„Am răspuns foarte prost la această întrebare”, a afirmat directorul gigantului american informatic într-o notă către angajații săi, publicată pe contul său de Twitter joi seara.
„Bărbații și femeile ar trebui să primească același salariu pentru o muncă echivalentă (…). Dacă credeți că meritați o mărire (de salariu), atunci ar trebui s-o cereți”, a adăugat el.
„M-am exprimat prost în răspunsul la (întrebarea) cum trebuie să ceară femeile o mărire de salariu”, a mai scris Nadella în mesajul postat pe contul @satyanadella.
„Sectorul nostru trebuie să termine cu inegalitățile salariale – așa nu va mai fi nevoie să cerem măriri”, a apreciat el.
Într-o conferință în Arizona (sud-vest) pe tema femeilor care muncesc în informatică, o femeie i-a cerut joi CEO-ului Microsoft sfaturi pentru femeile care vor să avanseze în carieră, dar care nu îndrăznesc să ceară o mărire de salariu.
Nadella i-a răspuns că femeile ar trebui să aibă încredere în „sistemul care, de fapt, vă va acorda progresiv măriri (de salariu) bune”.
El a apreciat ulterior că femeile care nu cer măriri de salarii au o „superputere”, sub forma unei „«karme» bune care va reveni”.
Moderatoarea dezbaterii, Maria Klawe, membră a conducerii Microsoft, și-a marcat în mod ostensiv dezacordul față de Nadella, provocând aplauzele publicului.
Klawe a sugerat că femeile „își fac treaba” pentru a se asigura că salariul lor este echivalent cu cel al colegilor lor bărbați.
Studii relevă cu regularitate că femeile sunt plătite mai prost decât bărbații pentru un post echivalent.
Gafa lui Nadella a relansat dezbaterea asupra locului și remunerării femeilor în sectorul noilor tehnologii.
În contextul în care această branșă este adesea arătată cu degetul din cauza diferențelor de remunerare între bărbați și femei și a unei lipse de diversitate – atât în cadrul companiilor, cât și la nivelul conducerii lor – remarcile deplasate ale directorului Microsoft au părut și mai deplasate și având în vedere și tema evenimentului.
Microsoft a raportat anul acesta că efectivele sale sunt alcătuite în proporție de 29% din femei. Nivelul este aproape identic la Google (30%) și Facebook (31%).
În plus, doar 18% dintre femei obțin diplome în informatică în prezent, o scădere cu jumătate în decurs de 25 de ani (37% în 1990).