Cetățenii pot semnala locurile unde se aruncă ilegal deșeuri prin intermediul unei aplicații mobile
Organizația „Let’s Do It, Romania” a lansat, miercuri, o aplicație pentru smartphone prin care oricine va putea semnala oricând orice deșeu întâlnit în oraș sau în natură pentru ca apoi să se facă o sesizare către autoritățile în măsură să intervină.
Aplicația „Let’s Do It, Romania” poate fi descărcată de pe platforma Google Play, iar persoana care constată prezența deșeurilor anunță locul în care se află gunoaiele, natura acestora estimează cantitatea și trimite o fotografie.
Datele sunt verificate de „Let’s Do It, Romania!”, care sesizează la rândul său autorităților competente să salubrizeze zona prezența deșeurilor în locul respectiv.
În același timp, reprezentanții „Let’s Do It, Romania!” spun că este foarte important ca cei care folosesc aplicația să ofere și date legate de identitatea celor care au depozitat deșeurile în locul respectiv, pentru ca aceștia să fie sancționați de autorități.
Echipa „Let’s Do It, Romania!” va monitoriza fiecare sesizare pentru a primi un răspuns în maximum 30 de zile, durata prevazută de lege, iar voluntarul va primi constant mesaje cu statusul sesizării, până când zona este curățată.
Prezentă la lansarea aplicației, ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a apreciat că aceastaeste „extrem de binevenită” și că „pentru cetățeni va fi mai ușor să intre în aplicație pentru a sesiza existența deșeurilor, decât să depună o petiție scrisă la primărie pe marginea acestei probleme”.
„Let’s Do It, Romania!” a lansat, în luna mai, o campanie de strângere de fonduri pentru dezvoltarea aplicației. La finalul lunii iunie, ONG-ul anunța că s-a încheiat campania și că a strâns 20 000 de dolari din donații individuale, dar și din sponsorizări din partea unor companii private. Firma parteneră QUALITANCE a donat câte un dolar pentru fiecare dolar strâns în campanie.
„Let’s Do It, Romania!” s-a lansat în 2010, când a organizat prima Zi de Curățenie Națională. Evenimentul, în cadrul căruia voluntarii strângeau deșeurile din toată țara, a fost organizat până în 2013 inclusiv. „Let’s Do It, Romania!” a implicat peste 1 000.000 de voluntari care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22.500 de tone de deșeuri), iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31 la sută. În 2014, organizația a decis să se concentreze pe alte proiecte, cu impact pe termen lung.