CE crede că, prin manipularea rezultatelor căutărilor online, Google afectează interesele competitorilor și ale consumatorilor, notează Go4it.
Această anchetă a început în 2010. Compania americană este acuzată că promovează, în rezultatele căutărilor online, propriile servicii în defavoarea celor ale competitorilor. Însă, acesta este un caz dificil, deoarece unii analiști consideră că Google are dreptul să culeagă roadele muncii proprii. Totuși, atunci când o companie se află într-o poziție monopolistă, autoritățile trebuie să intervină pentru ca rivalii mai mici să aibă o șansă, iar consumatorii să aibă mai multe servicii și produse dintre care să aleagă.
Google a negat toate acuzațiile și a încercat să rezolve amiabil cazul de cel puțin trei ori. Compania s-a oferit să facă modificări la modul în care rezultatele sunt afișate în motorul său de căutare în Europa. Însă, comisarul european pentru competiție, Margrethe Vestager, nu este mulțumit cu propunerile companiei, iar, potrivit Reuters, șansele ca Google să scape de amendă sunt foarte mici.
Cea mai mare amendă pe care CE o poate aplica unei companii este de 10% din cifra de afaceri anuală. Cea mai mare amendă aplicată până acum de organul executiv al UE a fost de 1,4 miliarde de dolari în cazul Intel, în 2009.
Acesta este doar una dintre anchetele deschise de UE care vizează Google. Compania este cercetată de CE și pentru posibil abuz de poziție dominantă pe piața sistemelor de operare mobile. Dezvoltatorul Android este suspectat că „forțează” partenerii hardware să preinstaleze pe dispozitive o suită de aplicații Google, pe care utilizatorii nu au posibilitatea să le dezinstaleze, conform Go4it.
Margrethe Vestager a anunțat că situația este analizată cu atenție și că se cercetează dacă rivalii Google sunt afectați sau nu de contractele pe care compania le încheie cu partenerii săi.
„Marile companii nu trebuie să încerce să se protejeze prin blocarea inovației”, a declarat Vestager, într-un discurs ținut la Amsterdam.