Cel mai bogat român din lume ia o decizie radicală. Ce vrea să facă Daniel Dines cu firma UiPath
Omul de afaceri care l-a detronat pe Ion Țiriac din fruntea topului „Forbes Romania” analizează o posibilă listare publică iniţială a firmei UiPath, un producător de software care anul trecut era evaluat la şapte miliarde de dolari!
În 2019, Daniel Dines a primit finanțare de 568 de milioane de dolari cu prilejul unei runde de strângere de fonduri. Acum, după nici un an, co-fondatorul şi directorul general de la UiPath vede noi oportunităţi de de dezvoltare prin listarea pe bursă a companiei UiPath. Totul depinde, însă, de condiţiile de piaţă şi deciziile strategice ale firmei.
„Ne-am început călătoria de creştere în 2016 şi, dacă vă uitaţi la vârsta medie a unei companii care demarează un IPO, este probabil şapte ani, aşa că nu există motive de grabă. Trebuie să devii o companie publică la un moment dat pentru a permite angajaţilor tăi să obţină mai mult lichiditate, să le oferi opţiuni cu acţiuni. Suntem aproape de acest punct”, a declarat Daniel Dines într-un interviu acordat agenției Bloomberg.
UiPath este un colos în domeniul IT. Firma a fost înfiinţată în țara noastră cu 15 ani în urmă, sub numele DeskOver. Redenumită UiPath în 2015, societatea controlată de Dines are printre clienţi entităţi precum McDonald’s Corp, CIA, forţele navale ale SUA, Swiss Re sau Duracell.
La nivelul anului 2019, compania UiPath a raportat venituri de 360 de milioane de dolari şi a reușit să atragă finanţare de la investitori precum Sequoia, CapitalG, Wellington Management și Sands Capital.
„Deşi, din punct de vedere tehnic, UiPath poate demara un IPO, nu cred că vor face acest lucru. Au deja fonduri importante pe care le-au strâns, un miliard de dolari, şi nu trebuie să îşi lege mâinile la spate pe piaţa de capital”, susţine Kathy Gao, analist la BloombergNEF.
Daniel Dines a exclus posibilitatea ca UiPath să facă achiziţii în viitorul apropiat şi nici nu a oferit detalii financiare cu privire la posibilul IPO: „Vedem că există o concurenţă crescută, chiar şi Microsoft a spus că vor veni cu o soluţie de tip RPA. Aceasta este o veste bună pentru industria IT”.