Prima pagină » IT&C » China a luat o măsură fără precedent împotriva giganților IT din SUA. Cine se află pe lista neagră

China a luat o măsură fără precedent împotriva giganților IT din SUA. Cine se află pe lista neagră

China a luat o măsură fără precedent împotriva giganților IT din SUA. Cine se află pe lista neagră
Unele din cele mai mari companii tehnologice americane, printre care Apple și Cisco, au fost înlăturate de pe lista entităților aprobate de guvernul chinez, în contextul scandalului generat de dezvăluirile lui Edward Snowden, care vizează actele de spionaj ale NSA (National Security Agency).

Numărul companiilor tehnologice străine care pot activa în China a scăzut cu o treime între 2012 și 2014 și cele care furnizează servicii sau produse de securitate s-a diminuat cu două treimi, scrie qz.com.

Anul trecut, regimul de la Beijing a interzis autorităților guvernamentale să cumpere cea mai nouă versiune a sistemului de operare Windows, dar și produse de la Symantec și Kaspersky Lab, doi producători binecunoscuți de antiviruși. Reuters scrie că în China a fost interzisă și prezența unor firme precum McAfee și Citrix System.

Problemele întâmpinate de Cisco în China erau deja binecunoscute – producătorul de echipamente de rețea a dat vina pe Edward Snowden pentru compromiterea business-ului său în China, demarat în 2013. Potrivit lui Snowden, NSA a interceptat frecvent routerele Cisco și a introdus dispozitive de supraveghere pentru a urmări sistemele altor guverne, fără cunoștința companiei.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de rețea din lume, este principalul rival al Cisco și de aici ar putea rezulta și beneficiile Huawei de pe urma absenței companiei americane în China. Pe de altă parte, autoritățile americane au interzis accesul Huawei în SUA, temându-se să nu fie spionate de China.

O altă companie americană afectată este Apple, în cazul căreia autoritățile chineze au invocat lipsa măsurilor pentru protecția intimității utilizatorilor. Absența sa de pe lista vânzătorilor tehnologici aprobați de guvernul chinez este notabilă. În cele din urmă, este posibil ca Beijingul să invoce motivul spionajului companiilor din SUA pentru a susține propriile companii tehnologice, care să rivalizeze mai bine cu giganții din Silicon Valley. Beijingul a precizat deja că strategia sa este una de tipul „win-win” și politica SUA i-a oferit „toată justificarea de care avea nevoie”, pentru a acționa.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele