Performațele invenției sunt destul de greu de ajuns, chiar și comparându-le cu cele ale celui de-al doilea cel mai rapid computer din lume, Tianhe-2, care este tot chinezesc. Sunway este de două ori mai rapid și de trei ori mai efficient din punct de vedere energetic decât Tianhe-2, notează
ZF.
Ca oricare alt supercomputer, TaihuLight nu este ceva ce ai putea construi cu o șurubelniță și două memorii de la magazinul din colț. Sunway este alimentat de 10,5 milioane de procesoare adaptate și 40.690 de noduri, toate construite local.
Întebarea este, la ce se poate folosi? Chiar dacă o putere de procesare de 93 de petaflopi ar fi perfectă pentru gaming, computerul are ca sistem de operare Linux, deci este destul de greu să găsești jocuri pe calculator bune care să fie adaptate pentru Unix, potrivit Business Insider.
Se presupune că Sunway TaihuLight va fi folosit pentru sarcini mai utile omului de rând, precum previziuni meteo sau lucrul cu mari calupuri de date.
Când ne gândim de obicei la calculatoare, ne gândim de obicei la nume mari precum IBM Watson sau Deep Blue, dar în 2016 China conduce momentan piața supercomputerelor. Potrivit BBC, anul acesta este primul din istorie când China deține mai multe supercomputere decât Statele Unite.
Foto: xinhua.com