Prima pagină » IT&C » Cum își spionează guvernul american cetățenii, prin intermediul telefoanelor mobile inteligente

Cum își spionează guvernul american cetățenii, prin intermediul telefoanelor mobile inteligente

Cum își spionează guvernul american cetățenii, prin intermediul telefoanelor mobile inteligente
Un studiu recent a confirmat că informațiile și coordonatele utilizatorilor de iPhone pot fi înregistrate și stocate, chiar și atunci când serviciile de localizare ale terminalului respectiv nu sunt active.

Astfel, „organizațiile” (guvernul) pot avea acces la informațiile consumatorilor, scrie elitedaily.com. Google, compania care deține sistemul de operare Android, a garantat deja accesul NSA (National Security Agency) la unele din codurile din Android, pentru a „îmbunătăți” securitatea ecosistemului.

„Oficialii NSA spun că aceste coduri, cunoscute drept Securitiy Enhancements for Android, izolează aplicațiile pentru a preveni hackerii și comercianții să dobândească accesul la informațiile unor persoane fizice sau juridice, stocate într-un dispozitiv”, relevă studiul WSJ. Purtătoarea de cuvânt a Google, Gina Scigliano, a declarat că gigantul IT a implementat deja unele din codurile NSA în sistemul de operare Android”.

În cazul Apple, datele de localizare sunt colectate cu ajutorul turnurilor de telefonie și a punctelor Wi-Fi, scrie WSJ. Descoperirea unui fișier de localizare necriptat în memoria iPhone-ului a generat neliniște în rândul utilizatorilor, deoarece informațiile, odată ajunse la guvern, pot fi folosite în detrimentul lor.

Atât iPhone, cât și terminalele cu Android, transmit informațiile către Apple și Google. Un alt studiu arată că multe din aplicațiile pentru telefoanele mobile, care presupun divulgarea coordonatelor utilizatorului, pot fi accesate de guvernul SUA, fără acceptul persoanei respective. Apple și Google au declarat că datele pe care le primesc sunt anonime și utilizatorii pot să dezactive serviciile de localizare.

Totuși, se pare că închiderea serviciilor de localizare nu închide și funcția de stocare a coordonatelor. Jurnaliștii de la WSJ au făcut un experiment, s-au plimbat cu un telefon în diverse puncte și au înregistrat informațiile. Pe măsură ce terminalul a migrat, a continuat să colecteze informații despre locul în care se află.

Printre aceste informații se numără coordonatele legate de timp și spațiu. Pe de altă parte, spun specialiștii, aceste coordonate nu erau foarte exacte și vizau perimetre aflate la câțiva kilometri distanță. Telefonul nu a indicat cât timp a petrecut un anumit subiect într-un asemenea punct geografic. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele