Ce spune utilizarea excesivă a rețelelor sociale despre utilizatori

Publicat: 22 12. 2016, 13:47
Actualizat: 19 08. 2017, 14:20

Un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga sugerează că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare poate genera sentimente de invidie. Studiul avertizează în special despre impactul negativ al navigării pe internet „din umbră” pe social media, fără conectarea cu persoane reale.

Cercetarea sociologică a fost realizată pe 1,300 de participanți, majoritar femei, și afirmă că „utilizarea regulată a rețelelor sociale, cum ar fi Facebook, poate afecta negativ starea emoțională, bunăstarea și satisfacția cu privire la propria viață”. Cercetatorii avertizează și în privința „deteriorării dispoziției”, atunci când un user petrece prea mult timp uitându-se la poveștile și fotografiile postate pe rețelele sociale de alți oameni. Se induc astfel „comparațiile sociale nerealiste”.

În cazul în care intervine dependența de social media, imaginea predilectă care să dea seama despre adicție fiind un om care petrece ore îndelungi în fața unui ecran, întristat de de postările altora, atunci cercetatorii recomandă o comunicare reală: implicare activă în conversație și chiar conectarea cu oameni pe social media pare a fi o experiență mult mai pozitivă, sugereaza studiul publicat în revista Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

Așadar, e mult mai sumbră situația utilizatorului „pasiv” care petrece prea mult timp „la pândă” pe rețelele sociale fără a se implica. Sfatul cercetătorilor pentru utilizatorii pasivi, conform studiului, este pauza pentru o săptămână din sfera social media.