CES 2014. CES este locul în care webOS a debutat în 2009 și tot CES este locul în care, în 2014, platforma a fost relansată.WebOS este o poveste zbuciumată, care ar putea avea, până la urmă, un final fericit. Inițial, sistemul de operare a rulat pe smartphone-urile Palm. Deși acestea au fost bine primite de către analiști, nu au reușit să se bucure de popularitate în rândurile consumatorilor, iar compania a fost cumpărată de HP cu 1,2 miliarde de dolari în iunie 2010. „Mariajul” nu a fost, însă, unul fericit, deoarece noile smartphone-uri, sub brand HP, nu au avut nici ele succes, iar soarta sistemului de operare webOS a devenit atunci incertă. LG a cumpărat platforma în februarie 2012 și a modificat-o pentru a rula pe noua sa generație de smart TV-uri. Rezultatul l-am putut vedea la salonul Computer Electronics Show (CES) 2014.
Din prezentările realizate la CES, observăm că webOS este „prietenos” cu utilizatorii. Navigarea prin meniuri este simplă, setările sunt intuitive, iar funcțiile de conectivitate ușor de folosit. De exemplu, dacă utilizatorul conectează la televizor o consolă video, precum Xbox One sau PlayStation 4, televizorul o recunoaște și afișează ca pe o consolă, nu ca pe un dispozitiv conectat la portul HDMI.
Aceste schimbări erau necesare pentru LG. Mulți analiști și utilizatori au spus că interfața actuală a televizoarelor Smart ale companiei este destul de dificil de folosit de cineva care nu este prea familiarizat cu tehnologia.
„Cărțile de joc” au rămas
LG a păstrat vechea interfață a sistemului de operare, bazată pe „cărți de joc”. Meniurile și aplicațiile apar în partea de jos a ecranului în aceste cărți de culori diferite. Ideea de bază în noul webOS este următoarea: orice funcție este tratată ca o aplicație.
Astfel, utilizatorul poate privi un film și intra în meniul televizorului fără a fi nevoit să ajungă pe un ecran principal și să piardă acțiunea rulată pe ecran.
Mai mult, ca orice sistem de operare modern, webOS poate fi controlat prin gesturi și comenzi vocale.
Televizoarele care vor rula platforma vor veni cu o telecomandă specială, numită Magic Remote. Aceasta are puține butoane fizice, majoritatea comenzilor fiind date prin mișcarea telecomenzii prin aer. Este un sistem similar cu cel al controller-ului de la consola Nintendo Wii.
Compania sud-coreeană pregătește și magazinul virtual din care vor putea fi descărcate aplicații pentru televizoarele care vor rula noua platformă. Printre titlurile anunțate deja se numără Amazon, Skype, Twitter și Netflix.
LG pariază masiv pe webOS
LG se așteaptă ca, până la sfârșitul acestui an, 70% din televizoarele sale inteligente să ruleze webOS. Deși este un pas important înainte pentru LG, webOS nu va duce la o creștere impresionantă a vânzărilor de televizoare inteligente pentru companie, consideră Dieter Bohn, editor la site-ul The Verge, specializat pe tehnologie. „Dar ce poate face (webOS – n.r.) este să facă noul tău Smart TV ceva mai ușor de utilizat”, a continuat el.
LG a lăsat să se înțeleagă că în viitor ar putea lansa și smartphone-uri cu webOS, alături de cele cu Android. Potrivit reprezentanților companiei, „experiența de utilizare a webOS este mai bună decât cea a Android”.