În această industrie, care a avut cea mai mare rată de creștere din 2008 încoace și a susținut toată economia, salariile reprezintă cel mai mare cost.
Decizia luată peste noapte pune în pericol expanÂsiunea în anii următori a unui sector care a crescut exploziv în ultimii ani, au declarat pentru ZF repreÂzentanții Asociației PaÂtronale a InÂdustriei de Software și Servicii (ANIS), care grupează cei mai mari jucăÂÂtori din domeniu, printre care se numără Bitdefender, Adobe, AcÂcenÂture, Microsoft, Oracle sau TotalÂsoft.
Companiile de IT, unde chiar și deÂbutanții primesc salarii de 800 de euro, plătesc unele dintre cele mai mari saÂÂlarii din economie, fiind astfel afecÂtate puternic de schimbarea Codului fiscal.
„Referitor la recenta măsura a guÂvernului de modificare a Codului fisÂcal și eliminarea plafonului de 5 salarii medii pe economie pentru plata conÂtribuțiilor CAS și CASS și aplicabiÂliÂtatea sa în termen foarte scurt, ANIS este de părere că aceasta nu contribuie la un mediu stabil în care companiile să își desfășoare activitatea, în condițiile în care costurile cu capiÂtalul uman reÂpreÂzintă cea mai mare parte a cosÂtuÂrilor companiilor din indusÂtria noastră. O astfel de măsură, fără a fi anunțată în preaÂlabil, afectează neÂgativ perÂforÂmanța și competiÂtiÂviÂtatea sectoÂrului și poate crea incerÂtitudine, fapt ce poate afecta gradul de încredere în sectorul roÂmanesc de tehnologie și înaltă perÂforÂmanță. Cu o rată de creștere record, ciÂfra de afaceri a sectorului aproape că s-a dublat față de 2012, de la 1,87 miÂliarde de euro la 3,61 miliarde de euro în 2016, depășind astfel 6% din PIB, conÂform estimărilor ANIS. De aseÂmenea, productivitatea angaÂjaților a cresÂcut cu 35% în aceeași peÂrioadă, de la aproape 29.000 euro în 2012 la 39.400 euro, conform estimării pentru 2016”, conform reprezenÂtanților ANIS.
Sectorul hi-tech din Romania se află în competiție directă pe piața gloÂbală și are nevoie de măsuri de sprijin și predictibilitate pentru a-și conÂtinua exÂpansiunea, adaugă repreÂzentanții ANIS. „Obiectivul prinÂcipal al ANIS este să susțină creșterea inÂdustriei și a poÂtențialului de dezÂvolÂtare pe termen lung, vizand atinÂgeÂrea a 10% din PIB în următorii 3 ani, prin creșterea valorii adăugate în ansamblu și a producÂtiÂviÂtății angajaților. AborÂdarea strategică a acestei creșteri presupune stabilitate economică și predictibilitatea mediului de afaceri, precum și politici active de încurajare a investițiilor în domeniu”, scrie zf.