizate în ceea ce privește domeniile active, domeniile folosite și cele nefolosite, va putea debloca domeniile achiziționate și nefolosite în vederea punerii la dispoziția utilizatorilor a dreptului de folosință a numelor respective.
 
Potrivit lui Gheorghe Șerban, director executiv Asociația furnizorilor de internet (ANISP), suma maximăƒ care s-a adus în discuție, la întâlnirile cu reprezentanții ICI, pentru taxa anualăƒ pe domeniile .ro a fost de 10 euro. Dacăƒ va avea aceastăƒ valoare, taxa este destul de mare, raportatăƒ la puterea de cumpăƒrare a românilor. ÎÂŽn SUA, sunt companii care oferăƒ domenii pe Top Level Domain-ul .com pentru 8-10 dolari pe an, iar un domeniu .de costăƒ în Germania echivalentul a 12,5 dolari pe an. În acest moment, taxa unică de înregistrare a unui domeniu .ro este de 51 de dolari.
 
ÎÂŽn România, 710.000 de pagini web folosesc TLD-ul.ro. Dintre acestea, 36% sunt alocate unor persoane fizice, iar 64% unor persoane juridice.  

Domeniile.ro pot fi achiziționate fie direct de la RoTLD, fie de la companiile care le oferă la pachet cu alte servicii web, precum găzduirea online. Una din companiile care oferă în România domenii .ro este Hostway. „Din perspectiva noastră, introducerea rezervării anuale de domenii .ro este o schimbare binevenită. În acest moment foarte multe domenii .ro sunt blocate pentru că au fost rezervate de societăți/persoane care fie nu mai există, fie nu au o evidență a domeniilor respective. De altfel, RoTLD nu permite o interogare a domeniilor înregistrate pentru o persoană fizică/juridică. Prin urmare, până acum, dacă înregistrai 20 de domenii și nu țineai o evidență sau pierdeai evidența respectivă, nu era nicio modalitate să afli, după o perioadă, ce domenii îți aparțin”, a declarat, pentru gândul, Ioana Hreninciuc, director comercial la Hostway.

Potrivit ei, domeniile rămâneau rezervate pe o perioadă nedeterminată, nu puteau fi reînregistrate de altcineva, dar nu erau nici folosite. „E foarte posibil ca multe domenii valoroase să fi fost rezervate în anii 90 și să nu fie folosite pentru că societățile respective fie s-au dizolvat, fie nu mai știu efectiv ce domenii dețin”, continuă Hreninciuc.

Potrivit acesteia, modelul de rezervare pe o perioadă nedeterminată descurajează partenerii RoTLD și, mai departe, influențează negativ dezvoltarea online a IMM-urilor din România.

Partenerii RoTLD vor ca Registrul să nu mai vândă domenii

Prima dată scandalul dintre parteneri și RoTLD a început în 2010, însă continuă și acum. Prin RoTLD sunt vândute, potrivit Hostway, jumătate din domeniile .ro. În 2011 s-au vândut în România circa 85.000 de domenii .ro. „Pentru ca un business să poată genera minim 10.000 euro pe lună din care să își permită să plătească angajați, chirie și să întrețină serviciul de vânzare domenii, ar trebui să vândă 893 domenii.ro pe lună sau un total de 10.716 domenii.ro/an. În condițiile în care în 2011 se vindeau aprox. 7.200 domenii .ro lunar sau 85.000 domenii/an, iar RoTLD reprezintă peste 50% din piață (deci ar vinde minim 3.600 din cele 7.200 domenii) ar rămâne 3.600 de domenii care ar putea fi vândute de maxim patru parteneri (3600/893)”, explică reprezentanta Hostway.

Hreninciuc mai spune că apoi, de la an la an, acel business ar trebui să facă suport pentru un număr din ce în ce mai mare de clienți fără să genereze venituri suplimentare – pentru că nu există niciun venit recurent sau cumulativ: „Ca atare, probabil nu ar dura mult până când business-ul nu ar mai putea face față cu resursele disponibile și s-ar închide”. Ea adaugă că modelul de vânzare de domenii pe o perioadă nedeterminată e pur și simplu nesustenabil comercial: „Singura modalitate prin care a fost susținut până acum a fost prin vânzarea de servicii adiționale, cum este hostingul. (…) Înregistrarea anuală le-ar permite partenerilor să aibă o sursă de venituri recurenta și să adauge venituri pe măsură ce adăuga clienți”.

Până acum, partenerii RoTLD primeau un discount de 30% la prețul domeniilor de 51,26 dolari plus TVA, generând un cost de 35,89 dolari plus TVA pentru partener sau o marjă de 15,37 dolari sau 11.21 euro la cursul zilei de astăzi. Dacă plata anuală este introdusă, nu va mai exista și o taxă inițială de înregistrare. 

În replică, ICI susținea, în 2010, că „nu concurează proprii parteneri prin vânzarea directă de domenii, deoarece, pe de o parte, Institutul oferă o reducere de 30% tuturor partenerilor săi (lista lor este afișată pe www.rotld.ro ), iar pe de altă parte, practică un preț de vânzare mai mare decât al partenerilor. De asemenea, ICI nu a făcut și nu va face publicitate privind furnizarea de servicii de înregistrare domenii.ro, așa cum fac partenerii săi”.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele