Coșmarul unei muncitoare la Foxconn, fabrica unde s-au montat plase de protecție ca angajații să nu se mai sinucidă. „Eram obligați să răspundem: „Bine! Foarte bine!

Publicat: 06 08. 2013, 15:17
Actualizat: 06 08. 2013, 15:17

Condițiile dure în care lucrează muncitorii din fabricile care produc pentru Apple dispozitivele iPhone și iPad sunt cunoscute, însă unele povești ne duc cu gândul la lagărele de concentrare. Publicația britanică The Guardian relatează povestea unei femei din China, Tian Yu, care muncea peste 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Ca să îndeplinească norma de lucru impusă, de multe ori era forțată să nu mai mănânce. La un moment dat, s-a aruncat de la etajul patru al locuinței.

Yu a lucrat într-o fabrică a Hon Hai Precision (Foxconn), principalul producător de iPhone-uri și iPad-uri, fabrică unde s-au montat plase de protecție ca angajații să nu se mai sinucidă. 

Compania asamblează electronice și pentru alte companii mari, precum Samsung, Microsoft sau Sony.

În 2010, angajații fabricii la care lucra Tian produceau 137.000 de unități iPhone pe zi. În același an, 18 muncitori – toți cu vârste sub 25 de ani – au încercat să se sinucidă. Dintre aceștia, 14 au murit.

După tentativa de sinucidere, Yu a stat 12 zile în comă, a rămas cu fractură la coloană vertebrală și la șolduri, fiind paralizată de la mijloc în jos. Are doar 17 ani.

În februarie 2010, Yu a plecat din satul ei ca să câștige mai mulți bani și să-și ajute familia. Ca dar de despărțire, tatăl ei i-a dat economiile de aproximativ 60 de euro, precum și un telefon mobil, ca să poată suna acasă. După o călătorie de 1.125 de kilometri, a ajuns la Foxconn, unde a văzut broșura destinată viitorilor angajați: „Grăbește-te spre cele mai frumoase vise ale tale, te așteaptă o viață magnifică”. Însă realitatea s-a dovedit a fi una groaznică. Managerii veneau și întrebau muncitorii: „Ce faceți?”. Lucrătorii erau obligați să răspundă: „Bine! Foarte bine! Foarte, foarte bine!”

Pauzele pentru toaletă erau interzise, iar greșelile erau penalizate prin urlete și strigături – chiar dacă muncitorii nu aveau parte de o pregătire prealabilă.

În prima sa luna acolo, Yu a fost forțată să muncească două săptămâni la rând, fără pauză. Turele de zi erau schimbate foarte des cu cele de noapte, iar apoi cădea lată într-un dormitor în care se aflau încă 8 persoane, pe care abia dacă știa cum se numesc.

Tânăra a decis să se sinucidă după ce i s-a spus că nu va primi salariul pe o lună – de 150 de euro – din cauza unor probleme financiare ale companiei. După încercarea eșuată de suicid, Yu a primit o „plată umanitară” de 20.000 de euro, care s-o ajute să se întoarcă acasă.