Ce va face Nokia cu cele 7 miliarde de dolari primite de la Microsoft pentru divizia sa de dispozitive mobile. Analiști: va lansa un smartphone cu Android în 2015

Publicat: 17 09. 2013, 10:22
Actualizat: 14 01. 2020, 02:46

Imediat după ce Microsoft a anunțat că a cumpărat divizia de dispozitive mobile a Nokia, fanii companiei finlandeze și-au manifestat regretul pe rețelele de socializare online. Mulți au spus că vor cumpăra sau păstra un terminal Nokia ca amintire. Însă șansele ca Nokia (compania rămasă în Finlanda) să reintre pe piața de smartphone-uri în 2015, după ce expiră înțelegerea de non-combat (până atunci nu poate folosi propriul logo pe smartphone-uri sau alte dispozitive mobile) cu Microsoft, sunt foarte mari, potrivit unor analiști. Conform acestora, cel mai probabil vom vedea atunci smartphone-uri Nokia cu Android.

Potrivit unor surse citate de New York Times, Microsoft a fost forțată să cumpere Nokia deoarece finlandezii testau intern smartphone-uri cu Android. Nokia este cel mai mare producător de dispozitive Windows Phone, cu peste 80% cotă de piață potrivit firmei de cercetare a pieței IDC. Acest lucru i-a îngrijorat pe executivii Microsoft. Să depinzi atât de mult de un singur producător este foarte periculos. Este ca și cum ai avea toate ouăle în același coș, cum spun investitorii pe bursă. Dacă Nokia decidea la un moment dat să renunțe la Windows Phone sau să adopte și Android, reducând focusul pe prima platformă, Microsoft avea o mare problemă. De aceea, a făcut o ofertă de 7,2 miliarde de dolari pentru divizia de dispozitive mobile a Nokia. Potrivit înțelegerii, Microsoft va putea beneficia timp de 10 ani de brevetele Nokia, și de aproape doi ani de brandul companiei. 

Compania finlandeză a transmis că se va concentra de acum încolo pe trei mari direcții: infrastructură telecom, serviciul de navigație HERE și tehnologii avansate. Cea din urmă divizie este cea care trebuie urmărită cu atenție de acum încolo.

Nokia se apropia de faliment?

Potrivit New York Times, Nokia a devenit frustrată de strategia Microsoft de a reduce prețurile la dispozitivele cu Windows Phone, fapt care i-a redus substanțial marjele de profit. De aceea, pentru siguranță, a decis să lanseze linia de terminale ieftine Asha, aflate undeva la granița dintre telefoanele standard și smartphone-uri, și să construiască propriile prototipuri cu Android. „Nokia avea două opțiuni pentru viitor. Trecea pe Android sau intra în faliment”, spune analistul Ben Thompson de la compania Stratechary, citat de Business Insider. Prin vânzarea diviziei de dispozitive mobile către Microsoft, Nokia cumpără timp și face rost de bani pentru a încerca o nouă rețetă: Android. 

Un smartphone ar putea veni de la divizia de tehnologii avansate a Nokia

Analistul Andreas Hopf, de la site-ul de investiții Seeking Alpha, crede că există șanse foarte mari ca Nokia să reintre pe piața de smartphone-uri (și tablete). „Deoarece compania va putea folosi din nou logo-ul pe smartphone-uri după 2015, cred că Nokia va fructifica acest lucru”, spune Hopf. 

Un eventual smartphone dezvoltat de Nokia va veni de la divizia de tehnologii avansate a companiei. Pentru ca acesta să fie un succes, pe o piață (Android) pe care pleacă de la zero, terminalul va trebui să dispună de ceva revoluționar, de exemplu o baterie care ține o săptămână, susține Hopf. Finlandezii experimentează deja tehnologii care par SF. Este vorba de un prototip de telefon ce se încarcă de la undele radio, care există peste tot, fiind emanate de televizoare, radiouri și alte terminale mobile. Potrivit unor informații care circulă pe piață, Nokia lucrează și la un smartphone care se poate încărca de la lumina soarelui și de la lumină artificială. Compania a alimentat aceste speculații după ce a publicat pe contul său de Facebook o imagine în care apare un terminal Lumia cu spatele îndreptat spre o sursă de lumină. Alături de poză apare comentariul: „Soare, soare, venim!”.

Un alt argument în favoarea revenirii Nokia în industria de smartphone-uri este faptul că finlandezii nu au vândut portofoliul de brevete pe care îl dețin în domeniu, ci doar i-au oferit Microsoft dreptul de a le utiliza.

Ce ziceți de un smartphone Newkia?

O altă variantă de terminal Android cu „ADN Nokia” ar putea veni de la proaspăt înființata companie Newkia. Bazele acesteia au fost puse de angajați ai companiei finlandeze imediat după ce a fost anunțată tranzacția Microsoft – Nokia. „Am pus bazele Newkia în ziua în care Nokia a murit în Finlanda și noua Nokia a luat naștere prin Newkia”, a spus Thomas Zilliacus, șeful noii companii. Acesta nu s-a ferit să spună că strategia Nokia de a merge pe Windows Phone și nu pe Android a fost una greșită. Astfel, este foarte posibil ca mult mai devreme de 2015 să vedem un terminal Newkia cu Android.