„Sincer, aș vrea ca parola să dispară ca metodă principală de securitate deoarece este slabă. (…) Trebuie înlocuită cu ceva ușor de folosit”, a declarat Daniel într-un interviu acordat publicației Christian Science Monitor. El spune că pot fi folosite alte metode, bazate pe sisteme biometrice, precum senzori care citesc amprente sau irisul, sau camerele telefoanelor, astfel încât „selfie-urile să fie folosite și pentru altceva decât publicarea pe Facebook”.
Michael Daniel
Autentificarea prin selfie-uri a fost propusă și de Dr. Ant Allan, expert în securitate al firmei de cercetare a pieței Gartner. „Tot ce trebuie să facă un utilizator pentru a fi recunoscut este să privească spre monitorul computerului sau ecranul smartphone-ului”, a declarat el. Un sistem de recunoaștere facială va identifica caracteristicile feței și îi va permite unei persoane să se autentifice. Tehnologia există deja.DeepFace, noua tehnologie de recunoaștere facială a Facebook, are o rată de succes de 97,25%.
Selfie-ul este atât de popular în lume, încât companiile producătoare de smartphone-uri încearcă să-l valorifice. Recent, Microsoft a lansat Lumia 735, promovat oficial ca un „smartphone selfie” cu cameră frontală de 5 MP, iar HTC a prezentat modelul Desire Eye, cu cameră frontală de 13 MP.
Daniel s-a folosit de ocazie și pentru a critica sistemele de criptare care au scopul de a ascunde informațiile de instituțiile statului. „Nu vrem să avem ceva care le pune (datele – n.e.) undeva unde brațul legii nu ajunge în anumite circumstanțe”, a afirmat Daniel.